Co oznacza siny czosnek w słoiku? Sprawdź, zanim sięgniesz po przetwory

Jeśli zdarza ci się przygotowywać domowe przetwory, prawdopodobnie kiedyś zdarzyła ci się już sytuacja, w której czosnek w słoiku stał się niepokojąco siny. Czy to oznacza, że cały przetwór powinien wylądować w koszu na śmieci? A może można go bez najmniejszych obaw spożywać? Wyjaśniamy.

Siny czosnek w słoiku z ogórkamiSiny czosnek w słoiku z ogórkami
Źródło zdjęć: © Reddit | Fylio

Co roku nasze spiżarnie zapełniają się domowymi przetworami. Ogórki, kapusta, cukinia, a nawet pomidory lądują w słoikach, by po jakimś czasie stać się pysznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu, honorowym gościem w codziennym jadłospisie. Ponieważ przetwory uwielbiamy jak nic innego, nie istnieją w ludzkiej mowie słowa, które trafnie opiszą nasze rozgoryczenie, gdy któraś z kiszonek się zepsuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Nieprawidłowo przechowywane kiszonki potrafią być jednak niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwykle taka kolej rzeczy ma miejsce wtedy, gdy popełniamy któryś z kluczowych błędów podczas kiszenia warzyw. Zdarza się jednak i tak, że nawet gdy postępujemy zgodnie ze wszystkimi wytycznymi co do przygotowania przetworów, czosnek w słoiku staje się siny, zielonkawy. Czy taki słoiczek jest już na przegranej pozycji. Niekoniecznie.

Siny czosnek w słoiku

Czosnek to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do kiszonek. Jego charakterystyczny smak sprawia bowiem, że jest on idealną przyprawą do warzyw. Co więcej, kiszony czosnek warto później również zjeść, bo ze świecą szukać drugiego równie zdrowego produktu. A co w momencie, w którym czosnek stał się podczas kiszenia niepokojąco siny?

Czosnek to podstawowy składnik przetworów
Czosnek to podstawowy składnik przetworów © Canva | Alliance Images

Sinienie czosnku jest spowodowane tym, że enzymy, które do tej pory były w środku ząbków, teraz zaczęły się uwalniać. Żeby tak się stało, muszą zostać spełnione dwa warunki: po pierwsze ząbki czosnku muszą być przekrojone lub uszkodzone, a po drugie, muszą one mieć kontakt z kwasem — pochodzącym na przykład z octu albo cebuli.

Siny czosnek — bać się, czy nie?

Na szczęście nie istnieją żadne poważne przesłanki do tego, żeby przetwór zawierający siny czosnek nie nadawał się do spożycia. Tego rodzaju reakcje chemiczne są naturalne i nie powinny nam w żadnym stopniu zaszkodzić. Co ciekawe, w kontakcie z octem czosnek może nawet zmienić barwę na... niebieską. To dalej nic groźnego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy