W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Dania w stylu: "Wrzucasz wszystko do brytfanny i wstawiasz do piekarnika" lubię najbardziej. W tym przypadku możesz zrobić dokładnie tak samo i nie bój się ostrych przypraw – już podpowiadam, które najlepiej podkręcają smak mięsa.
Aby przygotować idealne żeberka z piekarnika, warto zacząć od przemyślanych zakupów. W sklepie wybierz takie żeberka, które mają mało kości i dużo mięsa – będą bardziej soczyste i równomiernie się upieką. Dodatkowo możesz usunąć błonę od strony kości, co pozwoli przyprawom wniknąć głębiej, a dzięki temu mięso stanie się bardziej kruche.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!
Takie przyprawy lubią żeberka
Żeberka wieprzowe doskonale komponują się z intensywnymi przyprawami, dzięki którym nabierają głębi. Papryka słodka i ostra dodają im wyrazistości, a czosnek poprawia aromat. Do wieprzowiny świetnie pasują również suszone zioła, takie jak majeranek czy tymianek, dzięki którym smak obiadu jest bardziej złożony.
Nie zapomnij o pieprzu, który dodaje pikantności, oraz soli, która wydobywa więcej naturalnego smaku. Odważniejsi mogą dodać chili, aby jeszcze bardziej podkręcić ostry smak, oraz miód, który zbalansuje całość, nadając żeberkom delikatnej słodyczy.
Jak zrobić żeberka z ziemniakami z piekarnika?
Żeberka podawaj bezpośrednio z naczynia, aby zachować ciepło i aromat potrawy. Jako dodatek przygotuj kapustę zasmażaną lub surówkę z kiszonej kapusty, która przełamie ostry smak mięsa. Możesz również posypać danie świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Składniki:
- 1,2 kg żeberek wieprzowych,
- marynata: 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 średnie cebule,
- 100 ml wody lub bulionu.
Sposób przygotowania:
- Podziel żeberka na porcje po 2–3 kostki.
- Przygotuj marynatę, mieszając olej, sól, pieprz, dwa rodzaje mielonej papryki, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Natrzyj mięso marynatą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, a najlepiej na kilka godzin.
- Obierz ziemniaki i cebulę. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a cebulę w pióra.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj.
- Zalej bulionem warzywnym, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 2 godziny.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj jeszcze przez 30 minut.