Dodaj sól do kapusty. Efekt cię zaskoczy
Prosta i pyszna wegetariańska zapiekanka z kapustą wypełniona jest po brzegi pysznymi dodatkami. Sycąca i bogata w smaku zaskoczy nawet mięsożerców.
14.06.2023 | aktual.: 14.06.2023 08:46
Uwielbiam kuchnię wegetariańską i wegańską. Szczególnie chętnie sięgam po nią wiosną i latem, gdy na straganach pojawiają się warzywa. Dzisiejszy przepis na zapiekankę z kapusty przypadnie do gustu nawet mięsożercom. Wszystko dzięki pysznym, warzywnym warstwom ukrytym między mięciutkimi liśćmi kapusty. Ryż sprawia, że całe danie jest naprawdę sycące, a dodatek ciecierzycy uzupełnia porcję białka w tej potrawie. Muszę przyznać, że na sam widok cieknie mi ślinka - ta wege zapiekanka to po prostu mistrzostwo świata.
Wegetariańska zapiekanka z kapustą
Składniki:
- 1 kapusta
- 2 łyżki soli
- olej do smażenia
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 marchewki
- cukinia
- cebula szalotka
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól/pieprz do smaku
- 100 g ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej posiekaną szalotkę. Gdy się zeszkli, dorzucam pokrojoną w plasterki marchewkę oraz cukinię (tę kroję w mniejsze kawałki).
2. Dosypuję odsączoną z zalewy cieciorkę i zalewam całość pomidorami z puszki.
3. Dorzucam przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszam całość.
4. W dużym garnku umieszczam główkę kapusty z wyciętą częścią głąbu i zalewam wodą. W powstałe wgłębienie w kapuście wsypuję sól. Dzięki temu kapusta będzie miękka i smaczna.
5. Gotuję na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta zmięknie i liście będą odchodzić. Wyjmuję solny czopek i dzielę kapustę na liście.
6. Naczynie żaroodporne wykładam kapustą. Jej końce powinny nieco wystawać.
7. Do podsmażonych warzyw dodaję ugotowany ryż i dokładnie mieszam.