Wbiłam goździki w kawałek mydła. Uciążliwy problem w kuchni zniknął błyskawicznie

Może nie wygląda jak dekoracja z katalogu, ale z pewnością pozwoli wam uporać się z kuchennymi szkodnikami. Ta mała konstrukcja stworzona z mydła i goździków jest piekielnie skuteczna w walce z prawie niewidocznymi, ale powodującymi wiele szkód molami spożywczymi.

Goździki wbite w lawendowe mydło pomogą pozbyć się uporczywego problemuGoździki wbite w lawendowe mydło pomogą pozbyć się uporczywego problemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, mat. własne

To, że mole spożywcze nie lubią pewnych zapachów, wiadomo nie od dziś. Na liście produktów odstraszających te uporczywe szkodniki znajdziemy goździki, lawendę czy eukaliptus. Jak jednak stworzyć skuteczny odstraszacz na mole, który szybko nie wywietrzeje i nie będzie wymagał od nas szukania trudno dostępnych specyfików? Złap za mydło i kilka goździków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Mole spożywcze w kuchni. Jak z nimi walczyć?

Zanim skorzystasz z wszelkiego rodzaju patentów, walkę z molami rozpocznij od wyrzucenia produktów, które są lub mogą być skażone jajami szkodników. Mole spożywcze szczególnie upodobały sobie ryż, kasze i mąki. To tam w pierwszej kolejności szukaj oprzędów, czyli cieniutkich nitek. Jeśli takie znajdują się w produkcie, nie wahaj się go wyrzucić.

Następnie dokładnie wymyj szafki, najlepiej roztworem ciepłej wody i octu. Mole bardzo nie lubią zapachu tego specyfiku, więc powinny trzymać się z daleka od tak zdezynfekowanych szafek. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w kuchennych zakamarkach produktów, które odstraszą mole spożywcze. To przede wszystkim waciki nasączone olejkami eterycznymi. Szczególnie trudne do zniesienia dla moli są zapachy: lawendy, goździków i eukaliptusa. Ze względu na to, że waciki szybko wietrzeją, możesz skorzystać z innego, bardziej skutecznego patentu.

Mole spożywcze są prawdziwą zmorą
Mole spożywcze są prawdziwą zmorą © Adobe Stock

Goździki i mydło - naturalny odstraszacz moli kuchennych

Jeśli chcesz ochronić swoją kuchnię przed "atakiem" moli spożywczych, zastosuj ten mało znany trik. Jedyne czego potrzebujesz to lawendowego mydła i goździków. Uciążliwe szkodniki nie zniosą dwóch tak intensywnych zapachów w duecie. Mydło podziel na kilka mniejszych części i w każdą wbij po kilka goździków. Tak przygotowane "jeże" rozłóż w kuchennych szafkach (mydło z goździkami możesz też wykorzystać w szafach z ubraniami).

Pamiętaj, by wcześniej dobrze zabezpieczyć żywność zarówno przed intensywnym zapachem mydła lawendowego i goździków, jak i samymi molami (które mogą znajdować się w kuchennych szafkach, a ze względu na intensywny zapach zostaną zmuszone do "przeprowadzki"). Najlepiej sprawdzą się szczelne opakowania, plastikowe bądź szklane, np. słoiki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej