PrzepisSłodkościWe Francji każdy się zajada. Polakom na pewno też przypadną do gustu

We Francji każdy się zajada. Polakom na pewno też przypadną do gustu

Są obowiązkową pozycją w wielu francuskich cukierniach, ale skradną podniebienia również poza Paryżem. Warto dać im szansę, bo niepozorne ciasteczka zaskakują smakiem.

Magdalenki zaskakują prostotą i smakiem
Magdalenki zaskakują prostotą i smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magdalenki to delikatne, maślane ciasteczka, które tradycyjnie wypiekane są w specjalnych formach nadających im kształt muszelek. Ich historia sięga XVIII wieku, kiedy to po raz pierwszy przygotowano je w mieście Commercy we Francji. Legenda głosi, że nazwa ciastek pochodzi od imienia młodej dziewczyny - Madeleine Paulmier, która miała podać te ciastka księciu Lotaryngii w 1755 roku.

Magdalenki zyskały miano najbardziej literackiego ciastka dzięki Marcelowi Proustowi, który opisał je w swojej powieści "W poszukiwaniu straconego czasu". Proust wspominał, jak smak magdalenki przywołał wspomnienia z dzieciństwa, dzięki czemu stały się one symbolem nostalgii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Przepis na magdalenki

Chociaż francuskie wypieki mogą kojarzyć jako trudne i skomplikowane, to magdalenki mogą zaskoczyć prostotą. Jedynym wyzwaniem jest tutaj specjalna forma w kształcie muszelek. Jednak w czasach, gdy wszystko można kupić przez internet, problem szybko można rozwiązać kilkoma kliknięciami. Te małe, puszyste francuskie ciasteczka pokochasz od pierwszego kęsa.

Magdalenki wypieka się w specjalnych foremkach
Magdalenki wypieka się w specjalnych foremkach© Adobe Stock

Magdalenki doskonale sprawdzają się jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty lub lekki deser na zakończenie posiłku. Ich maślany smak i delikatna konsystencja sprawiają, że trudno się od nich oderwać. Często dodaje się do nich skórkę cytrynową lub pomarańczową, co nadaje im świeży, cytrusowy aromat. Istnieją także warianty z różnymi dodatkami, takimi jak czekolada, orzechy czy suszone owoce.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mleka,
  • 50 g masła,
  • 65 g cukru,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu i odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka i cukier utrzyj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mleko, skórkę oraz sok z cytryny i mieszaj do połączenia składników.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj ostudzone masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego lub użyj łyżki do formowania ciastek.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  7. Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, wyłóż porcjami ciasto.
  8. Piecz ciastka ok. 15-20 minut.

Po przestudzeniu magdalenki możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie