W Ukrainie jest popularniejsza niż gulasz. Po porcji tego dania nikt nie wyjdzie głodny

Jednogarnkowe potrawy to idealne rozwiązanie na dni, gdy nie ma za dużo czasu na gotowanie. Tak jest w przypadku czanachy, czyli ukraińskiego gulaszu z wołowiną i fasolą.

Czanachy - PysznościCzanachy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wschodnia kuchnia kojarzy się głównie z barszczem ukraińskim, słoniną w kawie i pielmieni, ale skrywa w sobie znacznie więcej przysmaków. Jednym z nich są czanachy. To danie jest czymś pomiędzy znaną nam fasolką po bretońsku a gulaszem. Świetnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłośniej burczące brzuchy. Wersji tego dania jest kilka, bo w każdym regionie robi się czanachy nieco inaczej. Ma być wciąż jednak obficie i przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Czanachy - ukraiński gulasz

Chociaż czanachy to popularne danie ukraińskie, to roszczenia do niej mają także Gruzini, Tatarzy i górale z Tyrolu. Bez względu na pochodzenie, jedno jest pewne -czanachy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik
Gulasz będzie idealnie miękki. Dodaj do mięsa jeden składnik © Canva | PeteerS

To sycące danie z mięsa i fasoli, które zyskało popularność zarówno na Ukrainie, jak i w innych regionach Europy. W garnku dzieje się dużo, bo mamy dużo mięsa, sycącą fasolę i warzywa. To jeden z obiadów, po którym nikt nie wstanie głodny od stołu.

Składniki:

  • 500 gramów wołowiny bez kości,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 duże marchewki,
  • 300 gramów białej fasoli,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej lub cayenne.
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie opłucz i zalej 3 litrami wody. Odstaw ją na noc.
  2. Następnego dnia odcedź namoczoną fasolę i przełóż ją do garnka. Zalej wodą, w której się moczyła. Dodaj przecier pomidorowy.
  3. Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki.
  4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i obsmaż mięso z każdej strony, aż się zarumieni.
  5. Dodaj obsmażone mięso do garnka z fasolą.
  6. Posyp fasolę z mięsem suszonymi ziołami.
  7. Gotuj wszystko razem przez około 35 minut.
  8. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w słupki.
  9. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż warzywa do złotego koloru. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Na suchej patelni podpraż mąkę, aż nabierze złotego koloru. Stopniowo dodawaj zimną wodę, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (zasmażka).
  11. Wlej zasmażkę do garnka z zupą, ciągle mieszając.
  12. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  13. Dodaj ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.

Czanachy podaj z podsmażonymi warzywami i posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀