Weź tarkę, 3 kilo ogórków i 3 łyżki soli. Zimą sobie podziękujesz
Ogórki kiszone w słoikach możesz przygotować w taki sposób, aby były od razu gotowe na zupę ogórkową. To niewielka zmiana, a naprawdę wiele ułatwia. Starte ogórki sprawdzą się także do przygotowania pysznej surówki lub pasty na kanapki.
A gdyby tak zamknąć w słoikach już starte ogórki i zrobić jak kiszone? To świetny pomysł, który docenisz podczas zabieganych dni zimą. Kiedy każda minuta jest na wagę złota, zamiast szykować dania ze świeżych produktów, które zimą pochodzą jedynie z importu, możesz wyciągnąć słoiki z przygotowanymi półproduktami. Do ogórkowej jak znalazł, ale nie tylko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Co zrobić z tartych ogórków kiszonych?
Świetnym pomysłem na wykorzystanie tartych ogórków jest przygotowanie z nich pasty na kanapki. Wystarczy wyjąć je ze słoika, odsączyć z zalewy (sok z ogórków kiszonych polecam po prostu wypić), i połączyć z twarogiem, posiekaną cebulką i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i posmaruj świeże pieczywo.
Takie ogórki możesz także dodawać do surówek – świetnie się komponują ze startym jabłkiem i porem. Pasują do surówki z selera oraz do sałatki ziemniaczanej – w końcu kto powiedział, że wszystkie składniki muszą być pokrojone w kostkę? Ze startymi kiszonymi zrobisz też sos tatarski.
Jak zrobić tarte ogórki w słoikach na zimę?
Do startych ogórków użyj soli kamiennej niejodowanej – tak, jak do ogórków kiszonych.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 3 łyżki soli,
- korzeń chrzanu,
- 1 główka czosnku,
- pół pęczka kopru z baldachami.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, odetnij z nich końcówki, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej miski i oprósz solą. Przykryj pokrywką i odstaw na 15–20 minut.
- Do każdego słoika włóż kawałek obranego chrzanu, ząbek czosnku i gałązkę kopru.
- Ogórki razem z sokiem, który puściły, przełóż do przygotowanych słoików. Lekko zakręć nakrętki i pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na tacy na 2–3 dni.
- Po tym czasie dokręć nakrętki i przełóż słoiki do spiżarni.