W PRL były hitem. Dziś kultowy przysmak zrobisz w swoim domu

Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieci na osiedlu, ale dziś owocowych galaretek można szukać ze świecą. Zamiast jednak wzdychać za smakiem sprzed lat, przygotuj kultowy przysmak w swoim domu.

Te galaretki to smak dzieciństwaTe galaretki to smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dziś w słodkościach można przebierać i wybierać, ale dawniej wybór był znacznie ograniczony. Galaretki w cukrze były przysmakiem, którego nie odmawiało żadne dziecko. Przygotowanie przekąski, które obudzi wspomnienia, jest naprawdę proste. Wystarczy sięgnąć po kilka prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Galaretki w cukrze

Zajadaliśmy się blokiem czekoladowym, ręce kleiły się od ciepłych lodów, a naklejki z gum Turbo były obiektem pożądania wszystkich dzieciaków. Wśród deserów, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością, były również galaretki w cukrze.

Te galaretki to smak dzieciństwa
Te galaretki to smak dzieciństwa © Adobe Stock | Oleg Boev

Najczęściej kupowano je na wagę, ale chętnie przygotowywano również w domu. Problem sprawiało obtaczanie w cukrze, który potrafił szybko się roztapiać. Rozwiązaniem może być postawienie cukierniczki obok galaretek i ręczne obtaczanie przed zjedzeniem lub sięgnięcie po zmielone na mąkę migdały. Otoczą one galaretkę i sprawią, że cukier nie będzie się tak łatwo roztapiał.

Z biegiem lat ewoluowały i galaretką zalewano skórki cytrusów. Wygląda to bardzo ciekawie, a przy tym jest łatwe do odtworzenia w domu. Taki deser nie tylko obudzi wspomnienia w starszych domownikach, ale również wywoła uśmiech na dziecięcych twarzach.

Składniki:

  • 2 pomarańcze,
  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,
  • 500 ml wody,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  2. Przekrój na pół i usuń ze środka cały miąższ.
  3. Galaretkę rozpuść we wrzątku, odstaw do wystudzenia, a następnie wlej do pomarańczy.
  4. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  5. Następnie pokrój pomarańczę na pół krążki i zanurz w cukrze.

Proste i pyszne galaretki są już gotowe. Możesz użyć różnych kolorów galaretek, aby stworzyć tęczowy wybór słodkości. Najlepiej obtaczać galaretki w drobnym cukrze. Możesz się także pokusić o zrobienie samodzielnie owocowej galaretki.

Jeśli jesteś fanem kwaśnego smaku, możesz obtoczyć galaretki w kwaśnej posypce. Wymieszaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego z  3 łyżkami cukru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs