W PRL były hitem. Dziś kultowy przysmak zrobisz w swoim domu
Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieci na osiedlu, ale dziś owocowych galaretek można szukać ze świecą. Zamiast jednak wzdychać za smakiem sprzed lat, przygotuj kultowy przysmak w swoim domu.
Dziś w słodkościach można przebierać i wybierać, ale dawniej wybór był znacznie ograniczony. Galaretki w cukrze były przysmakiem, którego nie odmawiało żadne dziecko. Przygotowanie przekąski, które obudzi wspomnienia, jest naprawdę proste. Wystarczy sięgnąć po kilka prostych składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Galaretki w cukrze
Zajadaliśmy się blokiem czekoladowym, ręce kleiły się od ciepłych lodów, a naklejki z gum Turbo były obiektem pożądania wszystkich dzieciaków. Wśród deserów, które dawniej cieszyły się ogromną popularnością, były również galaretki w cukrze.
Najczęściej kupowano je na wagę, ale chętnie przygotowywano również w domu. Problem sprawiało obtaczanie w cukrze, który potrafił szybko się roztapiać. Rozwiązaniem może być postawienie cukierniczki obok galaretek i ręczne obtaczanie przed zjedzeniem lub sięgnięcie po zmielone na mąkę migdały. Otoczą one galaretkę i sprawią, że cukier nie będzie się tak łatwo roztapiał.
Z biegiem lat ewoluowały i galaretką zalewano skórki cytrusów. Wygląda to bardzo ciekawie, a przy tym jest łatwe do odtworzenia w domu. Taki deser nie tylko obudzi wspomnienia w starszych domownikach, ale również wywoła uśmiech na dziecięcych twarzach.
Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,
- 500 ml wody,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Cytrusy dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
- Przekrój na pół i usuń ze środka cały miąższ.
- Galaretkę rozpuść we wrzątku, odstaw do wystudzenia, a następnie wlej do pomarańczy.
- Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
- Następnie pokrój pomarańczę na pół krążki i zanurz w cukrze.
Proste i pyszne galaretki są już gotowe. Możesz użyć różnych kolorów galaretek, aby stworzyć tęczowy wybór słodkości. Najlepiej obtaczać galaretki w drobnym cukrze. Możesz się także pokusić o zrobienie samodzielnie owocowej galaretki.
Jeśli jesteś fanem kwaśnego smaku, możesz obtoczyć galaretki w kwaśnej posypce. Wymieszaj 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego z 3 łyżkami cukru. Smacznego!