W zimie nie kupuję pomidorów w markecie, bo mam lepszy patent. Upycham w słoikach i robię zalewę

Końcówka lata to idealny moment, by zatrzymać w słoikach esencję ogrodowych smaków. Chociaż najczęściej wekujemy ogórki czy paprykę, warto pójść o krok dalej i spróbować marynowanych pomidorów.

Marynowane pomidory na zimęMarynowane pomidory na zimę
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Pomidory, choć dostępne w sklepach przez cały rok, zimą często rozczarowują. Są wodniste, pozbawione aromatu i w smaku nie przypominają tych, które dojrzewały na krzakach w pełnym słońcu. Przygotowanie domowych przetworów pozwala cieszyć się ich intensywnym smakiem i zachować wszystkie wartości odżywcze. To prosty sposób na to, by w środku zimy cieszyć się pełnym słońca smakiem, który przypomni ciepłe, letnie dni.

Latem pomidory są pełne smaku i wartości odżywczych, takich jak likopen, potas, witamina A i witaminy z grupy B. Dietetycy zalecają ich regularne spożywanie, ale poza sezonem ich jakość spada, a ceny rosną. Warto wykorzystać końcówkę sezonu, by przygotować przetwory, które będą doskonałym dodatkiem do zimowych posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Pomidory konserwowe

Najczęściej robimy z pomidorów sosy, przeciery i soki, jednak marynowanie w zalewie z octem, cukrem i przyprawami nadaje im zupełnie nowego charakteru.

Pomidory marynowane w zalewie octowej
Pomidory marynowane w zalewie octowej © Pixabay

To przepis idealny dla początkujących. Nie wymaga to specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt zadowoli każdego. Pomidory z cebulą w słodko-kwaśnej zalewie doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, jako sałatka do obiadu lub po prostu jako szybka przekąska. Są aromatyczne i mają przyjemną, jędrną teksturę.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1,5 l wody,
  • 150 ml octu,
  • olej rzepakowy,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą, a następnie odstaw zalewę do ostygnięcia.
  2. Umyte pomidory pokrój w grube plastry lub ósemki, a cebulę w krążki.
  3. Wyparz słoiki i ułóż w nich warstwami pomidory i cebulę, dodając listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.
  4. Do każdego słoika wlej jedną łyżkę oleju.
  5. Zalej słoiki przestudzoną zalewą i szczelnie zakręć.
  6. W szerokim garnku umieść ściereczkę, na której postawisz słoiki. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut od momentu zagotowania wody.
  7. Wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem, aby wystygły.
  8. Po całkowitym ostygnięciu przenieś słoiki do chłodnej spiżarni.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat