Moja mama nie chciała słyszeć o tym sposobie na mole. Teraz sama tak je zwalcza

Największe nieszczęście, jakie może spotkać nas w kuchni, to bez wątpienia atak moli spożywczych. Nie martw się jednak na zapas, bo wiem dokładnie, jak się przed nimi uchronić. I to w naturalny oraz domowy sposób!

Domowa mikstura pomoże uporać się z molami spożywczymiDomowa mikstura pomoże uporać się z molami spożywczymi
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Choć uwielbiam spędzać czas w kuchni i pracować z wieloma produktami, do niedawna z tyłu głowy miałam zawsze myśl — oby tylko nie zaatakowały mnie mole spożywcze. Z jednej więc strony, gromadziłam w kuchni sporo produktów spożywczych, z drugiej zaś bałam się ataku nieproszonych gości, których nie tak łatwo się przecież pozbyć. 

W końcu jednak doszłam do wniosku, że musi istnieć jakieś domowe rozwiązanie na tego typu problemy. Poczytałam trochę w sieci, odwiedziłam babcię Zosię, która jest moją kuchenną encyklopedią i w końcu wymyśliłam! 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Regularne porządki to podstawa

Zacznijmy jednak od podstaw. Wiadomo, że aby uchronić się przed plagą moli spożywczych, wszystkie suche produkty takie jak: kasza, cukier, makaron czy też ryż należy przechowywać w szczelnych pojemnikach. Ponadto kluczowe znaczenie ma regularne sprawdzanie zawartości pojemników z taką żywnością, jak i systematyczne sprzątanie

I w tym miejscu właśnie chciałabym się zatrzymać na dłużej. Szukając skutecznego rozwiązania, doszłam do wniosku, że mogę połączyć 2w1. Bo skoro będę czyścić kuchenne szafki, to równie dobrze mogę przygotować domową mieszankę, która będzie je dodatkowo skutecznie odstraszać. I już za moment zdradzę ci mój niezawodny patent

Produkty  w suchej postaci przechowuj w szczelnych pojemnikach
Produkty w suchej postaci przechowuj w szczelnych pojemnikach © Adobe Stock | nataliya_ua

Jak przygotować domową miksturę na mole

Ostatnie małe wtrącenie z mojej strony, ale muszę podkreślić jedną rzecz. Moja mama początkowo się ze mnie śmiała, kiedy powiedziałam jej, że będę robić domowy specyfik na mole spożywcze. Kiedy jednak przekonała się na własne oczy, że produkt faktycznie działa, sama zaczęła go używać. Ty również możesz go wykorzystać, bo jego przygotowanie jest bajecznie proste

Nie wiem, czy wiesz, ale mole spożywcze nie cierpią zapachu goździków. A, że w okresie jesienno-zimowym są one niezastąpione w każdej kuchni, nie musisz iść nawet na dodatkowe zakupy. Wszystko, co musisz zrobić, to tak naprawdę zalać kilka goździków wrzątkiem i odstawić mieszankę na 15 minut

Po kwadransie wystarczy przelać mieszankę do butelki z atomizerem, aby rozpocząć sprzątanie i przecieranie kuchennych szafek domowym specyfikiem. Z racji, że mole nie znoszą zapachu goździków, będą omijać twoją kuchnię szerokim łukiem

I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby mole spożywcze przestały być największym koszmarem. Pozbędziesz się ich raz na zawsze!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy