Co oznacza siny czosnek w słoiku? Sprawdź, zanim sięgniesz po przetwory

Jeśli zdarza ci się przygotowywać domowe przetwory, prawdopodobnie kiedyś zdarzyła ci się już sytuacja, w której czosnek w słoiku stał się niepokojąco siny. Czy to oznacza, że cały przetwór powinien wylądować w koszu na śmieci? A może można go bez najmniejszych obaw spożywać? Wyjaśniamy.

Siny czosnek w słoiku z ogórkamiSiny czosnek w słoiku z ogórkami
Źródło zdjęć: © Reddit | Fylio

Co roku nasze spiżarnie zapełniają się domowymi przetworami. Ogórki, kapusta, cukinia, a nawet pomidory lądują w słoikach, by po jakimś czasie stać się pysznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu, honorowym gościem w codziennym jadłospisie. Ponieważ przetwory uwielbiamy jak nic innego, nie istnieją w ludzkiej mowie słowa, które trafnie opiszą nasze rozgoryczenie, gdy któraś z kiszonek się zepsuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Nieprawidłowo przechowywane kiszonki potrafią być jednak niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwykle taka kolej rzeczy ma miejsce wtedy, gdy popełniamy któryś z kluczowych błędów podczas kiszenia warzyw. Zdarza się jednak i tak, że nawet gdy postępujemy zgodnie ze wszystkimi wytycznymi co do przygotowania przetworów, czosnek w słoiku staje się siny, zielonkawy. Czy taki słoiczek jest już na przegranej pozycji. Niekoniecznie.

Siny czosnek w słoiku

Czosnek to jeden z najczęściej stosowanych dodatków do kiszonek. Jego charakterystyczny smak sprawia bowiem, że jest on idealną przyprawą do warzyw. Co więcej, kiszony czosnek warto później również zjeść, bo ze świecą szukać drugiego równie zdrowego produktu. A co w momencie, w którym czosnek stał się podczas kiszenia niepokojąco siny?

Czosnek to podstawowy składnik przetworów
Czosnek to podstawowy składnik przetworów © Canva | Alliance Images

Sinienie czosnku jest spowodowane tym, że enzymy, które do tej pory były w środku ząbków, teraz zaczęły się uwalniać. Żeby tak się stało, muszą zostać spełnione dwa warunki: po pierwsze ząbki czosnku muszą być przekrojone lub uszkodzone, a po drugie, muszą one mieć kontakt z kwasem — pochodzącym na przykład z octu albo cebuli.

Siny czosnek — bać się, czy nie?

Na szczęście nie istnieją żadne poważne przesłanki do tego, żeby przetwór zawierający siny czosnek nie nadawał się do spożycia. Tego rodzaju reakcje chemiczne są naturalne i nie powinny nam w żadnym stopniu zaszkodzić. Co ciekawe, w kontakcie z octem czosnek może nawet zmienić barwę na... niebieską. To dalej nic groźnego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥