W Ukrainie jest popularniejsza niż gulasz. Po porcji tego dania nikt nie wyjdzie głodny
Jednogarnkowe potrawy to idealne rozwiązanie na dni, gdy nie ma za dużo czasu na gotowanie. Tak jest w przypadku czanachy, czyli ukraińskiego gulaszu z wołowiną i fasolą.
15.08.2024 11:32
Wschodnia kuchnia kojarzy się głównie z barszczem ukraińskim, słoniną w kawie i pielmieni, ale skrywa w sobie znacznie więcej przysmaków. Jednym z nich są czanachy. To danie jest czymś pomiędzy znaną nam fasolką po bretońsku a gulaszem. Świetnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłośniej burczące brzuchy. Wersji tego dania jest kilka, bo w każdym regionie robi się czanachy nieco inaczej. Ma być wciąż jednak obficie i przepysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czanachy - ukraiński gulasz
Chociaż czanachy to popularne danie ukraińskie, to roszczenia do niej mają także Gruzini, Tatarzy i górale z Tyrolu. Bez względu na pochodzenie, jedno jest pewne -czanachy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
To sycące danie z mięsa i fasoli, które zyskało popularność zarówno na Ukrainie, jak i w innych regionach Europy. W garnku dzieje się dużo, bo mamy dużo mięsa, sycącą fasolę i warzywa. To jeden z obiadów, po którym nikt nie wstanie głodny od stołu.
Składniki:
- 500 gramów wołowiny bez kości,
- 4 duże ziemniaki,
- 3 duże marchewki,
- 300 gramów białej fasoli,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej lub cayenne.
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Fasolę dokładnie opłucz i zalej 3 litrami wody. Odstaw ją na noc.
- Następnego dnia odcedź namoczoną fasolę i przełóż ją do garnka. Zalej wodą, w której się moczyła. Dodaj przecier pomidorowy.
- Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki.
- Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
- Dodaj obsmażone mięso do garnka z fasolą.
- Posyp fasolę z mięsem suszonymi ziołami.
- Gotuj wszystko razem przez około 35 minut.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w słupki.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż warzywa do złotego koloru. Dopraw solą i pieprzem.
- Na suchej patelni podpraż mąkę, aż nabierze złotego koloru. Stopniowo dodawaj zimną wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (zasmażka).
- Wlej zasmażkę do garnka z zupą, ciągle mieszając.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
Czanachy podaj z podsmażonymi warzywami i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!