Strzelczyk pokazał, jak zrobić szybki obiad z PRL-u. Za grosze naje się cała rodzina

Ekonomiczny obiad? Od razu przychodzą na myśl zapiekanki. Tym tropem poszedł też Tomasz Strzelczyk i przygotował takie danie z ziemniaków, jajek i sera dla całej rodziny. Jego smak podbija jeszcze pyszny sos.

Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sycący obiad dla całej rodziny, ale bez mięsa... Wtedy najczęściej sięgamy po ziemniaki. Są tanie, a zaspakajają głód na długo. Warto dodać jajka, które są uważane za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Kojarzą się ze śniadaniem, ale do zapiekanki także pasują doskonale. Na właśnie te składniki postawił Tomasz Strzelczyk, przygotowując swoje danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Sos znany z PRL-u

Tomasz Strzelczyk jest kucharzem znanym z 4. edycji "MasterChef Polska". Wiele osób śledzi jego kanał "Oddasz fartucha" na YouTube. W jednym z filmików pokazał, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną. Jej sekretem jest pyszny sos, który od razu kojarzy się z kuchnią PRL-u. Nie trudno się domyślić, że chodzi o sos chrzanowy. Teraz chrzan kojarzymy głównie z Wielkanocą, ale kiedyś sos na jego bazie przygotowywano do mięsa, jajek, a nawet warzyw. W zapiekance Tomasza Strzelczyka także świetnie się sprawdza.

Składniki na zapiekankę Tomasza Strzelczyka

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 60 g żółtego sera,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 250 bulionu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do smaku.

Zaczyna od zasmażki

Przygotowania zapiekanki według przepisu znanego kucharza trzeba zacząć od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Będą wtedy smaczniejsze, jak podkreśla Tomasz Strzelczyk. Warzywa powinny potem dobrze wystygnąć. Drugi krok to przygotowane sosu chrzanowego. Najpierw trzeba zająć się zasmażką z masła i mąki. Ekspert podkreśla, jak ważne jest tu dokładne mieszanie masy. Następnie wlewa do niej bulion, śmietankę i dodaje chrzan ze słoiczka. Miesza sos cały czas i kontroluje jego gęstość. W razie potrzeby można go rozrzedzić bulionem. Kiedy ten dodatek jest gotowy, zabiera się za ziemniaki.

Zapiekanka podwójnie pieczona

Ziemniaki należy obrać, a potem pokroić je w plasterki. Najlepiej od razu układać je w naczyniu żaroodpornym. Tomasz Strzelczyk każdą ich warstwę polewa sosem. Tak przygotowaną podstawę zapiekanki wstawia na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Jednak to nie koniec. Wyjmuje zapiekankę i wbija na jej wierzch jajka. Jednak rozbija je najpierw do miseczki, sprawdza czy z jajkiem jest wszystko w porządku i dopiero wykłada je na potrawie. Potem jajka soli do smaku i posypuje żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekanka ponownie trafia do piekarnika. Jednak już na znacznie krócej. Wystarczy tylko, by białka się ścięły, a żółtka były płynne. Wtedy zapiekanka ziemniaczana z jajkami sadzonymi jest gotowa. Tomasz Strzelczyk podaje ją z dużą ilością szczypiorku i prostą sałatką.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej