Kawę przechowuj tylko w ten sposób. Długo pozostanie aromatyczna i nie zwietrzeje
Zdarzyło ci się kupić kawę w dużym opakowaniu? Takie są często w promocyjnej cenie. Warto z tego korzystać, ale potem trzeba od razu zadbać o odpowiednie przechowywanie ziaren. Inaczej szybko ulotni się z nich aromat.
22.11.2024 12:32
Termin przydatności kawy jest bardzo długi, bo może zachować swoje właściwości nawet do dwóch lat. Jednak wszystko zależy od tego, jak ziarna będą przechowywane. Co sprawia, że kawa zachowa aromat na dłużej? Ważne jest kilka czynników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To nie jest dobre miejsce dla kawy
Aromatyczna, pyszna kawa potrafi uprzyjemnić nawet zimny, deszczowy poranek. Jednak by ziarna kawy szybko nie traciły smaku, trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie. Najczęstszym błędem jest umieszczanie jej w lodówce. Wydaje się nam, że niska temperatura jej służy, a jest wręcz odwrotnie - traci wtedy szybciej swój unikalny aromat. Ma na to wpływ także wilgoć panująca w lodówce.
Zawsze szczelnie zamknięte
Opinie baristów są zgodne, ziarna kawy trzeba też chronić przed powietrzem i wilgocią. Dlatego idealne miejsce dla nich powinno być chłodne i ciemne, wtedy nie tracą swoich właściwości smakowych. Bariści podkreślają, że przechowywanie ziaren w oryginalnym opakowaniu, w odpowiednich warunkach, nie jest złym rozwiązaniem. Jednak musi być ono szczelnie zamknięte, na przykład na suwak typu zip lock.
Nie straci aromatu
Jednak jeśli opakowanie nie ma takiego zamknięcia, lepiej ją przesypać. Sprawdzą się wtedy hermetycznie zamykane pojemniki. Mogą być ze szkła, ale wtedy trzeba szczególnie uważać, by nie były wystawione na działanie światła lub ceramiczne. Tlen, światło, wilgoć i ciepło sprawiają, że kawa szybko traci swój aromat. Dlatego to takie ważne, by przechowywać ją w suchych i chłodnych miejscach.