WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

W sklepie omijamy go na półce. Ten makaron jest najlepszy, bo syci na długo i nie podnosi poziomu cukru

Makaron pszenny ma wielu zwolenników i wciąż dominuje w naszych kuchniach. Nie oznacza to jednak, że nie warto sięgnąć po zdrowszą alternatywę i nie chodzi tu o wersję pełnoziarnistą, a o coś zupełnie innego – mniej popularnego, a bardzo wartościowego.

Makaron z soczewicyMakaron z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makaron ze strączków produkowany jest z mąki otrzymywanej z roślin strączkowych – najczęściej z soczewicy, ciecierzycy lub zielonego groszku. Z wyglądu przypomina klasyczny makaron, ale już po pierwszym kęsie można poczuć, że to zupełnie inna jakość. Jest bardziej treściwy i ma nieco inną strukturę – bardziej zwartą, dzięki czemu świetnie chłonie sosy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Dlaczego warto wybrać makaron ze strączków?

Makaron ze strączków to jeden z tych produktów, który nie tylko dobrze smakuje, ale też wspiera codzienną dietę. Zawiera znacznie więcej białka i błonnika niż klasyczne pszenne wersje, co sprawia, że dłużej daje uczucie sytości i pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu po zjedzeniu takiego posiłku nie pojawia się potrzeba sięgania po przekąski czy dokładki. Znakomicie sprawdzi się u osób, które chcą schudnąć lub po prostu lepiej się odżywiać.

Z racji wysokiej zawartości białka to również dobra propozycja dla tych, którzy chcą zadbać o jego podaż. Warto połączyć go z grillowanym kurczakiem, pieczonym tofu czy roślinną pastą z fasoli. A jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z tym rodzajem makaronu, dobrym rozwiązaniem będzie wymieszanie go pół na pół z tradycyjnym – taki kompromis pozwoli oswoić się z nowym smakiem, nie rezygnując od razu z przyzwyczajeń.

Przepis na makaron ze strączków w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g makaronu ze strączków,
  • 400 g pomidorów z puszki krojonych,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • garść świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • kilka płatków chili,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół, bazylię opłucz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem, lekko posól i smaż, aż zmiękną.
  3. Wrzuć pomidorki i smaż, aż zaczną się rozpadać, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dorzuć pomidory z puszki, płatki chili, ocet, pieprz i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając co kilka minut, by sos się nie przypalił i dobrze zgęstniał.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, wymieszaj z gorącym sosem.
  6. Przy podaniu udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty