Robię kotlety jak nasze babcie w PRL-u. Ale dodaję jeden ekstra składnik, który syci na długo
Kotlety jajeczne to klasyk polskiej kuchni. Pojawiał się w barach mlecznych, na stołówkach szkolnych czy po prostu jako domowy obiad, najczęściej w piątki. Ja stawiam na udoskonaloną i jeszcze bardziej sycącą wersję. Bez gotowania jajek i bez bałaganu.
Kotlety jajeczne to prosty przepis na to, by nikt nie wstał od stołu głodny. W szczególności, gdy na liście składników pojawia się dodatkowo filet z kurczaka. To świetna alternatywa dla mielonych czy klasycznych kotletów w panierce. Są delikatne, puszyste i tak smaczne, że próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Kotlety jajeczne z kurczakiem
Kotlety jajeczne z kurczakiem to proste, ale zaskakująco smaczne i sycące danie, które łączy w sobie delikatne i lekko kremowe jajka z kawałkami soczystego kurczaka i aromatyczną cebulą. Przygotowanie jest proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na obiad w zabiegane dni. Na dodatek nie trzeba wcześniej gotować jajek - do masy trafiają w surowej formie.
Dodatek bułki tartej sprawia, że stają się delikatnie chrupiące, a po przyrumienieniu na patelni otacza je złocistobrązowa skórka. To smaczny kontrast dla miękkiego wnętrza. To przepis na tani obiad, który zachwyca smakiem.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyść z błonek oraz chrząstek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż do miski.
- Cebulę zetrzyj na tarce i dorzuć do mięsa.
- Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż kotlety się zarumienią.
- Przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety jajeczne z kurczakiem podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz sięgnąć po ziemniaki, kaszę czy ryż. Świetnie pasować tutaj będzie surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem czy też klasyczna mizeria.
Jak odgrzać kotlety jajeczne?
Zrobiłeś za dużo kotletów jajecznych albo chcesz zaplanować obiad na dwa dni? Możesz je odgrzać na patelni. Smaż z obu stron przez kilka minut, aż będą gorące i ponownie lekko rumiane. Uważaj, aby ich nie przypalić. Jeszcze lepszym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piecz je przez około 10-15 minut, aż będą gorące w środku. Możesz je obrócić w połowie czasu, aby równomiernie się podgrzały.