Walentynkowe pączki w kształcie serca. Zakochasz się w nich bez pamięci
Nie bez powodu mówi się, że najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Te pyszne pączki są na to najlepszym dowodem — już po pierwszym kęsie można się zakochać. To idealne preludium przed tłustym czwartkiem.
W walentynki motyw serc atakuje z każdej strony, a restauracje wypełniają się zakochanymi parami. Aby jeszcze bardziej celebrować święto miłości, przygotuj w domu pyszne pączki w kształcie serca. Możesz wręczyć je swojej drugiej połówce zamiast kwiatów, poczęstować znajomych lub sprawić przyjemność samemu sobie. To przepis, po który warto sięgnąć również w tłusty czwartek - wszak miłości i pączków nigdy dość.
Pączki w kształcie serca
Ich uroczy kształt od razu powoduje, że w sercu poczuć można przyjemne ciepło. Po ugryzieniu można z kolei poczuć się jak w raju - są mięciutkie, puszyste i po prostu rozpływają się w ustach.
Ich kształt to żadna zasługa magicznych trików. Wystarczy sięgnąć po foremkę do ciasteczek i wykroić kształt serc. Jeśli nie masz jej w swoim domu, możesz uruchomić swoja kreatywność. Narysuj serce na tekturce i wytnij. Przykładaj kształt do rozwałkowanego ciasta i przy pomocy noża wycinaj serca. W tym szaleństwie zdecydowanie jest metoda.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 550,
- 50 g cukru,
- 70 ml ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- 70 g miękkiego masła.
Pozostałe składniki:
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od rozczynu. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęly pracować.
Krok 2. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, wbij jajka, dodaj sól i wyrób, stopniowo dodając miękkie masło. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełóż na blat i rozwałkuj. Jeśli ciasto się klei, możesz podsypać je mąką. Wytnij serduszka. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Krok 3. W głęboki garnku rozgrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest już odpowiednio gorący, wrzucając kawałek ciasta. Dodaj pączkowe serduszka i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Po usmażeniu oprósz je cukrem pudrem. Możesz także nadziać je dżemem, budyniem lub czekoladą, wedle uznania. Smacznego!