Wcale nie szczawiowa. Prababcia przez całą wiosnę gotowała inną zupę

Na pierwszy rzut oka pomylić ją można ze zupą szczawiową, ale bazą jest zupełnie inne zioło. To tani sposób na urozmaicenie codziennego menu i przypomnienie sobie receptur sprzed lat.

Zupa z pokrzywyZupa z pokrzywy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pokrzywy dawniej jawiły się nam jako najwięksi wrogowie na podwórku, z którymi walczyliśmy przy pomocy patyków. Nasze babcie i prababcie pieczołowicie zrywały to, czego nie wydeptały dziecięce nogi i zamieniały w pożywną zupę. To smak wiosny zamknięty w prostej, pożywnej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak wapń, magnez, żelazo i potas. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia kości i poprawia kondycję skóry. Działa również przeciwzapalnie i diuretycznie, co pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu oraz może być pomocna w łagodzeniu stanów zapalnych stawów i skóry.

Zupa z pokrzywy

Pokrzywa znana jest z ziołowych herbatek, ale równie dobrze sprawdzi się w zupie. Ma delikatny smak, podobny do szczawiowej. Łagodzi go dodatek śmietanki oraz ugotowane na twardo jajko. Jest lekka, prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na lekki lunch, kolację lub pierwsze danie.

Zupa z pokrzywy - Pyszności
Zupa z pokrzywy - Pyszności © Canva | elenahramovaphoto

Młode listki są łagodniejsze i nie parzą tak, jak starsze. Warto więc zbierać pokrzywę wczesną wiosną, najlepiej w kwietniu lub maju, zanim roślina zakwitnie. Wybieraj miejsca oddalone od ruchliwych dróg, fabryk i innych źródeł zanieczyszczeń. Idealne są łąki, lasy i przydomowe ogródki.

Składniki:

  • 500 g młodych liści pokrzywy,
  • 1 cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 jajka,
  • śmietana lub jogurt do zabielenia (opcjonalnie),
  • świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem, odcedź i posiekaj.
  2. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj drobno.
  3. Zeszklij warzywa na rozgrzanym maśle przez kilka minut.
  4. Zalej bulionem, dodaj pokrzywę i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zabiel do smaku śmietanką lub jogurtem. Pamiętaj o zahartowaniu.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.

Gotową zupę podaj z ugotowanymi jajkami. Możesz dodać kleks kwaśnej śmietany i posiekany koperek lub natkę pietruszki dla dekoracji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej