W PRL były hitem. Kultowe grzybki przypomną ci dzieciństwo

Są takie przysmaki, na widok których od razu na twarzach pojawia się uśmiech i powracają miłe wspomnienia. Tak jest w przypadku ciasteczek grzybków, którymi zajadano się przed laty. Wyglądają bardzo uroczo, ale odeszły nieco w zapomnienie.

Ciasteczka grzybkiCiasteczka grzybki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te ciasteczka pokochają nie tylko fanatycy grzybobrania. Wyglądają uroczo, są piękną dekoracją stołu, a na dodatek smakują świetnie. Ciastka grzybki swój szczyt popularności miały dekady temu, ale zdecydowanie warto przywrócić je na stoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Ciastka grzybki

Pamięta talerz pełen słodkich grzybków na stole u mojej babci. Jak byłam mała, wydawało mi się, że babcia jest czarodziejką i mistrzynią wypieków. Słodkie ciasteczka wydawały się być czymś tak niesamowitym i trudnym w przygotowaniu, że przez lata unikałam zrobienia ich w swoim domu. Okazało się jednak, że to sprawa prosta i całkiem szybka, a niesamowity efekt nie jest zasługą specjalnych foremek, a odrobiny kreatywności.

Ciastka grzybki
Ciastka grzybki © Adobe Stock | Idijatullina Veronika

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany.

Masa budyniowa:

  • 3,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 225 g miękkiego masła.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 30 g masła.

Dodatkowo:

  • 1 białko,
  • 2 łyżki suchego maku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj masło z mąką nożem, dodaj śmietanę i szybko zagnieć.
  2. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przejdź do kremu budyniowego. Zagotuj mleko z cukrem.
  4. W osobnej misce połącz żółtka z mąką i pozostałym mlekiem.
  5. Wlej do gotującego się mleka, mieszając. Gotuj do zgęstnienia.
  6. Wystudź i ubij z masłem.
  7. Kapelusze: Wykrój koła z ciasta i uformuj je tak, by przypominały kapelusze grzybów. Powinny być w formie miseczki, by później wypełnić je kremem.
  8. Spody kapelusza: Wykrój mniejsze koła z dziurką pośrodku.
  9. Nóżki: zwiń ciasto w rulony, jeden koniec spłaszcz.
  10. Ułóż grzybki na blasze i piecz w 180 st. Celsjusza przez około 20 minut.
  11. Napełnij kapelusze kremem, przykryj spodem i wstaw nóżkę.
  12. Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej nią kapelusze.

Zamiast masy budyniowej możesz użyć również dżemu czy czekolady. Ciastka grzybki są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę