Liście laurowe kruszę i rozsypuję na podłodze. Dzięki temu radzę sobie z przerażającym problemem

Czy wiesz, że w twojej kuchni masz środek, który pomoże w mgnieniu oka uporać się najgorszym koszmarem? Co więcej, na efekty nie trzeba będzie czekać zbyt długo.

Liść laurowy pomoże ci uporać się z uciążliwym problememLiść laurowy pomoże ci uporać się z uciążliwym problemem
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

Bardzo często patrząc na kuchenne produkty, widzimy tylko ich podstawowe zastosowanie. I oczywiście jest to coś w pełni naturalnego i normalnego. Z drugiej strony warto pamiętać, że w niektórych z nich drzemie ogromny potencjał, który pomoże rozwiązać wiele codziennych problemów

Jednym z takich produktów jest bez wątpienia liść laurowy, którego używamy w kuchni do przygotowania aromatycznych zup, kremowych sosów czy też jako ważny składnik marynaty do różnego rodzaju mięs. To jednak dopiero początek listy z możliwościami wykorzystania liścia laurowego. Nie wierzysz? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste. Efekt końcowy od razu przyciąga oko

Liść laurowy pomoże pozbyć się gryzoni

Wizyta nieproszonych gości w postaci gryzoni nie jest niczym przyjemnym. Ja wręcz panicznie boję się myszy i szczurów, dlatego też już od dziecka unikałam schodzenia do piwnicy po przetwory. Byłam przerażona, że w każdej chwili z jakiegoś zakamarka może wyskoczyć nieproszony gość. A pozbierać się po czymś takim na pewno nie byłoby łatwo. 

Takie gryzonie są oczywiście przebiegłe i w poszukiwaniu jedzenia mogą zawędrować równie dobrze do innych części domu, w tym do kuchni. Z racji, że taka wizyta to mój największy koszmar, postanowiłam skutecznie zabezpieczyć się na przyszłość. Znalazłam skuteczny patent, dzięki któremu mój dom jest w pełni bezpieczny i nie muszę obawiać się ataku gryzoni. I w tym przypadku idealnym rozwiązaniem okazał się właśnie liść laurowy.

Przyprawa kuchenna skrywa ogromny potencjał
Przyprawa kuchenna skrywa ogromny potencjał © Adobe Stock | Wioletta

Jak to działa?

Jak się okazuje, choć my bardzo cenimy sobie aromat właściwości liści laurowych, to za ich zapachem nie przepadają m.in. gryzonie. Dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że w twoim domu nie pojawią się nieproszeni goście, zrób domowe odstraszacze na bazie kultowej przyprawy. 

I nie martw się na zapas, nie będę kazała ci tworzyć skomplikowanych konstrukcji. Wręcz przeciwnie wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to wziąć do ręki kilka listków laurowych i je pokruszyć. Następnie wystarczy rozsypać takie elementy na podłodze w zagrożonych miejscach i to wszystko. Kiedy tylko gryzonie wyczują zapach aromatycznej przyprawy, od razu się wycofają. I na tym w końcu nam zależy. 

Oczywiście należy pamiętać, że domowy odstraszacz z czasem będzie tracił swoje moce. Dlatego też liście laurowe należy wymieniać na nowe co kilka dni. Zanim się pożegnamy, chciałabym zwrócić uwagę jeszcze na jedną kwestię. Liść laurowy skutecznie odstraszy nie tylko gryzonie, ale i mole spożywcze. Wiedziałeś o tym?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy