PrzepisObiadW Ukrainie jest popularniejsza niż gulasz. Po porcji tego dania nikt nie wyjdzie głodny

W Ukrainie jest popularniejsza niż gulasz. Po porcji tego dania nikt nie wyjdzie głodny

Czanachy - Pyszności
Czanachy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.08.2024 11:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jednogarnkowe potrawy to idealne rozwiązanie na dni, gdy nie ma za dużo czasu na gotowanie. Tak jest w przypadku czanachy, czyli ukraińskiego gulaszu z wołowiną i fasolą.

Wschodnia kuchnia kojarzy się głównie z barszczem ukraińskim, słoniną w kawie i pielmieni, ale skrywa w sobie znacznie więcej przysmaków. Jednym z nich są czanachy. To danie jest czymś pomiędzy znaną nam fasolką po bretońsku a gulaszem. Świetnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłośniej burczące brzuchy. Wersji tego dania jest kilka, bo w każdym regionie robi się czanachy nieco inaczej. Ma być wciąż jednak obficie i przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czanachy - ukraiński gulasz

Chociaż czanachy to popularne danie ukraińskie, to roszczenia do niej mają także Gruzini, Tatarzy i górale z Tyrolu. Bez względu na pochodzenie, jedno jest pewne -czanachy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik
Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik© Canva | PeteerS

To sycące danie z mięsa i fasoli, które zyskało popularność zarówno na Ukrainie, jak i w innych regionach Europy. W garnku dzieje się dużo, bo mamy dużo mięsa, sycącą fasolę i warzywa. To jeden z obiadów, po którym nikt nie wstanie głodny od stołu.

Składniki:

  • 500 gramów wołowiny bez kości,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 duże marchewki,
  • 300 gramów białej fasoli,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej lub cayenne.
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie opłucz i zalej 3 litrami wody. Odstaw ją na noc.
  2. Następnego dnia odcedź namoczoną fasolę i przełóż ją do garnka. Zalej wodą, w której się moczyła. Dodaj przecier pomidorowy.
  3. Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki.
  4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  5. Dodaj obsmażone mięso do garnka z fasolą.
  6. Posyp fasolę z mięsem suszonymi ziołami.
  7. Gotuj wszystko razem przez około 35 minut.
  8. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w słupki.
  9. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż warzywa do złotego koloru. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Na suchej patelni podpraż mąkę, aż nabierze złotego koloru. Stopniowo dodawaj zimną wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (zasmażka).
  11. Wlej zasmażkę do garnka z zupą, ciągle mieszając.
  12. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  13. Dodaj ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.

Czanachy podaj z podsmażonymi warzywami i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także