Weź keksówkę, połącz składniki i do piekarnika. Czekoladowa, mięciutka pokusa gotowa

Ciasto czekoladowe na kefirze to idealny przepis na szybki, wilgotny deser, który zawsze robi wrażenie. Zaledwie kilka prostych składników, odrobina cierpliwości, a na twoim stole pojawi się pyszna, czekoladowa pokusa, która zachwyci każdego.

Ciasto czekoladowe na kefirze z polewą. Palce lizaćCiasto czekoladowe na kefirze z polewą. Palce lizać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Jadczak
Karol Wiak

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni, ciasto czekoladowe na kefirze jest doskonałym rozwiązaniem. To szybki przepis, który łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy idealnego deseru – jest wilgotne, puszyste, mocno czekoladowe, a przy tym łatwe do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto cappuccino bez pieczenia. Prosty przepis na pyszny deser

Ciasto czekoladowe na kefirze - szybki deser na każdą okazję

Ciasto czekoladowe na kefirze to idealny wybór, gdy szukasz prostego, a zarazem pysznego deseru, który zadowoli wszystkich miłośników czekolady. Co więcej, jest to przepis, który możesz przygotować w zaledwie kilkanaście minut, bez użycia miksera. Wystarczy miseczka, kilka składników i piekarnik, a w krótkim czasie możesz cieszyć się wilgotnym, puszystym ciastem. Idealne na spotkania rodzinne, szybki podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi.

Kefir w cieście sprawia, że jest ono bardzo miękkie i wilgotne, a dodatek gorzkiej czekolady oraz przyprawy do piernika (jeśli lubisz korzenny posmak) czyni go wyjątkowym. Co ważne, ciasto czekoladowe na kefirze długo utrzymuje świeżość, więc jeśli przypadkiem nie zdążysz go zjeść od razu, będzie smakować równie dobrze przez kilka dni. Ponadto ten wypiek świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak dżem porzeczkowy czy powidła śliwkowe.

Przepis na ciasto czekoladowe na kefirze

Jeśli szukasz pomysłu na deser, który zachwyci każdego swoim smakiem i wilgotną konsystencją, przepis na ciasto czekoladowe na kefirze to doskonały wybór. Możesz przygotować je w prostej formie keksówki, co zapewnia równomierne pieczenie i piękny wygląd ciasta.

Składniki:

  • 300 g kefiru o temperaturze pokojowej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (opcjonalnie),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 i 1/2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie),
  • szczypta soli,

Polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę o wymiarach 12 x 24 cm (lub podobną) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W misce połącz kefir, olej, jajka, dżem oraz cukier. Wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do tej samej miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika (jeśli używasz) oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aż składniki się połączą.
  4. Wylej masę do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez 50–60 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  5. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie.
  6. W międzyczasie przygotuj polewę: śmietankę podgrzej w rondelku, a następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  7. Wylej polewę na ostudzone ciasto czekoladowe na kefirze i pozostaw do stężenia.

Ciasto czekoladowe na kefirze z polewą to deser, który z pewnością zaspokoi twoją ochotę na coś słodkiego. Dzięki kefirowi ciasto jest wilgotne i miękkie, a dodatek czekoladowej polewy sprawia, że staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak