Strzelczyk pokazał, jak zrobić szybki obiad z PRL-u. Za grosze naje się cała rodzina
Ekonomiczny obiad? Od razu przychodzą na myśl zapiekanki. Tym tropem poszedł też Tomasz Strzelczyk i przygotował takie danie z ziemniaków, jajek i sera dla całej rodziny. Jego smak podbija jeszcze pyszny sos.
Sycący obiad dla całej rodziny, ale bez mięsa... Wtedy najczęściej sięgamy po ziemniaki. Są tanie, a zaspakajają głód na długo. Warto dodać jajka, które są uważane za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Kojarzą się ze śniadaniem, ale do zapiekanki także pasują doskonale. Na właśnie te składniki postawił Tomasz Strzelczyk, przygotowując swoje danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Sos znany z PRL-u
Tomasz Strzelczyk jest kucharzem znanym z 4. edycji "MasterChef Polska". Wiele osób śledzi jego kanał "Oddasz fartucha" na YouTube. W jednym z filmików pokazał, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną. Jej sekretem jest pyszny sos, który od razu kojarzy się z kuchnią PRL-u. Nie trudno się domyślić, że chodzi o sos chrzanowy. Teraz chrzan kojarzymy głównie z Wielkanocą, ale kiedyś sos na jego bazie przygotowywano do mięsa, jajek, a nawet warzyw. W zapiekance Tomasza Strzelczyka także świetnie się sprawdza.
Składniki na zapiekankę Tomasza Strzelczyka
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 6 jajek,
- 2 łyżki chrzanu,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 60 g żółtego sera,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 250 bulionu,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do smaku.
Zaczyna od zasmażki
Przygotowania zapiekanki według przepisu znanego kucharza trzeba zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Będą wtedy smaczniejsze, jak podkreśla Tomasz Strzelczyk. Warzywa powinny potem dobrze wystygnąć. Drugi krok to przygotowane sosu chrzanowego. Najpierw trzeba zająć się zasmażką z masła i mąki. Ekspert podkreśla, jak ważne jest tu dokładne mieszanie masy. Następnie wlewa do niej bulion, śmietankę i dodaje chrzan ze słoiczka. Miesza sos cały czas i kontroluje jego gęstość. W razie potrzeby można go rozrzedzić bulionem. Kiedy ten dodatek jest gotowy, zabiera się za ziemniaki.
Zapiekanka podwójnie pieczona
Ziemniaki należy obrać, a potem pokroić je w plasterki. Najlepiej od razu układać je w naczyniu żaroodpornym. Tomasz Strzelczyk każdą ich warstwę polewa sosem. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki wstawia na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Jednak to nie koniec. Wyjmuje zapiekankę i wbija na jej wierzch jajka. Jednak rozbija je najpierw do miseczki, sprawdza czy z jajkiem jest wszystko w porządku i dopiero wykłada je na potrawie. Potem jajka soli do smaku i posypuje żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekanka ponownie trafia do piekarnika. Jednak już na znacznie krócej. Wystarczy tylko, by białka się ścięły, a żółtka były płynne. Wtedy zapiekanka ziemniaczana z jajkami sadzonymi jest gotowa. Tomasz Strzelczyk podaje ją z dużą ilością szczypiorku i prostą sałatką.