PrzepisSałatkiSzybka surówka z selera. Świetnie pasuje do kotletów i duszonych mięs

Szybka surówka z selera. Świetnie pasuje do kotletów i duszonych mięs

Są takie dodatki, bez których trudno wyobrazić sobie domowy obiad. Prosta, chrupiąca i lekko słodka surówka z selera to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Pasuje do kotletów mielonych, schabowych, pieczonego kurczaka, a także duszonych mięs w sosie – idealnie przełamuje ich cięższy charakter.

Surówka z selera z jabłkiem to świetny dodatek do obiadu
Surówka z selera z jabłkiem to świetny dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surówka z selera z dodatkiem jabłka to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale też porcja witamin i błonnika. Seler działa oczyszczająco, wspiera trawienie i ma niski indeks glikemiczny, a jabłko dodaje jej lekkości oraz naturalnej słodyczy. To świetny wybór, gdy chcemy zrównoważyć tłustsze dania lub po prostu dodać do posiłku coś świeżego i zdrowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z selera

Przepis na surówkę z selera

Nie zawsze trzeba szukać wymyślnych dodatków do obiadu – czasem wystarczy coś prostego, klasycznego i sprawdzonego. Właśnie taka jest ta surówka z selera z jabłkiem – lekka, chrupiąca i z delikatną nutą słodyczy. Przygotujesz ją dosłownie w kilka minut, a pasuje niemal do wszystkiego: kotletów, pieczeni, duszonych mięs, a nawet ryb.

Składniki:

  • pół selera korzennego (ok. 500 g),
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18 proc.,
  • sól do smaku,
  • cukier do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
  2. Jabłko obieram i również ścieram na tarce, następnie dodaję do selera.
  3. W osobnej miseczce mieszam majonez z jogurtem (lub śmietaną), doprawiam do smaku solą i – jeśli jabłko nie było bardzo słodkie – odrobiną cukru. Łączę wszystko z warzywami i dokładnie mieszam.

Surówkę można podać od razu, ale najlepiej smakuje po 30 minutach chłodzenia w lodówce, gdy smaki się połączą.

Dlaczego warto jeść seler i jabłka?

Seler korzeniowy to warzywo niedoceniane, a szkoda – bo ma naprawdę sporo do zaoferowania. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminę C, potas i przeciwutleniacze. Wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i przeciwzapalnie. Z kolei jabłko dostarcza naturalnej słodyczy, błonnika i pektyn, które pomagają regulować poziom cholesterolu i wspierają pracę jelit.

Połączenie tych dwóch składników w jednej surówce to nie tylko smakowy strzał w dziesiątkę, ale też porcja zdrowia na talerzu – idealna do cięższych dań, które wymagają lekkiego i orzeźwiającego kontrastu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
surówkaselerprzepis

Wybrane dla Ciebie