Weź z kuchennej szafki i mocz sztućce przez 15 minut. Będą lśnić jak nowe bez polerowania

Sztućce stały się matowe, a ty nie masz czasu na polerowanie? Poznaj przepis na domową płukankę, która przywróci im dawny blask. Potrzebujesz tylko dwóch składników, które najprawdopodobniej masz już w domu.

Jak wyczyścić sztućce bez polerowania?Jak wyczyścić sztućce bez polerowania?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dorin Puha

Jedzenie pobudza zmysły. I to nie tylko zmysł smaku, ale i widzenia. W końcu "je się oczami". Chcemy, aby serwowane potrawy wyglądały apetycznie. Ubrudzona zastawa czy matowe sztućce mogą skutecznie odebrać apetyt.

Zbliżają się święta. Wszystko musi być dopięte na ostatni guzik. Twoje sztućce stały się matowe i pojawiły się na nich nieestetyczne zacieki? Przygotuj tę domową płukankę do sztućców, a odzyskają dawny blask.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wyczyścić sztućce?

Zmywarka to jedno z najpopularniejszych urządzeń AGD. Eliminuje konieczność codziennego mycia naczyń, oszczędzając wodę, energię i… nasz czas. Niestety, nie zawsze domywa sztućce czy naczynia. Wówczas pojawiają się na nich nieestetyczne zacieki. Sytuacja ma się podobnie w przypadku tradycyjnego zmywania. Najczęściej jest to sprawka twardej wody bądź niedokładnego wypłukania resztek detergentu.

Zdarza się, że sztućce zaczynają czernieć, a niekiedy pojawia się na nich rdza. Metal wchodzi w reakcję ze związkami siarki, które znajdują się w płynach do mycia naczyń czy tabletkach do zmywarki i to właśnie dlatego na powierzchni pojawia się rdzawy nalot. Czy oznacza to, że takie sztućce nadają się już tylko do wyrzucenia? Nie. Poznaj przepis na domową płukankę do sztućców, która przywróci im dawny blask. Potrzebujesz tylko dwóch składników, które najprawdopodobniej masz już w swoim domu.

Wrzuć sztućce do tej płukanki. Przywrócisz im dawny blask

Zardzewiałe czy matowe sztućce nie wyglądają najlepiej. Jeśli chcesz przywrócić im dawny wygląd, przygotuj tę domową płukankę ze składników, które masz już w swojej kuchennej szafce. To proszek do pieczenia i ocet. Spulchniacz możesz zastąpić klasyczną sodą oczyszczoną. Zacznij od posypania sztućców proszkiem do pieczenia, a następnie zalej je octem. Ocet wejdzie w reakcję chemiczną z proszkiem. Po chwili na sztućcach pojawi się piana. Pozostaw ją na powierzchni przez 15 minut, a w przypadku zardzewienia nawet na pół godziny. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą i wysusz je ściereczką. Polerowanie nie będzie konieczne, bowiem sztućce będą lśniły jak nowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥