W PRL były hitem. Kultowe grzybki przypomną ci dzieciństwo
Są takie przysmaki, na widok których od razu na twarzach pojawia się uśmiech i powracają miłe wspomnienia. Tak jest w przypadku ciasteczek grzybków, którymi zajadano się przed laty. Wyglądają bardzo uroczo, ale odeszły nieco w zapomnienie.
Te ciasteczka pokochają nie tylko fanatycy grzybobrania. Wyglądają uroczo, są piękną dekoracją stołu, a na dodatek smakują świetnie. Ciastka grzybki swój szczyt popularności miały dekady temu, ale zdecydowanie warto przywrócić je na stoły.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Ciastka grzybki
Pamięta talerz pełen słodkich grzybków na stole u mojej babci. Jak byłam mała, wydawało mi się, że babcia jest czarodziejką i mistrzynią wypieków. Słodkie ciasteczka wydawały się być czymś tak niesamowitym i trudnym w przygotowaniu, że przez lata unikałam zrobienia ich w swoim domu. Okazało się jednak, że to sprawa prosta i całkiem szybka, a niesamowity efekt nie jest zasługą specjalnych foremek, a odrobiny kreatywności.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany.
Masa budyniowa:
- 3,5 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 225 g miękkiego masła.
Polewa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
- 30 g masła.
Dodatkowo:
- 1 białko,
- 2 łyżki suchego maku.
Sposób przygotowania:
- Posiekaj masło z mąką nożem, dodaj śmietanę i szybko zagnieć.
- Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przejdź do kremu budyniowego. Zagotuj mleko z cukrem.
- W osobnej misce połącz żółtka z mąką i pozostałym mlekiem.
- Wlej do gotującego się mleka, mieszając. Gotuj do zgęstnienia.
- Wystudź i ubij z masłem.
- Kapelusze: Wykrój koła z ciasta i uformuj je tak, by przypominały kapelusze grzybów. Powinny być w formie miseczki, by później wypełnić je kremem.
- Spody kapelusza: Wykrój mniejsze koła z dziurką pośrodku.
- Nóżki: zwiń ciasto w rulony, jeden koniec spłaszcz.
- Ułóż grzybki na blasze i piecz w 180 st. Celsjusza przez około 20 minut.
- Napełnij kapelusze kremem, przykryj spodem i wstaw nóżkę.
- Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej nią kapelusze.
Zamiast masy budyniowej możesz użyć również dżemu czy czekolady. Ciastka grzybki są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!