Robię kotlety jak nasze babcie w PRL-u. Ale dodaję jeden ekstra składnik, który syci na długo

Kotlety jajeczne to klasyk polskiej kuchni. Pojawiał się w barach mlecznych, na stołówkach szkolnych czy po prostu jako domowy obiad, najczęściej w piątki. Ja stawiam na udoskonaloną i jeszcze bardziej sycącą wersję. Bez gotowania jajek i bez bałaganu.

Kotlety jajeczne z kurczakiemKotlety jajeczne z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety jajeczne to prosty przepis na to, by nikt nie wstał od stołu głodny. W szczególności, gdy na liście składników pojawia się dodatkowo filet z kurczaka. To świetna alternatywa dla mielonych czy klasycznych kotletów w panierce. Są delikatne, puszyste i tak smaczne, że próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Kotlety jajeczne z kurczakiem

Kotlety jajeczne z kurczakiem to proste, ale zaskakująco smaczne i sycące danie, które łączy w sobie delikatne i lekko kremowe jajka z kawałkami soczystego kurczaka i aromatyczną cebulą. Przygotowanie jest proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na obiad w zabiegane dni. Na dodatek nie trzeba wcześniej gotować jajek - do masy trafiają w surowej formie.

Kotlety jajeczne z kurczakiem
Kotlety jajeczne z kurczakiem © Adobe Stock | Marek Chojnowski

Dodatek bułki tartej sprawia, że stają się delikatnie chrupiące, a po przyrumienieniu na patelni otacza je złocistobrązowa skórka. To smaczny kontrast dla miękkiego wnętrza. To przepis na tani obiad, który zachwyca smakiem.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść z błonek oraz chrząstek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do miski.
  3. Cebulę zetrzyj na tarce i dorzuć do mięsa.
  4. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż kotlety się zarumienią.
  6. Przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety jajeczne z kurczakiem podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz sięgnąć po ziemniaki, kaszę czy ryż. Świetnie pasować tutaj będzie surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem czy też klasyczna mizeria.

Jak odgrzać kotlety jajeczne?

Zrobiłeś za dużo kotletów jajecznych albo chcesz zaplanować obiad na dwa dni? Możesz je odgrzać na patelni. Smaż z obu stron przez kilka minut, aż będą gorące i ponownie lekko rumiane. Uważaj, aby ich nie przypalić. Jeszcze lepszym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piecz je przez około 10-15 minut, aż będą gorące w środku. Możesz je obrócić w połowie czasu, aby równomiernie się podgrzały.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯