Do mielonych dodaję sezonowe strączki. Cała rodzina zajada ze smakiem

Dieta wielu osób jest uboga w strączki, dlatego po zjedzeniu większej ilości fasolki lub bobu często borykamy się z przykrymi dolegliwościami. Tymczasem zawarty w nich błonnik ma ogromny wpływ na zdrowie jelit. Aby przyzwyczaić organizm, dodawaj je stopniowo, na przykład mieszając bób z mięsem mielonym w popularnych kotletach.

Kotlety mielone z bobem są sycące i pełne błonnikaKotlety mielone z bobem są sycące i pełne błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bób to wdzięczny dodatek nie tylko do zimnych sałatek i przekąsek we włoskim stylu. Sprawdzi się także w tradycyjnych polskich kotletach mielonych. W ten sposób zyskają nie tylko ciekawy wygląd i bardziej kremowy smak, ale także cenny błonnik, który pomoże strawić mięso, a także wyhamuje wchłanianie cukru i tłuszczu do krwioobiegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Jak ugotować bób, żeby był miękki i miał ładny, zielony kolor?

Przed wrzuceniem bobu do wrzątku, dobrze jest namoczyć strączki – zwłaszcza w przypadku starszych nasion. Woda pomoże je zmiękczyć i zredukować ilość substancji, które mogą powodować wzdęcia. Młody bób wystarczy opłukać pod bieżącą wodą z kranu. Do wrzątku dodaj sól i 1-2 łyżeczki cukru – dla poprawienia smaku i koloru. Niektórzy dodają także pół łyżeczki sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny – ten kwaśny składnik należy dodać na sam koniec, kiedy strąki są już miękkie.

Zalecanym dodatkiem są zioła, które pomagają strawić strączki. W takim charakterze doskonale sprawdzą się świeży koperek, suszony kminek, majeranek oraz liście laurowe – wybierz jeden dodatek, aby niepotrzebnie nie mieszać aromatów. Młody bób gotuj przez 5-10 minut w osolonej wodzie, a starsze strączki nieco dłużej – nawet do 20 minut.

Po ugotowaniu przełóż nasiona na durszlak i przepłucz zimną wodą. Gdy trochę przestygną, obierz je ze skórek, aby były łagodniejsze dla układu pokarmowego. Skórki możesz wykorzystać do przygotowania innych potraw, ale dawkuj je ostrożnie. Pamiętaj o tym, że nie tylko niedobór błonnika, ale również nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia.  

Przepis na kotlety mielone z bobem

Do kotletów zawsze wybieraj świeże mięso z dobrego źródła. Może być wieprzowe lub zmieszane z wołowiną. W lekkostrawnej wersji sprawdzi się mięso z kurczaka, indyka lub ryby.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego – może być z karkówki lub łopatki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wyrób ręcznie.
  2. Następnie dodaj ugotowany i obrany bób oraz 1/3 bułki tartej. Wymieszaj, ale postaraj się nie rozgniatać strączków (chyba, że chcesz, aby nie były widoczne, to rozgnieć).
  3. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulką. Dodaj do mięsa na kotlety i wymieszaj.
  4. Mielone formuj w zwliżonych dłoniach, obtaczaj w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na rumiany kolor z obydwu stron.  
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat