WAŻNE
TERAZ

Zełenski odbył rozmowę z Trumpem. "Pogratulowałem sukcesu"

W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść

To klasyk kuchni PRL, w szczególności piątkowych obiadów. Jajeczne kotlety podkręcone jednym dodatkiem szybko skradną podniebienia. Warto przypomnieć sobie ten klasyk i na stałe włączyć go do repertuaru.

Kotlety jajeczne z tym dodatkiem smakują najlepiejKotlety jajeczne z tym dodatkiem smakują najlepiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W piątki Kościół zaleca wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Dziś coraz mniej osób przestrzega tej zasady, ale dawniej wegetariańskie potrawy i rybne dania były na porządku dziennym. Prym wiodły kotlety jajeczne. Były tanie i proste w przygotowaniu, a składników nie trzeba było szukać ze świecą. Zagościły także w barach mlecznych i na stołówkach - wszak mięso było towarem deficytowym. W moim domu goszczą do dziś, chociaż tradycyjny przepis wzbogacam o dodatek żółtego sera. W tym wydaniu smakują tak dobrze, że nikt nawet nie pyta, czy są może mielone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Kotlety jajeczne z serem

Najważniejsze są oczywiście ugotowane na twardo jajka. Dodatek sera sprawia, że proste kotlety smakują jeszcze lepiej. Roztapia się on pod wpływem wysokiej temperatury i nadaje kremową konsystencję. Surowe jajka działają jak klej, a bułka tarta i ser pomagają utrzymać kształt i dodać tekstury. Do tego trochę szczypiorku, nieco podsmażonej cebulki i pyszne kotlety gotowe.

Chrupiące kotlety jajeczne
Chrupiące kotlety jajeczne © Adobe Stock

Moja rodzina tak pokochała ten przepis, że nawet niejadek skusił się na dokładkę. Jeśli przygotujesz ich za dużo, najlepiej podgrzać je później w piekarniku.

Składniki:

  • 6 ugotowanych jajek,
  • 2 surowe jajka,
  • 1 cebula,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane na twardo jajka ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do startych jajek dodaj starty żółty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przestudzoną cebulę, jeśli używasz.
  4. Wbij surowe jajka i wymieszaj masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj więcej bułki.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Z masy formuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Dzięki temu będą chrupiące.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotlety jajeczne świetnie smakują podane z ziemniakami z koperkiem i prostą surówką, ale nie brakuje amatorów zajadania ich z keczupem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego