Weź z kuchennej szafki i zalej wrzątkiem. Pożegnasz siwe włosy

Czupryna każdego z nas prędzej czy później przybierze popielatą barwę. Siwizna nie jest powodem do wstydu, jednak wiele osób szuka patentów na spowolnienie tego procesu. Jednym z nich jest skorzystanie z płukanki z liści laurowych.

Napar z liści laurowych na siwe włosyNapar z liści laurowych na siwe włosy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Siwienie dotknie każdego, jednych wcześniej - i już w okolicy 30. roku życia, kolejnych później, nawet dopiero w okresie przekwitania. Siwe włosy to włosy pozbawione melaniny - barwnika, który odpowiada za naturalny kolor włosów. Poznaj domowy sposób na spowolnienie procesu siwienia włosów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Czy liście laurowe hamują proces siwienia?

Liście laurowe są bogate w wiele składników aktywnych, które wykazują korzystny wpływ na włosy. Ze względu na to, że stanowią źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wspierają zdrowie skóry głowy i włosów. Liście laurowe zawierają kwas laurowy, posiadający właściwości antyoksydacyjne i spowalniające proces siwienia poprzez ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.

Co więcej, liście laurowe zawierają też eugenol o działaniu antyseptycznym i przeciwzapalnym, który może przyczynić się do poprawy stanu skóry głowy i stymulować cebulki włosowe. Natomiast mangan bierze udział w wytwarzaniu melaniny, czyli pigmentu, który odpowiada za kolor włosów. Ponadto obecne w liściach laurowych witaminy z grupy B i witamina C znane są z pozytywnego wpływu na zdrowie włosów.

Liście laurowe
Liście laurowe © Pixabay

Jak przygotować płukankę na siwe włosy z liści laurowych?

Przygotowanie płukanki jest bardzo proste. Wystarczy najpierw zagotować wodę, a następnie wrzucić do niej liście laurowe. Na 500 ml wody wystarczy garść liści laurowych. Miksturę odstaw na ok. 30 minut. Po przestudzeniu naparu przecedź całość i tak przygotowaną płukankę stosuj po wymyciu włosów. Przed skorzystaniem z liści laurowych bezpośrednio na skórę zaleca się wykonanie próby uczuleniowej.

Co istotne, nie ma jednoznacznych dowodów naukowych, wskazujących na to, że liście laurowe mogłyby całkowicie zatrzymać czy odwrócić proces siwienia włosów. Niemniej naturalne składniki mogą wspierać zachowanie naturalnego pigmentu. Ważna jest jednak regularność stosowania i cierpliwość.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb