W PRL każda pani domu znała przepis na te naleśniki. Farsz to poezja

Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje. W szczególności, gdy skrywają pyszny, słodki farsz na bazie twarogu. Smakują dokładnie jak te, które kiedyś robiły nasze mamy i babcie. To prawdziwy smak dzieciństwa, który budzi najpiękniejsze wspomnienia.

Pyszne naleśniki z nadzieniem twarogowymPyszne naleśniki z nadzieniem twarogowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż miłośników kremów czekoladowych i pistacjowych zdecydowanie nie brakuje, a kolejne wariacje na temat nadzienia do naleśników kuszą w restauracjach, to nic nie może się równać z nadzieniem z twarogu, cukru wanilinowego i żółtka. To klasyk czasów PRL, gdy naleśniki były nie tylko smacznym, ale przede wszystkim tanim przepisem na obiad. Twaróg był wtedy jednym z najłatwiej dostępnych produktów, a połączenie go z cukrem i żółtkiem tworzyło pyszny farsz do naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Naleśniki z serem

Naleśniki często gościły na stołach w czasach PRL. Proste i szybkie w przygotowaniu, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, a na dodatek dzięki masie z twarogu były też sycące. Przepis jest prosty, a każda gospodyni znała go na pamięć. Wiele osób do dziś uważa, że to właśnie te naleśniki, obsmażane na maśle, mają smak dzieciństwa.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia naleśników,
  • 30 g masła.

Na farsz:

  • 350 g twarogu półtłustego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 żółtka,

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko oraz wodę gazowaną i wbij jajka.
  2. Dodaj szczyptę soli, chlust oleju i dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek.
  3. Odstaw na 15 minut. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą pękać podczas smażenia.
  4. Patelnię rozgrzej i lekko natłuść. Najlepiej sprawdza się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
  5. Wylej porcję masy i smaż z obu stron. Powtarzaj, aż skończy się ciasto na naleśniki.
  6. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka oraz cukier i dokładnie rozgnieć na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać więcej cukru lub mniej, w zależności od preferencji.
  7. Wykładaj masę na naleśniki i zawijaj w rulony lub składaj w trójkąty.
  8. Na patelni rozgrzej masło.
  9. Gdy się roztopi, wyłóż naleśniki i obsmaż z obu stron, aż nieco się zarumienią.

Gotowe naleśniki podawaj na ciepło. Możesz je nieco unowocześnić i polać syropem klonowym, czekoladą lub sosem owocowym, na przykład ze zblendowanych truskawek lub malin. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥