W PRL były hitem. Dziś kultowy przysmak zrobisz w swoim domu

Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieci na osiedlu, ale dziś owocowych galaretek można szukać ze świecą. Zamiast jednak wzdychać za smakiem sprzed lat, przygotuj kultowy przysmak w swoim domu.

Te galaretki to smak dzieciństwaTe galaretki to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziś w słodkościach można przebierać i wybierać, ale dawniej wybór był znacznie ograniczony. Galaretki w cukrze były przysmakiem, którego nie odmawiało żadne dziecko. Przygotowanie przekąski, które obudzi wspomnienia, jest naprawdę proste. Wystarczy sięgnąć po kilka prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Galaretki w cukrze

Zajadaliśmy się blokiem czekoladowym, ręce kleiły się od ciepłych lodów, a naklejki z gum Turbo były obiektem pożądania wszystkich dzieciaków. Wśród deserów, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością, były również galaretki w cukrze.

Te galaretki to smak dzieciństwa
Te galaretki to smak dzieciństwa © Adobe Stock | Oleg Boev

Najczęściej kupowano je na wagę, ale chętnie przygotowywano również w domu. Problem sprawiało obtaczanie w cukrze, który potrafił szybko się roztapiać. Rozwiązaniem może być postawienie cukierniczki obok galaretek i ręczne obtaczanie przed zjedzeniem lub sięgnięcie po zmielone na mąkę migdały. Otoczą one galaretkę i sprawią, że cukier nie będzie się tak łatwo roztapiał.

Z biegiem lat ewoluowały i galaretką zalewano skórki cytrusów. Wygląda to bardzo ciekawie, a przy tym jest łatwe do odtworzenia w domu. Taki deser nie tylko obudzi wspomnienia w starszych domownikach, ale również wywoła uśmiech na dziecięcych twarzach.

Składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,
  • 500 ml wody,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  2. Przekrój na pół i usuń ze środka cały miąższ.
  3. Galaretkę rozpuść we wrzątku, odstaw do wystudzenia, a następnie wlej do pomarańczy.
  4. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  5. Następnie pokrój pomarańczę na pół krążki i zanurz w cukrze.

Proste i pyszne galaretki są już gotowe. Możesz użyć różnych kolorów galaretek, aby stworzyć tęczowy wybór słodkości. Najlepiej obtaczać galaretki w drobnym cukrze. Możesz się także pokusić o zrobienie samodzielnie owocowej galaretki.

Jeśli jesteś fanem kwaśnego smaku, możesz obtoczyć galaretki w kwaśnej posypce. Wymieszaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego z  3 łyżkami cukru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥