PrzepisDaniaByła podstawą kuchni PRL, ale wraca do łask. Opóźnia starzenie i wzmacnia organizm

Była podstawą kuchni PRL, ale wraca do łask. Opóźnia starzenie i wzmacnia organizm

Z sentymentem wspominamy dania z minionej epoki, ale też wracamy do produktów, które w PRL-u były bardzo popularne. Jednym z nich jest kasza pęczak. Dietetycy nie mogą się jej nachwalić i zyskuje status superfood.

Kasza pęczak była podstawą kuchni PRL
Kasza pęczak była podstawą kuchni PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO

O kaszy pęczak można napisać dużo dobrego. Powstaje z łuskanych i prażonych całych ziaren jęczmienia, dlatego to produkt nieprzetworzony. Właśnie takich bardzo potrzebujemy w diecie, bo zachowują najwięcej wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Co zawiera kasza pęczak?

Kasza pęczak jest bogata w witaminy z grupy B, takie jak tiamina czy niacyna oraz mnóstwo minerałów. Wśród nich jest żelazo, magnez, fosfor, cynk i miedź. W jej składzie są też polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. Dlatego kasza pomaga w walce z wolnymi rodnikami, przyspieszającymi proces starzenia się organizmu. Kolejne zalety pęczaku? Ma niski indeks glikemiczny. Jest lekkostrawny oraz dobrze działa na jelita. Do tego kasza ma niewiele kalorii, więc polecana jest podczas odchudzania.

Pęczak sprzyja zdrowiu i szczupłej sylwetce

Kasza pęczak sprzyja smukłej sylwetce, bo w jej składzie jest sporo błonnika pokarmowego. Pomaga on regulować trawienie, zapobiega zaparciom. Po zjedzeniu posiłku z kaszą pęczak długo nie czuje się głodu, co może pomóc w ograniczeniu podjadania.

Pęczak ma też pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. To także zasługa błonnika, a konkretniej jego frakcji o nazwie beta-glukan. Sprawia, że organizm wchłania mniej tłuszczu z pożywienia.

Inne zalety kaszy pęczak

  1. Kasza pęczak jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych. Ma to szczególnie duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie. Dostarcza sporo energii, potrzebnej szczególnie rano.
  2. Kasza dzięki witaminie B poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, co dobrze wpływa na samopoczucie.
  3. Dzięki bogactwu witamin i minerałów pęczak poprawia funkcjonowanie mózgu, a także pamięć oraz koncentrację.
  4. Antyoksydanty zawarte w kaszy wzmacniają odporność.

Nie tylko do krupniku

Kasza pęczak kojarzy się od razu z krupnikiem, który był non stop gotowany w czasach PRL-u. Jednak jest wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie. Może być dodatkiem do drugiego dania, sałatek, a także składnikiem dań jednogarnkowych.

Pęczotto wzorowane są na włoskim risotto. To sycące danie na bazie kaszy pęczak, do którego pasuje wiele dodatków, na przykład warzywa korzeniowe, mięso z indyka czy kurczaka, a także grzyby.

Kasza pęczak jest idealna do dań jednogrankowych
Kasza pęczak jest idealna do dań jednogrankowych© Adobe Stock

Pęczotto z pieczarkami

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 120 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • kilka łyżek zielonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 g oliwy,
  • 250 g kaszy pęczak,
  • 600 g bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego,
  • czarny pieprz i sól do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na maśle z oliwą zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki.
  3. Smaż, aż zmiękną, a potem dorzuć pokrojoną marchewkę i groszek.
  4. Następnie wsyp kaszę i duś całość na małym ogniu.
  5. Wlej pierwszą porcję bulionu około 200 ml. Gdy kasza go wchłonie, dodaj drugą porcję bulionu.
  6. Gdy pęczak i to wchłonie, dolej ostatnią porcję bulionu i gotuj, aż potrawa zacznie gęstnieć.
  7. Dodaj starty ser i dopraw pęczotto solą i pieprzem.
  8. Danie podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie