Makłowicz wlewa do ciasta naleśnikowego zamiast mleka. Doświadczone gospodynie łapią się za głowę

Naleśniki są tanie, proste i uwielbiane przez wszystkich. Ale sposób, w jaki przygotowuje je Robert Makłowicz, potrafi wywołać szok u niejednej gospodyni.

Naleśniki bez mleka? Tak robi Robert MakłowiczNaleśniki bez mleka? Tak robi Robert Makłowicz
Źródło zdjęć: © Instgaram, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Naleśniki to jedno z tych dań, które uwielbia się za wszechstronność i prostotę. Sprawdzają się o każdej porze dnia i w każdej konfiguracji: na słodko, na słono, na zimno i na ciepło.

Przepis Roberta Makłowicza na ciasto naleśnikowe to ukłon w stronę dawnych tradycji i dowód na to, że nawet klasyk może dostać drugie życie. Kluczowy trik? Zamiast mleka używa się maślanki, co zmienia nie tylko smak, ale i konsystencję ciasta. Efekt zaskakuje nawet doświadczone gospodynie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Naleśniki Roberta Makłowicza bez mleka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej maślankę do miski (idealnie, jak będzie dość wysoka) i zacznij wsypywać mąkę. Nie przerywaj mieszania trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
  2. Dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj całość, aż masa stanie się jednolita.
  3. Masło rozpuść na patelni i lekko przestudzone dodaj do ciasta. Wymieszaj jeszcze raz.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolej odrobinę maślanki, by uzyskać płynną, lejącą konsystencję.
  5. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła. Smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Rób to na wolnym ogniu. Lepiej dłużej smażyć i dobrze, niż szybko i byle jak.

Naleśniki podawaj z dowolnymi dodatkami: szpinakowo-serowym farszem, mięsem, ulubionym dżemem, czekoladą lub masłem orzechowym. Ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia.

Dlaczego warto użyć maślanki zamiast mleka?

Robert Makłowicz dodaje maślankę, bo wzbogaca ona smak naleśników i sprawia, że są one bardziej elastyczne. Zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego wpływają na strukturę ciasta, dzięki czemu naleśniki lepiej się smażą i dłużej zachowują świeżość. To idealna opcja dla osób, które szukają alternatywy dla mleka krowiego, a jednocześnie nie chcą rezygnować z domowego smaku.

Warto też pamiętać, że maślanka ma niższą zawartość tłuszczu niż mleko, co może być dodatkowym plusem dla osób dbających o dietę. Dodatek niewielkiej ilości masła nadaje ciastu delikatność i pomaga uzyskać idealną, złocistą powierzchnię każdego naleśnika. Spróbuj tej wersji, jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę czymś znajomym, ale jednak innym. To przepis, który zasługuje, by na stałe zagościć w kuchennym repertuarze.

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować