Przygotowała wegańskie paluszki rybne. "Konserwatyści lepiej niech usiądą"
Twórczyni instagramowa podzieliła się swoim przepisem na tanie, wegańskie paluszki rybne. Prosty patent na obiad bez mięsa w nietypowym wydaniu.
11.07.2023 10:00
Wegańskie zamienniki produktów cieszą się stale rosnącą popularnością. Producenci żywności od lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych produktów, które mają zastąpić mięso. I nic w tym dziwnego, bo rynek nabywców sukcesywnie rośnie. Ludzie nie tylko przechodzą na wegetarianizm oraz weganizm, ale również stawiają na fleksitarianizm, który ma ograniczyć mięso w codziennej diecie, bez całkowitego rezygnowania z niego. Kuchnia roślinna to również świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej diety i wzbogacenie jej o nowe smaki.
Pokazała przepis na wegańską rybę
Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej w sieci wzrosła również liczba przepisów. Wiele z nich udostępniana jest za darmo, a ich twórcy i twórczynie zbierają całą masę wyświetleń, obserwatorów i polubień. Jedną z propagatorek diety roślinnej jest Julita Romaniuk, działająca pod pseudonimem "Biedanizm". Poza wydawaniem i sprzedażą e-booków z przepisami dzieli się również za darmo swoimi patentami na tanie, proste i smaczne dania kuchni wegańskiej. W żartobliwy sposób pokazuje, że weganizm wcale nie musi być drogi i skomplikowany, dzięki czemu zachęca do odkrywania kolejnych smaków nie tylko innych roślinożerców.
Wegańskie paluszki rybne
Jednym z najnowszych przepisów jest patent na bezrybne paluszki na bazie tofu. Rybny smak nadaje im płat nori, czyli wodorostu, który większość z nas kojarzy z sushi.
Składniki:
- 180 g naturalnego tofu,
- 2 arkusze nori,
- 2 łyżki mąki pszennej (+ do podsypania),
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżka sosu sojowego lub sól oraz pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski blendera wrzucam jeden arkusz nori, podarty na mniejsze części, tofu, sól, pieprz i oregano. Blenduję do momentu, aż masa będzie niemal gładka.
- Do masy dodaję mąkę pszenną i zagniatam do momentu, aż ciasto będzie elastyczne.
- Formuję z masy prostokąt i kroję w paski, przypominające paluszki rybne.
- Drugi arkusz nori blenduję z bułkę tartą. W powstałej panierce obtaczam przygotowane paluszki.
- Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.