Kawę przechowuj tylko w ten sposób. Długo pozostanie aromatyczna i nie zwietrzeje

Zdarzyło ci się kupić kawę w dużym opakowaniu? Takie są często w promocyjnej cenie. Warto z tego korzystać, ale potem trzeba od razu zadbać o odpowiednie przechowywanie ziaren. Inaczej szybko ulotni się z nich aromat.

Odpowiednie przechowywanie kawy ma wpływ na jej smak. Odpowiednie przechowywanie kawy ma wpływ na jej smak.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Termin przydatności kawy jest bardzo długi, bo może zachować swoje właściwości nawet do dwóch lat. Jednak wszystko zależy od tego, jak ziarna będą przechowywane. Co sprawia, że kawa zachowa aromat na dłużej? Ważne jest kilka czynników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

To nie jest dobre miejsce dla kawy

Aromatyczna, pyszna kawa potrafi uprzyjemnić nawet zimny, deszczowy poranek. Jednak by ziarna kawy szybko nie traciły smaku, trzeba zadbać o odpowiednie przechowywanie. Najczęstszym błędem jest umieszczanie jej w lodówce. Wydaje się nam, że niska temperatura jej służy, a jest wręcz odwrotnie - traci wtedy szybciej swój unikalny aromat. Ma na to wpływ także wilgoć panująca w lodówce.

Zawsze szczelnie zamknięte

Opinie baristów są zgodne, ziarna kawy trzeba też chronić przed powietrzem i wilgocią. Dlatego idealne miejsce dla nich powinno być chłodne i ciemne, wtedy nie tracą swoich właściwości smakowych. Bariści podkreślają, że przechowywanie ziaren w oryginalnym opakowaniu, w odpowiednich warunkach, nie jest złym rozwiązaniem. Jednak musi być ono szczelnie zamknięte, na przykład na suwak typu zip lock.

Nie straci aromatu

Jednak jeśli opakowanie nie ma takiego zamknięcia, lepiej ją przesypać. Sprawdzą się wtedy hermetycznie zamykane pojemniki. Mogą być ze szkła, ale wtedy trzeba szczególnie uważać, by nie były wystawione na działanie światła lub ceramiczne. Tlen, światło, wilgoć i ciepło sprawiają, że kawa szybko traci swój aromat. Dlatego to takie ważne, by przechowywać ją w suchych i chłodnych miejscach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej