W PRL-u każda gospodyni znała ten przepis. Jego smak w mig przenosi do beztroskich chwil dzieciństwa

Ten deser to pochwała prostoty i kreatywności, jaką musiały wykazać się kiedyś gospodynie. Chociaż dziś nie każdy pamięta o tym przepisie, warto wrócić do niego nie tylko wspomnieniami.

Ciasto z kaszą mannąCiasto z kaszą manną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś o mascarpone, kremówkach czy serku typu ricotta można było tylko pomarzyć. Masy do ciast musiały powstawać z tego, co było dostępne, również pod kątem ceny. W ruch szła wtedy kasza manna. Nie tylko zamieniała się prosty deser z sokiem owocowym, ale wypełniała także wnętrze ciasta. To kultowy przepis, który dziś odszedł w zapomnienie. Warto jednak odświeżyć pamięć i przygotować deser, który ożywi wspomnienia z dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Ciasto z kaszą manną

Blok czekoladowy, chatka Baby Jagi czy krem sułtański to przepisy, które bez wątpienia kojarzą się z czasem, gdy na sklepowych półkach świeciły głównie pustki. Nikt nie może im jednak odmówić tego, że były po prostu smaczne. Jednym z takich deserów jest ciasto na herbatnikach z masą z kaszy manny. W bogatszej wersji do kaszy dodawano także kakao, ale i bez niego ten deser smakował naprawdę dobrze.

Pyszne ciasto z kaszą manną
Pyszne ciasto z kaszą manną © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 200 g kaszy manny,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1-2 łyżki mleka do polewy,
  • 3 opakowania herbatników kakaowych lub jasnych.

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ułóż spód z herbatników. Możesz używać na zmianę kakaowych i maślanych lub postawić na jeden kolor.
  3. Do rondelka wlej mleko i zagotuj je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
  4. Wsyp kaszę mannę, dodaj masło i gotuj, aż się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na tym etapie możesz dodać do masy kakao.
  5. Połowę gorącej masy wyłóż na herbatniki, przykryj ponownie herbatnikami i dodaj pozostałą masę.
  6. Na wierzchu ułóż herbatniki i nieco je dociśnij.
  7. Czekoladę rozpuść wraz z 1-2 łyżkami mleka.
  8. Powstałą polewę rozprowadź na wierzchu ciasta.

Gotowe ciasto z kaszą wstaw do lodówki, aby dobrze stężało. Możesz je udekorować dodatkowo startą czekoladą lub dorzucić świeże owoce, na przykład maliny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇