W PRL każda pani domu znała przepis na te naleśniki. Farsz to poezja

Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje. W szczególności, gdy skrywają pyszny, słodki farsz na bazie twarogu. Smakują dokładnie jak te, które kiedyś robiły nasze mamy i babcie. To prawdziwy smak dzieciństwa, który budzi najpiękniejsze wspomnienia.

Pyszne naleśniki z nadzieniem twarogowymPyszne naleśniki z nadzieniem twarogowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż miłośników kremów czekoladowych i pistacjowych zdecydowanie nie brakuje, a kolejne wariacje na temat nadzienia do naleśników kuszą w restauracjach, to nic nie może się równać z nadzieniem z twarogu, cukru wanilinowego i żółtka. To klasyk czasów PRL, gdy naleśniki były nie tylko smacznym, ale przede wszystkim tanim przepisem na obiad. Twaróg był wtedy jednym z najłatwiej dostępnych produktów, a połączenie go z cukrem i żółtkiem tworzyło pyszny farsz do naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Naleśniki z serem

Naleśniki często gościły na stołach w czasach PRL. Proste i szybkie w przygotowaniu, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, a na dodatek dzięki masie z twarogu były też sycące. Przepis jest prosty, a każda gospodyni znała go na pamięć. Wiele osób do dziś uważa, że to właśnie te naleśniki, obsmażane na maśle, mają smak dzieciństwa.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia naleśników,
  • 30 g masła.

Na farsz:

  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 żółtka,

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko oraz wodę gazowaną i wbij jajka.
  2. Dodaj szczyptę soli, chlust oleju i dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek.
  3. Odstaw na 15 minut. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą pękać podczas smażenia.
  4. Patelnię rozgrzej i lekko natłuść. Najlepiej sprawdza się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
  5. Wylej porcję masy i smaż z obu stron. Powtarzaj, aż skończy się ciasto na naleśniki.
  6. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka oraz cukier i dokładnie rozgnieć na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać więcej cukru lub mniej, w zależności od preferencji.
  7. Wykładaj masę na naleśniki i zawijaj w rulony lub składaj w trójkąty.
  8. Na patelni rozgrzej masło.
  9. Gdy się roztopi, wyłóż naleśniki i obsmaż z obu stron, aż nieco się zarumienią.

Gotowe naleśniki podawaj na ciepło. Możesz je nieco unowocześnić i polać syropem klonowym, czekoladą lub sosem owocowym, na przykład ze zblendowanych truskawek lub malin. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem