W PRL-u każda gospodyni znała ten przepis. Jego smak w mig przenosi do beztroskich chwil dzieciństwa
Ten deser to pochwała prostoty i kreatywności, jaką musiały wykazać się kiedyś gospodynie. Chociaż dziś nie każdy pamięta o tym przepisie, warto wrócić do niego nie tylko wspomnieniami.
Kiedyś o mascarpone, kremówkach czy serku typu ricotta można było tylko pomarzyć. Masy do ciast musiały powstawać z tego, co było dostępne, również pod kątem ceny. W ruch szła wtedy kasza manna. Nie tylko zamieniała się prosty deser z sokiem owocowym, ale wypełniała także wnętrze ciasta. To kultowy przepis, który dziś odszedł w zapomnienie. Warto jednak odświeżyć pamięć i przygotować deser, który ożywi wspomnienia z dzieciństwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane
Ciasto z kaszą manną
Blok czekoladowy, chatka Baby Jagi czy krem sułtański to przepisy, które bez wątpienia kojarzą się z czasem, gdy na sklepowych półkach świeciły głównie pustki. Nikt nie może im jednak odmówić tego, że były po prostu smaczne. Jednym z takich deserów jest ciasto na herbatnikach z masą z kaszy manny. W bogatszej wersji do kaszy dodawano także kakao, ale i bez niego ten deser smakował naprawdę dobrze.
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 200 g kaszy manny,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1-2 łyżki mleka do polewy,
- 3 opakowania herbatników kakaowych lub jasnych.
Sposób przygotowania:
- Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż spód z herbatników. Możesz używać na zmianę kakaowych i maślanych lub postawić na jeden kolor.
- Do rondelka wlej mleko i zagotuj je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
- Wsyp kaszę mannę, dodaj masło i gotuj, aż się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na tym etapie możesz dodać do masy kakao.
- Połowę gorącej masy wyłóż na herbatniki, przykryj ponownie herbatnikami i dodaj pozostałą masę.
- Na wierzchu ułóż herbatniki i nieco je dociśnij.
- Czekoladę rozpuść wraz z 1-2 łyżkami mleka.
- Powstałą polewę rozprowadź na wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto z kaszą wstaw do lodówki, aby dobrze stężało. Możesz je udekorować dodatkowo startą czekoladą lub dorzucić świeże owoce, na przykład maliny. Smacznego!