Weź tarkę, 3 kilo ogórków i 3 łyżki soli. Zimą sobie podziękujesz

Ogórki kiszone w słoikach możesz przygotować w taki sposób, aby były od razu gotowe na zupę ogórkową. To niewielka zmiana, a naprawdę wiele ułatwia. Starte ogórki sprawdzą się także do przygotowania pysznej surówki lub pasty na kanapki.

Tarte ogórki w słoiku na zimęTarte ogórki w słoiku na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

A gdyby tak zamknąć w słoikach już starte ogórki i zrobić jak kiszone? To świetny pomysł, który docenisz podczas zabieganych dni zimą. Kiedy każda minuta jest na wagę złota, zamiast szykować dania ze świeżych produktów, które zimą pochodzą jedynie z importu, możesz wyciągnąć słoiki z przygotowanymi półproduktami. Do ogórkowej jak znalazł, ale nie tylko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Co zrobić z tartych ogórków kiszonych?

Świetnym pomysłem na wykorzystanie tartych ogórków jest przygotowanie z nich pasty na kanapki. Wystarczy wyjąć je ze słoika, odsączyć z zalewy (sok z ogórków kiszonych polecam po prostu wypić), i połączyć z twarogiem, posiekaną cebulką i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i posmaruj świeże pieczywo.

Takie ogórki możesz także dodawać do surówek – świetnie się komponują ze startym jabłkiem i porem. Pasują do surówki z selera oraz do sałatki ziemniaczanej – w końcu kto powiedział, że wszystkie składniki muszą być pokrojone w kostkę? Ze startymi kiszonymi zrobisz też sos tatarski.

Jak zrobić tarte ogórki w słoikach na zimę?

Do startych ogórków użyj soli kamiennej niejodowanej – tak, jak do ogórków kiszonych.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu,
  • 1 główka czosnku,
  • pół pęczka kopru z baldachami.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, odetnij z nich końcówki, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej miski i oprósz solą. Przykryj pokrywką i odstaw na 15–20 minut.
  2. Do każdego słoika włóż kawałek obranego chrzanu, ząbek czosnku i gałązkę kopru.
  3. Ogórki razem z sokiem, który puściły, przełóż do przygotowanych słoików. Lekko zakręć nakrętki i pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej na tacy na 2–3 dni.
  4. Po tym czasie dokręć nakrętki i przełóż słoiki do spiżarni.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟