Do mielonych dodaję sezonowe strączki. Cała rodzina zajada ze smakiem

Dieta wielu osób jest uboga w strączki, dlatego po zjedzeniu większej ilości fasolki lub bobu często borykamy się z przykrymi dolegliwościami. Tymczasem zawarty w nich błonnik ma ogromny wpływ na zdrowie jelit. Aby przyzwyczaić organizm, dodawaj je stopniowo, na przykład mieszając bób z mięsem mielonym w popularnych kotletach.

Kotlety mielone z bobem są sycące i pełne błonnikaKotlety mielone z bobem są sycące i pełne błonnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bób to wdzięczny dodatek nie tylko do zimnych sałatek i przekąsek we włoskim stylu. Sprawdzi się także w tradycyjnych polskich kotletach mielonych. W ten sposób zyskają nie tylko ciekawy wygląd i bardziej kremowy smak, ale także cenny błonnik, który pomoże strawić mięso, a także wyhamuje wchłanianie cukru i tłuszczu do krwioobiegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Jak ugotować bób, żeby był miękki i miał ładny, zielony kolor?

Przed wrzuceniem bobu do wrzątku, dobrze jest namoczyć strączki – zwłaszcza w przypadku starszych nasion. Woda pomoże je zmiękczyć i zredukować ilość substancji, które mogą powodować wzdęcia. Młody bób wystarczy opłukać pod bieżącą wodą z kranu. Do wrzątku dodaj sól i 1-2 łyżeczki cukru – dla poprawienia smaku i koloru. Niektórzy dodają także pół łyżeczki sody oczyszczonej lub odrobinę soku z cytryny – ten kwaśny składnik należy dodać na sam koniec, kiedy strąki są już miękkie.

Zalecanym dodatkiem są zioła, które pomagają strawić strączki. W takim charakterze doskonale sprawdzą się świeży koperek, suszony kminek, majeranek oraz liście laurowe – wybierz jeden dodatek, aby niepotrzebnie nie mieszać aromatów. Młody bób gotuj przez 5-10 minut w osolonej wodzie, a starsze strączki nieco dłużej – nawet do 20 minut.

Po ugotowaniu przełóż nasiona na durszlak i przepłucz zimną wodą. Gdy trochę przestygną, obierz je ze skórek, aby były łagodniejsze dla układu pokarmowego. Skórki możesz wykorzystać do przygotowania innych potraw, ale dawkuj je ostrożnie. Pamiętaj o tym, że nie tylko niedobór błonnika, ale również nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia.  

Przepis na kotlety mielone z bobem

Do kotletów zawsze wybieraj świeże mięso z dobrego źródła. Może być wieprzowe lub zmieszane z wołowiną. W lekkostrawnej wersji sprawdzi się mięso z kurczaka, indyka lub ryby.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego – może być z karkówki lub łopatki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski. Dodaj surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wyrób ręcznie.
  2. Następnie dodaj ugotowany i obrany bób oraz 1/3 bułki tartej. Wymieszaj, ale postaraj się nie rozgniatać strączków (chyba, że chcesz, aby nie były widoczne, to rozgnieć).
  3. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulką. Dodaj do mięsa na kotlety i wymieszaj.
  4. Mielone formuj w zwliżonych dłoniach, obtaczaj w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na rumiany kolor z obydwu stron.  
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥