PrzepisZupyWcale nie szczawiowa. Prababcia przez całą wiosnę gotowała inną zupę

Wcale nie szczawiowa. Prababcia przez całą wiosnę gotowała inną zupę

Na pierwszy rzut oka pomylić ją można ze zupą szczawiową, ale bazą jest zupełnie inne zioło. To tani sposób na urozmaicenie codziennego menu i przypomnienie sobie receptur sprzed lat.

Zupa z pokrzywy
Zupa z pokrzywy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pokrzywy dawniej jawiły się nam jako najwięksi wrogowie na podwórku, z którymi walczyliśmy przy pomocy patyków. Nasze babcie i prababcie pieczołowicie zrywały to, czego nie wydeptały dziecięce nogi i zamieniały w pożywną zupę. To smak wiosny zamknięty w prostej, pożywnej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia kości i poprawia kondycję skóry. Działa również przeciwzapalnie i diuretycznie, co pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu oraz może być pomocna w łagodzeniu stanów zapalnych stawów i skóry.

Zupa z pokrzywy

Pokrzywa znana jest z ziołowych herbatek, ale równie dobrze sprawdzi się w zupie. Ma delikatny smak, podobny do szczawiowej. Łagodzi go dodatek śmietanki oraz ugotowane na twardo jajko. Jest lekka, prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na lekki lunch, kolację lub pierwsze danie.

Zupa z pokrzywy - Pyszności
Zupa z pokrzywy - Pyszności© Canva | elenahramovaphoto

Młode listki są łagodniejsze i nie parzą tak, jak starsze. Warto więc zbierać pokrzywę wczesną wiosną, najlepiej w kwietniu lub maju, zanim roślina zakwitnie. Wybieraj miejsca oddalone od ruchliwych dróg, fabryk i innych źródeł zanieczyszczeń. Idealne są łąki, lasy i przydomowe ogródki.

Składniki:

  • 500 g młodych liści pokrzywy,
  • 1 cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 jajka,
  • śmietana lub jogurt do zabielenia (opcjonalnie),
  • świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
  3. Zeszklij warzywa na rozgrzanym maśle przez kilka minut.
  4. Zalej bulionem, dodaj pokrzywę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zabiel do smaku śmietanką lub jogurtem. Pamiętaj o zahartowaniu.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.

Gotową zupę podaj z ugotowanymi jajkami. Możesz dodać kleks kwaśnej śmietany i posiekany koperek lub natkę pietruszki dla dekoracji. Smacznego!

przepiszupaobiad za 15 zł

Wybrane dla Ciebie