Moja mama nie chciała słyszeć o tym sposobie na mole. Teraz sama tak je zwalcza
Największe nieszczęście, jakie może spotkać nas w kuchni, to bez wątpienia atak moli spożywczych. Nie martw się jednak na zapas, bo wiem dokładnie, jak się przed nimi uchronić. I to w naturalny oraz domowy sposób!
11.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć uwielbiam spędzać czas w kuchni i pracować z wieloma produktami, do niedawna z tyłu głowy miałam zawsze myśl — oby tylko nie zaatakowały mnie mole spożywcze. Z jednej więc strony, gromadziłam w kuchni sporo produktów spożywczych, z drugiej zaś bałam się ataku nieproszonych gości, których nie tak łatwo się przecież pozbyć.
W końcu jednak doszłam do wniosku, że musi istnieć jakieś domowe rozwiązanie na tego typu problemy. Poczytałam trochę w sieci, odwiedziłam babcię Zosię, która jest moją kuchenną encyklopedią i w końcu wymyśliłam!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Regularne porządki to podstawa
Zacznijmy jednak od podstaw. Wiadomo, że aby uchronić się przed plagą moli spożywczych, wszystkie suche produkty takie jak: kasza, cukier, makaron czy też ryż należy przechowywać w szczelnych pojemnikach. Ponadto kluczowe znaczenie ma regularne sprawdzanie zawartości pojemników z taką żywnością, jak i systematyczne sprzątanie.
I w tym miejscu właśnie chciałabym się zatrzymać na dłużej. Szukając skutecznego rozwiązania, doszłam do wniosku, że mogę połączyć 2w1. Bo skoro będę czyścić kuchenne szafki, to równie dobrze mogę przygotować domową mieszankę, która będzie je dodatkowo skutecznie odstraszać. I już za moment zdradzę ci mój niezawodny patent.
Jak przygotować domową miksturę na mole
Ostatnie małe wtrącenie z mojej strony, ale muszę podkreślić jedną rzecz. Moja mama początkowo się ze mnie śmiała, kiedy powiedziałam jej, że będę robić domowy specyfik na mole spożywcze. Kiedy jednak przekonała się na własne oczy, że produkt faktycznie działa, sama zaczęła go używać. Ty również możesz go wykorzystać, bo jego przygotowanie jest bajecznie proste.
Nie wiem, czy wiesz, ale mole spożywcze nie cierpią zapachu goździków. A, że w okresie jesienno-zimowym są one niezastąpione w każdej kuchni, nie musisz iść nawet na dodatkowe zakupy. Wszystko, co musisz zrobić, to tak naprawdę zalać kilka goździków wrzątkiem i odstawić mieszankę na 15 minut.
Po kwadransie wystarczy przelać mieszankę do butelki z atomizerem, aby rozpocząć sprzątanie i przecieranie kuchennych szafek domowym specyfikiem. Z racji, że mole nie znoszą zapachu goździków, będą omijać twoją kuchnię szerokim łukiem.
I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby mole spożywcze przestały być największym koszmarem. Pozbędziesz się ich raz na zawsze!