WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Weź keksówkę, połącz składniki i do piekarnika. Czekoladowa, mięciutka pokusa gotowa

Ciasto czekoladowe na kefirze to idealny przepis na szybki, wilgotny deser, który zawsze robi wrażenie. Zaledwie kilka prostych składników, odrobina cierpliwości, a na twoim stole pojawi się pyszna, czekoladowa pokusa, która zachwyci każdego.

Ciasto czekoladowe na kefirze z polewą. Palce lizaćCiasto czekoladowe na kefirze z polewą. Palce lizać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Jadczak
Karol Wiak

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni, ciasto czekoladowe na kefirze jest doskonałym rozwiązaniem. To szybki przepis, który łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy idealnego deseru – jest wilgotne, puszyste, mocno czekoladowe, a przy tym łatwe do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto cappuccino bez pieczenia. Prosty przepis na pyszny deser

Ciasto czekoladowe na kefirze - szybki deser na każdą okazję

Ciasto czekoladowe na kefirze to idealny wybór, gdy szukasz prostego, a zarazem pysznego deseru, który zadowoli wszystkich miłośników czekolady. Co więcej, jest to przepis, który możesz przygotować w zaledwie kilkanaście minut, bez użycia miksera. Wystarczy miseczka, kilka składników i piekarnik, a w krótkim czasie możesz cieszyć się wilgotnym, puszystym ciastem. Idealne na spotkania rodzinne, szybki podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi.

Kefir w cieście sprawia, że jest ono bardzo miękkie i wilgotne, a dodatek gorzkiej czekolady oraz przyprawy do piernika (jeśli lubisz korzenny posmak) czyni go wyjątkowym. Co ważne, ciasto czekoladowe na kefirze długo utrzymuje świeżość, więc jeśli przypadkiem nie zdążysz go zjeść od razu, będzie smakować równie dobrze przez kilka dni. Ponadto ten wypiek świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak dżem porzeczkowy czy powidła śliwkowe.

Przepis na ciasto czekoladowe na kefirze

Jeśli szukasz pomysłu na deser, który zachwyci każdego swoim smakiem i wilgotną konsystencją, przepis na ciasto czekoladowe na kefirze to doskonały wybór. Możesz przygotować je w prostej formie keksówki, co zapewnia równomierne pieczenie i piękny wygląd ciasta.

Składniki:

  • 300 g kefiru o temperaturze pokojowej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (opcjonalnie),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 i 1/2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie),
  • szczypta soli,

Polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę o wymiarach 12 x 24 cm (lub podobną) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W misce połącz kefir, olej, jajka, dżem oraz cukier. Wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do tej samej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika (jeśli używasz) oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aż składniki się połączą.
  4. Wylej masę do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez 50–60 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  5. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie.
  6. W międzyczasie przygotuj polewę: śmietankę podgrzej w rondelku, a następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  7. Wylej polewę na ostudzone ciasto czekoladowe na kefirze i pozostaw do stężenia.

Ciasto czekoladowe na kefirze z polewą to deser, który z pewnością zaspokoi twoją ochotę na coś słodkiego. Dzięki kefirowi ciasto jest wilgotne i miękkie, a dodatek czekoladowej polewy sprawia, że staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze