Wbiłam goździki w kawałek mydła. Uciążliwy problem w kuchni zniknął błyskawicznie
Może nie wygląda jak dekoracja z katalogu, ale z pewnością pozwoli wam uporać się z kuchennymi szkodnikami. Ta mała konstrukcja stworzona z mydła i goździków jest piekielnie skuteczna w walce z prawie niewidocznymi, ale powodującymi wiele szkód molami spożywczymi.
03.10.2023 15:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To, że mole spożywcze nie lubią pewnych zapachów, wiadomo nie od dziś. Na liście produktów odstraszających te uporczywe szkodniki znajdziemy goździki, lawendę czy eukaliptus. Jak jednak stworzyć skuteczny odstraszacz na mole, który szybko nie wywietrzeje i nie będzie wymagał od nas szukania trudno dostępnych specyfików? Złap za mydło i kilka goździków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mole spożywcze w kuchni. Jak z nimi walczyć?
Zanim skorzystasz z wszelkiego rodzaju patentów, walkę z molami rozpocznij od wyrzucenia produktów, które są lub mogą być skażone jajami szkodników. Mole spożywcze szczególnie upodobały sobie ryż, kasze i mąki. To tam w pierwszej kolejności szukaj oprzędów, czyli cieniutkich nitek. Jeśli takie znajdują się w produkcie, nie wahaj się go wyrzucić.
Następnie dokładnie wymyj szafki, najlepiej roztworem ciepłej wody i octu. Mole bardzo nie lubią zapachu tego specyfiku, więc powinny trzymać się z daleka od tak zdezynfekowanych szafek. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w kuchennych zakamarkach produktów, które odstraszą mole spożywcze. To przede wszystkim waciki nasączone olejkami eterycznymi. Szczególnie trudne do zniesienia dla moli są zapachy: lawendy, goździków i eukaliptusa. Ze względu na to, że waciki szybko wietrzeją, możesz skorzystać z innego, bardziej skutecznego patentu.
Goździki i mydło - naturalny odstraszacz moli kuchennych
Jeśli chcesz ochronić swoją kuchnię przed "atakiem" moli spożywczych, zastosuj ten mało znany trik. Jedyne czego potrzebujesz to lawendowego mydła i goździków. Uciążliwe szkodniki nie zniosą dwóch tak intensywnych zapachów w duecie. Mydło podziel na kilka mniejszych części i w każdą wbij po kilka goździków. Tak przygotowane "jeże" rozłóż w kuchennych szafkach (mydło z goździkami możesz też wykorzystać w szafach z ubraniami).
Pamiętaj, by wcześniej dobrze zabezpieczyć żywność zarówno przed intensywnym zapachem mydła lawendowego i goździków, jak i samymi molami (które mogą znajdować się w kuchennych szafkach, a ze względu na intensywny zapach zostaną zmuszone do "przeprowadzki"). Najlepiej sprawdzą się szczelne opakowania, plastikowe bądź szklane, np. słoiki.