Zamiast do apteki, idź do spożywczaka. Garstka tych niewielkich owoców może zastąpić drogie suplementy

W Azji traktuje się je jak lekarstwo, a my się wciąż do nich przekonujemy. Są nie tylko pyszne, ale ich wpływ na zdrowie i kondycję jest rewelacyjny. Wybierasz się na zakupy? Nie wracaj bez jagód goji.

Jagody goji to dobry dodatek na przykład do owsiankiJagody goji to dobry dodatek na przykład do owsianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lena Constantin

Suszone jagody goji wyglądają może niepozornie, ale mają świetny wpływ na zdrowie. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, błonnika oraz witaminy C, które naturalnie wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają odporność. Co więcej, nie ma w ich składzie ani cukru, ani sztucznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Skąd pochodzą jagody goji

Jagody goji znane są także jako "owoce długowieczności" lub "czerwone diamenty". Mają pomarańczowo-czerwoną barwę i są owocami kolcowoju chińskiego. Pochodzą z Azji. Tradycyjna medycyna chińska nazywa je "szczęśliwymi jagodami", przypisując im wiele korzyści zdrowotnych. Są źródłem nie tylko błonnika i witaminy C, ale także żelaza oraz witamin z grupy B, które wspierają wzrok. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym jagody te wspomagają regenerację nerek oraz poprawiają koncentrację i witalność.

To ważne!

100 gramów suszonych jagód goji dostarcza około 370 kalorii, a mała łyżeczka tych owoców to już 30 kalorii. Należy jednak pamiętać, że mogą one wpływać na wchłanianie niektórych leków, w tym przeciwzakrzepowych, co może zwiększać ryzyko krwawień.

Wybieraj suszone owoce

Świeże jagody lub sok z goji są rzadkością w polskich sklepach, ale za to suszone są łatwo dostępne. Można je znaleźć w rozsądnych cenach, szczególnie gdy są sprzedawane luzem. Bez obaw można kupić większą ich ilość, ponieważ dobrze się przechowują.

Jak jeść owoce goji

Dzięki delikatnemu smakowi suszone jagody goji świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnorodnych potraw - od zup i słodkich dań makaronowych, po warzywne gulasze i zapiekanki. Są także popularnym składnikiem napojów, koktajli i wypieków. Mogą wzbogacić smak owsianki czy jaglanki, a także jogurtu naturalnego. Warto wypróbować je także w napojach na ciepło i dodawać po prostu do mieszanki herbacianej lub przygotować z nich napar.

Jagody goji są uznawane za superfood. Mają nie tylko imponujące wartości odżywcze, ale także nie wymagają dodawania cukru czy konserwantów podczas suszenia. Dzienna, bezpieczna porcja tych owoców dla dorosłych to około 1/4 szklanki.

Pomagają podczas odchudzania

Dlaczego jeszcze warto jeść owoce goji? Pomagają w regulacji trawienia. Ma na to wpływ błonnik, który usprawnia metabolizm. Właściwości jagód goji szybko docenimy także podczas odchudzania. Mają bogaty skład i wspominany już błonnik, dlatego zapewniają uczucie sytości. Po ich zjedzeniu poziom cukru nie wzrasta gwałtownie. Dlatego można je traktować jako przekąskę między posiłkami lub po treningu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości