Nie gotuję już kaszy manny na mleko. Robię z niej za to pyszne ciasto bez pieczenia

Mannowiec to proste ciasto z kaszy manny, przekładane pysznym dżemem. Przygotujesz je w mgnieniu oka bez włączania piekarnika.

ObrazekMannowiec bez pieczenia - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Kasza manna kojarzy mi się przede wszystkim z dzieciństwem i wyjazdami do mojej babci. Gotowała nam ją na mleku i obficie polewała domowym sokiem z malin z ogródka. Po latach u mojej znajomej spróbowałam jednak ciasta, które absolutnie mnie zaskoczyło. Składało się właśnie z kaszy manny, herbatników i owocowego wnętrza w postaci nieco cierpkiej konfitury z porzeczek. To jak babciny deser zamknięty w jednym, schłodzonym kawałku. Odtworzyłam ten przepis i przepadłam. Robi się go w mgnieniu oka i nie trzeba nawet odpalać piekarnika. To duży plus szczególnie w letnie dni, kiedy doskwiera upał.

Czy kasza manna jest zdrowa?

Kasza manna jest produktem lekkostrawnym, dzięki czemu sprawdzi się w diecie u osób z chorobami układu pokarmowego, takimi jak problemy z wątrobą i przewodami żółciowymi czy też wrzodami. Zawiera również cenne witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, jak żelazo, wapń i magnez. Wapnia ma więcej niż nieco popularniejsza kasza jaglana. Kasza manna dostarcza także ważny aminokwas — argininę. Odgrywa ona istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu różnych schorzeń, takich jak fenyloketonuria, cukrzyca, osteoporoza oraz choroby sercowo-naczyniowe. Spożywanie żywności bogatej w argininę może pomóc w obniżeniu poziomu trójglicerydów, homocysteiny oraz glukozy we krwi.

Obrazek
Pyszności - Fot. getty Images

Mannowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 l mleka,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • mały słoik dżemu porzeczkowego,
  • około 40 herbatników,

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam warstwę herbatników.
  2. W garnuszku zagotowuję mleko z cukrem, cukrem wanilinowym oraz masłem. Robię to małym ogniu, aby nic się nie przypaliło.
  3. Wsypuję do garnka kaszę manną, cały czas mieszając. Gotuję do momentu, aż powstanie gęsta masa.
  4. Na herbatniki wylewam połowę powstałej masy. Następnie rozprowadzam dżem porzeczkowy i wylewam pozostałą część kaszy.
  5. Na samej górze układam warstwę herbatników. Wstawiam całość do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Gdy masa zastygnie, kroję ciasto na porcje i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Do kaszy manny możesz dodać również kilka łyżeczek kakao, aby uzyskać ciasto o czekoladowym smaku. Możesz też część kaszy zrobić kakaową, a część pozostawić bez tego dodatku. Warstwa dżemu pasowała będzie również na górze ciasta. Całość świetnie będzie smakowała z dodatkiem polewy czekoladowej.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu