W tej babce nie ma grama cukru i mąki. Mimo to pozostaje wyjątkowo mięciutka i wilgotna
Osoby, które również podczas świąt wielkanocnych chcą utrzymać zdrową dietę, nie muszą czuć się osamotnione. Z pomocą przychodzi przepis na babkę keto bez grama mąki pszennej, za to z serkiem mascarpone, inuliną i błonnikiem bambusowym. Wszystkie składniki na ciasto kupisz w sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością.
Poniższy przepis na babkę wielkanocną przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy szukają zdrowych odpowiedników świątecznych wypieków. Szczególnie ucieszy osoby, które na co dzień stosują dietę ketogeniczną. Ciasto zawiera solidną porcję białka i mnóstwo składników odżywczych, które wspierają dobrą kondycję organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka biszkoptowe z mascarpone i dżemem truskawkowym. Są dziecinnie proste
Babka keto na Wielkanoc – wartości odżywcze
Ten przepis na babkę udowadnia, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Przede wszystkim serek mascarpone zapewnia solidną porcję błonnika. Erytrol jako zdrowszy zamiennik białego cukru nie podnosi poziomu glukozy we krwi, co również czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej.
Na wyjaśnienie zasługuje dodatek inuliny – to prebiotyk wspierający zdrowie jelit, a także pomagający w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Z kolei błonnik bambusowy to składnik, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Dzięki tym dodatkom babka keto jest nie tylko niskokaloryczna, ale także bogata w składniki odżywcze, które wspierają zdrowie organizmu.
Jak zrobić babkę cytrynową bez cukru i bez glutenu?
Ciasto zrobiłam na podstawie przepisu z serwisu: przeketonowa.pl. Zmieniłam tylko lukier – zgodnie z opisem na stronie trzeba wymieszać roztopiony serek mascarpone z sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Ja ubiłam mascarpone z miękkim masłem, sokiem z cytryny i erytrolem zmielonym na puder.
Składniki:
- 7 jajek,
- 100 g serka mascarpone,
- 20 g inuliny,
- 30 g błonnika bambusowego,
- 15 g budyniu waniliowy bez cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 30 g oleju kokosowego,
- 25 g erytrytolu.
Składniki na lukier mascarpone:
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 2 łyżki erytrolu w pudrze,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- sok z połówki cytryny,
- skórka z cytryny.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek.
- Serek mascarpone podgrzej w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Wymieszaj dokładnie z inuliną, błonnikiem bambusowym, skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej kokosowy i żółtka, połącz składniki.
- W osobnej misce ubij białka z erytrolem na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj ją w masę na babkę.
- Całość przełóż do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza (włącz funkcję termoobiegu). Piecz przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa:
- W wysokim naczyniu utrzyj mikserem masło na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj erytrol w pudrze na przemian z serkiem mascarpone.
- Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Gotowym lukrem polej babkę, udekoruj skórką z cytryny.