Nie gotuję już kaszy manny na mleko. Robię z niej za to pyszne ciasto bez pieczenia

Mannowiec to proste ciasto z kaszy manny, przekładane pysznym dżemem. Przygotujesz je w mgnieniu oka bez włączania piekarnika.

ObrazekMannowiec bez pieczenia - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Kasza manna kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem i wyjazdami do mojej babci. Gotowała nam ją na mleku i obficie polewała domowym sokiem z malin z ogródka. Po latach u mojej znajomej spróbowałam jednak ciasta, które absolutnie mnie zaskoczyło. Składało się właśnie z kaszy manny, herbatników i owocowego wnętrza w postaci nieco cierpkiej konfitury z porzeczek. To jak babciny deser zamknięty w jednym, schłodzonym kawałku. Odtworzyłam ten przepis i przepadłam. Robi się go w mgnieniu oka i nie trzeba nawet odpalać piekarnika. To duży plus szczególnie w letnie dni, kiedy doskwiera upał.

Czy kasza manna jest zdrowa?

Kasza manna jest produktem lekkostrawnym, dzięki czemu sprawdzi się w diecie u osób z chorobami układu pokarmowego, takimi jak problemy z wątrobą i przewodami żółciowymi czy też wrzodami. Zawiera również cenne witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, jak żelazo, wapń i magnez. Wapnia ma więcej niż nieco popularniejsza kasza jaglana. Kasza manna dostarcza także ważny aminokwas — argininę. Odgrywa ona istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu różnych schorzeń, takich jak fenyloketonuria, cukrzyca, osteoporoza oraz choroby sercowo-naczyniowe. Spożywanie żywności bogatej w argininę może pomóc w obniżeniu poziomu trójglicerydów, homocysteiny oraz glukozy we krwi.

Obrazek
Pyszności - Fot. getty Images

Mannowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 l mleka,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • mały słoik dżemu porzeczkowego,
  • około 40 herbatników,

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam warstwę herbatników.
  2. W garnuszku zagotowuję mleko z cukrem, cukrem wanilinowym oraz masłem. Robię to małym ogniu, aby nic się nie przypaliło.
  3. Wsypuję do garnka kaszę manną, cały czas mieszając. Gotuję do momentu, aż powstanie gęsta masa.
  4. Na herbatniki wylewam połowę powstałej masy. Następnie rozprowadzam dżem porzeczkowy i wylewam pozostałą część kaszy.
  5. Na samej górze układam warstwę herbatników. Wstawiam całość do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Gdy masa zastygnie, kroję ciasto na porcje i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Do kaszy manny możesz dodać również kilka łyżeczek kakao, aby uzyskać ciasto o czekoladowym smaku. Możesz też część kaszy zrobić kakaową, a część pozostawić bez tego dodatku. Warstwa dżemu pasowała będzie również na górze ciasta. Całość świetnie będzie smakowała z dodatkiem polewy czekoladowej.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀