W PRL każda pani domu znała przepis na te naleśniki. Farsz to poezja
Na naleśniki chętnych nigdy nie brakuje. W szczególności, gdy skrywają pyszny, słodki farsz na bazie twarogu. Smakują dokładnie jak te, które kiedyś robiły nasze mamy i babcie. To prawdziwy smak dzieciństwa, który budzi najpiękniejsze wspomnienia.
Chociaż miłośników kremów czekoladowych i pistacjowych zdecydowanie nie brakuje, a kolejne wariacje na temat nadzienia do naleśników kuszą w restauracjach, to nic nie może się równać z nadzieniem z twarogu, cukru wanilinowego i żółtka. To klasyk czasów PRL, gdy naleśniki były nie tylko smacznym, ale przede wszystkim tanim przepisem na obiad. Twaróg był wtedy jednym z najłatwiej dostępnych produktów, a połączenie go z cukrem i żółtkiem tworzyło pyszny farsz do naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce
Naleśniki z serem
Naleśniki często gościły na stołach w czasach PRL. Proste i szybkie w przygotowaniu, uwielbiane przez dzieci i dorosłych, a na dodatek dzięki masie z twarogu były też sycące. Przepis jest prosty, a każda gospodyni znała go na pamięć. Wiele osób do dziś uważa, że to właśnie te naleśniki, obsmażane na maśle, mają smak dzieciństwa.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanka wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia naleśników,
- 30 g masła.
Na farsz:
- 350 g twarogu półtłustego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżka cukru,
- 2 żółtka,
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, wlej mleko oraz wodę gazowaną i wbij jajka.
- Dodaj szczyptę soli, chlust oleju i dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka masa bez grudek.
- Odstaw na 15 minut. Dzięki temu mąka napęcznieje, a naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą pękać podczas smażenia.
- Patelnię rozgrzej i lekko natłuść. Najlepiej sprawdza się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
- Wylej porcję masy i smaż z obu stron. Powtarzaj, aż skończy się ciasto na naleśniki.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka oraz cukier i dokładnie rozgnieć na jednolitą masę. W razie potrzeby możesz dodać więcej cukru lub mniej, w zależności od preferencji.
- Wykładaj masę na naleśniki i zawijaj w rulony lub składaj w trójkąty.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Gdy się roztopi, wyłóż naleśniki i obsmaż z obu stron, aż nieco się zarumienią.
Gotowe naleśniki podawaj na ciepło. Możesz je nieco unowocześnić i polać syropem klonowym, czekoladą lub sosem owocowym, na przykład ze zblendowanych truskawek lub malin. Smacznego!