Walentynkowe pączki w kształcie serca. Zakochasz się w nich bez pamięci

Nie bez powodu mówi się, że najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Te pyszne pączki są na to najlepszym dowodem — już po pierwszym kęsie można się zakochać. To idealne preludium przed tłustym czwartkiem.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

W walentynki motyw serc atakuje z każdej strony, a restauracje wypełniają się zakochanymi parami. Aby jeszcze bardziej celebrować święto miłości, przygotuj w domu pyszne pączki w kształcie serca. Możesz wręczyć je swojej drugiej połówce zamiast kwiatów, poczęstować znajomych lub sprawić przyjemność samemu sobie. To przepis, po który warto sięgnąć również w tłusty czwartek - wszak miłości i pączków nigdy dość.

Pączki w kształcie serca

Ich uroczy kształt od razu powoduje, że w sercu poczuć można przyjemne ciepło. Po ugryzieniu można z kolei poczuć się jak w raju - są mięciutkie, puszyste i po prostu rozpływają się w ustach.

Ich kształt to żadna zasługa magicznych trików. Wystarczy sięgnąć po foremkę do ciasteczek i wykroić kształt serc. Jeśli nie masz jej w swoim domu, możesz uruchomić swoja kreatywność. Narysuj serce na tekturce i wytnij. Przykładaj kształt do rozwałkowanego ciasta i przy pomocy noża wycinaj serca. W tym szaleństwie zdecydowanie jest metoda.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 550,
  • 50 g cukru,
  • 70 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 70 g miękkiego masła.

Pozostałe składniki:

  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od rozczynu. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęly pracować.

Rozczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia
Rozczyn przykryj i odstaw do wyrośnięcia © Licencjodawca

Krok 2. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, wbij jajka, dodaj sól i wyrób, stopniowo dodając miękkie masło. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełóż na blat i rozwałkuj. Jeśli ciasto się klei, możesz podsypać je mąką. Wytnij serduszka. Przykryj ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

Pączki w kształcie serduszek
Pączki w kształcie serduszek © Pyszności

Krok 3. W głęboki garnku rozgrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest już odpowiednio gorący, wrzucając kawałek ciasta. Dodaj pączkowe serduszka i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Po usmażeniu oprósz je cukrem pudrem. Możesz także nadziać je dżemem, budyniem lub czekoladą, wedle uznania. Smacznego!

Pączki serduszka
Pączki serduszka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba