PrzepisPrzygotowała wegańskie paluszki rybne. "Konserwatyści lepiej niech usiądą"

Przygotowała wegańskie paluszki rybne. "Konserwatyści lepiej niech usiądą"

Twórczyni instagramowa podzieliła się swoim przepisem na tanie, wegańskie paluszki rybne. Prosty patent na obiad bez mięsa w nietypowym wydaniu.

Wegańskie paluszki rybne- Pyszności, źródło: Instagram Biedanizm
Wegańskie paluszki rybne- Pyszności, źródło: Instagram Biedanizm
Ewa

11.07.2023 10:00

Wegańskie zamienniki produktów cieszą się stale rosnącą popularnością. Producenci żywności od lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych produktów, które mają zastąpić mięso. I nic w tym dziwnego, bo rynek nabywców sukcesywnie rośnie. Ludzie nie tylko przechodzą na wegetarianizm oraz weganizm, ale również stawiają na fleksitarianizm, który ma ograniczyć mięso w codziennej diecie, bez całkowitego rezygnowania z niego. Kuchnia roślinna to również świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej diety i wzbogacenie jej o nowe smaki.

Pokazała przepis na wegańską rybę

Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej w sieci wzrosła również liczba przepisów. Wiele z nich udostępniana jest za darmo, a ich twórcy i twórczynie zbierają całą masę wyświetleń, obserwatorów i polubień. Jedną z propagatorek diety roślinnej jest Julita Romaniuk, działająca pod pseudonimem "Biedanizm". Poza wydawaniem i sprzedażą e-booków z przepisami dzieli się również za darmo swoimi patentami na tanie, proste i smaczne dania kuchni wegańskiej. W żartobliwy sposób pokazuje, że weganizm wcale nie musi być drogi i skomplikowany, dzięki czemu zachęca do odkrywania kolejnych smaków nie tylko innych roślinożerców.

Wegańskie paluszki rybne

Jednym z najnowszych przepisów jest patent na bezrybne paluszki na bazie tofu. Rybny smak nadaje im płat nori, czyli wodorostu, który większość z nas kojarzy z sushi.

Ogólnie pasują do wszystkiego, z tańcem i różańcem na czele, ale najlepiej do ziemniaczków i kiszonej kapusty - pisze autorka na swoim profilu.

Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu,
  • 2 arkusze nori,
  • 2 łyżki mąki pszennej (+ do podsypania),
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka sosu sojowego lub sól oraz pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski blendera wrzucam jeden arkusz nori, podarty na mniejsze części, tofu, sól, pieprz i oregano. Blenduję do momentu, aż masa będzie niemal gładka.
  2. Do masy dodaję mąkę pszenną i zagniatam do momentu, aż ciasto będzie elastyczne.
  3. Formuję z masy prostokąt i kroję w paski, przypominające paluszki rybne.
  4. Drugi arkusz nori blenduję z bułkę tartą. W powstałej panierce obtaczam przygotowane paluszki.
  5. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie