W PRL były hitem. Kultowe grzybki przypomną ci dzieciństwo

Są takie przysmaki, na widok których od razu na twarzach pojawia się uśmiech i powracają miłe wspomnienia. Tak jest w przypadku ciasteczek grzybków, którymi zajadano się przed laty. Wyglądają bardzo uroczo, ale odeszły nieco w zapomnienie.

Ciasteczka grzybkiCiasteczka grzybki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te ciasteczka pokochają nie tylko fanatycy grzybobrania. Wyglądają uroczo, są piękną dekoracją stołu, a na dodatek smakują świetnie. Ciastka grzybki swój szczyt popularności miały dekady temu, ale zdecydowanie warto przywrócić je na stoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Ciastka grzybki

Pamięta talerz pełen słodkich grzybków na stole u mojej babci. Jak byłam mała, wydawało mi się, że babcia jest czarodziejką i mistrzynią wypieków. Słodkie ciasteczka wydawały się być czymś tak niesamowitym i trudnym w przygotowaniu, że przez lata unikałam zrobienia ich w swoim domu. Okazało się jednak, że to sprawa prosta i całkiem szybka, a niesamowity efekt nie jest zasługą specjalnych foremek, a odrobiny kreatywności.

Ciastka grzybki
Ciastka grzybki © Adobe Stock | Idijatullina Veronika

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany.

Masa budyniowa:

  • 3,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 225 g miękkiego masła.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 30 g masła.

Dodatkowo:

  • 1 białko,
  • 2 łyżki suchego maku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj masło z mąką nożem, dodaj śmietanę i szybko zagnieć.
  2. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przejdź do kremu budyniowego. Zagotuj mleko z cukrem.
  4. W osobnej misce połącz żółtka z mąką i pozostałym mlekiem.
  5. Wlej do gotującego się mleka, mieszając. Gotuj do zgęstnienia.
  6. Wystudź i ubij z masłem.
  7. Kapelusze: Wykrój koła z ciasta i uformuj je tak, by przypominały kapelusze grzybów. Powinny być w formie miseczki, by później wypełnić je kremem.
  8. Spody kapelusza: Wykrój mniejsze koła z dziurką pośrodku.
  9. Nóżki: zwiń ciasto w rulony, jeden koniec spłaszcz.
  10. Ułóż grzybki na blasze i piecz w 180 st. Celsjusza przez około 20 minut.
  11. Napełnij kapelusze kremem, przykryj spodem i wstaw nóżkę.
  12. Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej nią kapelusze.

Zamiast masy budyniowej możesz użyć również dżemu czy czekolady. Ciastka grzybki są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯