W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
To klasyk kuchni PRL, w szczególności piątkowych obiadów. Jajeczne kotlety podkręcone jednym dodatkiem szybko skradną podniebienia. Warto przypomnieć sobie ten klasyk i na stałe włączyć go do repertuaru.
W piątki Kościół zaleca wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Dziś coraz mniej osób przestrzega tej zasady, ale dawniej wegetariańskie potrawy i rybne dania były na porządku dziennym. Prym wiodły kotlety jajeczne. Były tanie i proste w przygotowaniu, a składników nie trzeba było szukać ze świecą. Zagościły także w barach mlecznych i na stołówkach - wszak mięso było towarem deficytowym. W moim domu goszczą do dziś, chociaż tradycyjny przepis wzbogacam o dodatek żółtego sera. W tym wydaniu smakują tak dobrze, że nikt nawet nie pyta, czy są może mielone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Kotlety jajeczne z serem
Najważniejsze są oczywiście ugotowane na twardo jajka. Dodatek sera sprawia, że proste kotlety smakują jeszcze lepiej. Roztapia się on pod wpływem wysokiej temperatury i nadaje kremową konsystencję. Surowe jajka działają jak klej, a bułka tarta i ser pomagają utrzymać kształt i dodać tekstury. Do tego trochę szczypiorku, nieco podsmażonej cebulki i pyszne kotlety gotowe.
Moja rodzina tak pokochała ten przepis, że nawet niejadek skusił się na dokładkę. Jeśli przygotujesz ich za dużo, najlepiej podgrzać je później w piekarniku.
Składniki:
- 6 ugotowanych jajek,
- 2 surowe jajka,
- 1 cebula,
- 150 g startego sera żółtego,
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Odstaw do ostygnięcia.
- Do startych jajek dodaj starty żółty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przestudzoną cebulę, jeśli używasz.
- Wbij surowe jajka i wymieszaj masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj więcej bułki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Z masy formuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Dzięki temu będą chrupiące.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety jajeczne świetnie smakują podane z ziemniakami z koperkiem i prostą surówką, ale nie brakuje amatorów zajadania ich z keczupem.