Wsyp do zlewu w kuchni i zalej. Pozbędziesz się nawet zalegającego od dawna tłuszczu

Zlew w kuchni nie ma z nami lekkiego życia. Resztki jedzenia, tłuszcz z patelni i odpadki trafiają do niego częściej, niż powinny. Warto zadbać o to, by pozostał drożny i czysty, a na rurach nie odkładały się złogi tłuszczu. Z pomocą przychodzą domowe środki, które są nie tylko skuteczne, ale również tanie i ekologiczne.

To najlepszy sposób na odetkanie zlewuTo najlepszy sposób na odetkanie zlewu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy z kuchennego zlewu zaczyna dobiegać nieprzyjemny zapach, czas zakasać rękawy i szybko się go pozbyć. Oczywiście najlepiej jest zapobiegać, ale gdy już za dużo resztek trafi do odpływu i pojawi się problem, można szybko go zwalczyć. Z pomocą w odtykaniu przepływu i usuwaniu zapachu przyjdzie produkt z kuchennej szafki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Brzydki zapach ze zlewu

Codzienne korzystanie ze zlewu często prowadzi do jego zatykania. Resztki jedzenia i tłuszcz zalegają w rurach, powodując nieprzyjemny zapach i utrudniając odpływ wody. Jeśli zignorujesz ten problem, może to skutkować koniecznością wezwania hydraulika i poniesieniem dodatkowych kosztów, często niemałych. Dlatego warto działać szybko i skutecznie, by uniknąć poważniejszych problemów i przy tym zaoszczędzić nerwy i pieniądze.

Zatkany zlew
Zatkany zlew © Adobe Stock

Z pomocą przychodzi wtedy stara, dobra soda oczyszczona. Połącz pół szklanki wrzącej wody z taką samą ilością sody oczyszczonej w większym pojemniku. Dokładnie wymieszaj, aż soda się rozpuści. Ten prosty roztwór wlej do zlewu, odczekaj chwilę i obficie spłucz wodą. Regularne stosowanie tego domowego i taniego środka zapobiegnie powstawaniu nieprzyjemnych zapachów i udrożni zatkane rury.

Soda oczyszczona jest nieoceniona w kuchni

Soda ma właściwości ścierne i odtłuszczające, dzięki czemu skutecznie usuwa zatory. Gorąca woda pomaga z kolei rozpuścić tłuszcz i przyspiesza działanie sody.

Pasta z sody oczyszczonej - Pyszności
Pasta z sody oczyszczonej - Pyszności © Canva

Na dodatek soda pomaga neutralizować nieprzyjemne zapachy, które często towarzyszą zatorom. To naturalny produkt, który można używać bez obawy o to, czy uszkodzi ona rury. Jest tania, łatwo dostępna i skuteczna, więc warto mieć mały zapas w swoich szafkach.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie