PrzepisCiastkaW PRL były hitem. Kultowe grzybki przypomną ci dzieciństwo

W PRL były hitem. Kultowe grzybki przypomną ci dzieciństwo

Ciasteczka grzybki
Ciasteczka grzybki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.09.2024 12:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są takie przysmaki, na widok których od razu na twarzach pojawia się uśmiech i powracają miłe wspomnienia. Tak jest w przypadku ciasteczek grzybków, którymi zajadano się przed laty. Wyglądają bardzo uroczo, ale odeszły nieco w zapomnienie.

Te ciasteczka pokochają nie tylko fanatycy grzybobrania. Wyglądają uroczo, są piękną dekoracją stołu, a na dodatek smakują świetnie. Ciastka grzybki swój szczyt popularności miały dekady temu, ale zdecydowanie warto przywrócić je na stoły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka grzybki

Pamięta talerz pełen słodkich grzybków na stole u mojej babci. Jak byłam mała, wydawało mi się, że babcia jest czarodziejką i mistrzynią wypieków. Słodkie ciasteczka wydawały się być czymś tak niesamowitym i trudnym w przygotowaniu, że przez lata unikałam zrobienia ich w swoim domu. Okazało się jednak, że to sprawa prosta i całkiem szybka, a niesamowity efekt nie jest zasługą specjalnych foremek, a odrobiny kreatywności.

Ciastka grzybki
Ciastka grzybki© Adobe Stock | Idijatullina Veronika

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany.

Masa budyniowa:

  • 3,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 225 g miękkiego masła.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 30 g masła.

Dodatkowo:

  • 1 białko,
  • 2 łyżki suchego maku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj masło z mąką nożem, dodaj śmietanę i szybko zagnieć.
  2. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przejdź do kremu budyniowego. Zagotuj mleko z cukrem.
  4. W osobnej misce połącz żółtka z mąką i pozostałym mlekiem.
  5. Wlej do gotującego się mleka, mieszając. Gotuj do zgęstnienia.
  6. Wystudź i ubij z masłem.
  7. Kapelusze: Wykrój koła z ciasta i uformuj je tak, by przypominały kapelusze grzybów. Powinny być w formie miseczki, by później wypełnić je kremem.
  8. Spody kapelusza: Wykrój mniejsze koła z dziurką pośrodku.
  9. Nóżki: zwiń ciasto w rulony, jeden koniec spłaszcz.
  10. Ułóż grzybki na blasze i piecz w 180 st. Celsjusza przez około 20 minut.
  11. Napełnij kapelusze kremem, przykryj spodem i wstaw nóżkę.
  12. Czekoladę rozpuść wraz z masłem i polej nią kapelusze.

Zamiast masy budyniowej możesz użyć również dżemu czy czekolady. Ciastka grzybki są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

przepisgrzybkiciastka