W sklepie omijamy go na półce. Ten makaron jest najlepszy, bo syci na długo i nie podnosi poziomu cukru

Makaron pszenny ma wielu zwolenników i wciąż dominuje w naszych kuchniach. Nie oznacza to jednak, że nie warto sięgnąć po zdrowszą alternatywę i nie chodzi tu o wersję pełnoziarnistą, a o coś zupełnie innego – mniej popularnego, a bardzo wartościowego.

Makaron z soczewicyMakaron z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makaron ze strączków produkowany jest z mąki otrzymywanej z roślin strączkowych – najczęściej z soczewicy, ciecierzycy lub zielonego groszku. Z wyglądu przypomina klasyczny makaron, ale już po pierwszym kęsie można poczuć, że to zupełnie inna jakość. Jest bardziej treściwy i ma nieco inną strukturę – bardziej zwartą, dzięki czemu świetnie chłonie sosy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Dlaczego warto wybrać makaron ze strączków?

Makaron ze strączków to jeden z tych produktów, który nie tylko dobrze smakuje, ale też wspiera codzienną dietę. Zawiera znacznie więcej białka i błonnika niż klasyczne pszenne wersje, co sprawia, że dłużej daje uczucie sytości i pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu po zjedzeniu takiego posiłku nie pojawia się potrzeba sięgania po przekąski czy dokładki. Znakomicie sprawdzi się u osób, które chcą schudnąć lub po prostu lepiej się odżywiać.

Z racji wysokiej zawartości białka to również dobra propozycja dla tych, którzy chcą zadbać o jego podaż. Warto połączyć go z grillowanym kurczakiem, pieczonym tofu czy roślinną pastą z fasoli. A jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z tym rodzajem makaronu, dobrym rozwiązaniem będzie wymieszanie go pół na pół z tradycyjnym – taki kompromis pozwoli oswoić się z nowym smakiem, nie rezygnując od razu z przyzwyczajeń.

Przepis na makaron ze strączków w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g makaronu ze strączków,
  • 400 g pomidorów z puszki krojonych,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • garść świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • kilka płatków chili,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół, bazylię opłucz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, lekko posól i smaż, aż zmiękną.
  3. Wrzuć pomidorki i smaż, aż zaczną się rozpadać, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dorzuć pomidory z puszki, płatki chili, ocet, pieprz i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając co kilka minut, by sos się nie przypalił i dobrze zgęstniał.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, wymieszaj z gorącym sosem.
  6. Przy podaniu udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇