PrzepisDodaj sól do kapusty. Efekt cię zaskoczy

Dodaj sól do kapusty. Efekt cię zaskoczy

Prosta i pyszna wegetariańska zapiekanka z kapustą wypełniona jest po brzegi pysznymi dodatkami. Sycąca i bogata w smaku zaskoczy nawet mięsożerców.

Wegetariańska zapiekanka- Pyszności
Wegetariańska zapiekanka- Pyszności
Ewa

14.06.2023 | aktual.: 14.06.2023 08:46

Uwielbiam kuchnię wegetariańską i wegańską. Szczególnie chętnie sięgam po nią wiosną i latem, gdy na straganach pojawiają się warzywa. Dzisiejszy przepis na zapiekankę z kapusty przypadnie do gustu nawet mięsożercom. Wszystko dzięki pysznym, warzywnym warstwom ukrytym między mięciutkimi liśćmi kapusty. Ryż sprawia, że całe danie jest naprawdę sycące, a dodatek ciecierzycy uzupełnia porcję białka w tej potrawie. Muszę przyznać, że na sam widok cieknie mi ślinka - ta wege zapiekanka to po prostu mistrzostwo świata.

Wegetariańska zapiekanka z kapustą

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 2 łyżki soli
  • olej do smażenia
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • cebula szalotka
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól/pieprz do smaku
  • 100 g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej posiekaną szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucam pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cukinię (tę kroję w mniejsze kawałki).

2. Dosypuję odsączoną z zalewy cieciorkę i zalewam całość pomidorami z puszki.

Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności
Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszam całość.

4. W dużym garnku umieszczam główkę kapusty z wyciętą częścią głąbu i zalewam wodą. W powstałe wgłębienie w kapuście wsypuję sól. Dzięki temu kapusta będzie miękka i smaczna.

Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności
Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

5. Gotuję na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta zmięknie i liście będą odchodzić. Wyjmuję solny czopek i dzielę kapustę na liście.

Ugotowana kapusta- Pyszności
Ugotowana kapusta- Pyszności

6. Naczynie żaroodporne wykładam kapustą. Jej końce powinny nieco wystawać.

Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności
Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

7. Do podsmażonych warzyw dodaję ugotowany ryż i dokładnie mieszam.

8. Powstały farsz przekładam do naczynia żaroodpornego. Na samej górze układam liść kapusty i przykrywam wystającymi liśćmi. Polewam olejem roślinnym, przykrywami wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Zapiekam przez 15 minut.

Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności
Wegetariańska zapiekanka z kapustą- Pyszności

9. Po upieczeniu ściągam pokrywkę. Przykładam zamiast niej talerz i energicznie odwracam naczynie, aby wyjąć zapiekankę. Dzielę ją na porcje i podaję na ciepło. Możesz ją dodatkowo udekorować posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.Smacznego!

Wegetariańska zapiekanka- Pyszności
Wegetariańska zapiekanka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie