PoradyZawsze mam zapas liści laurowych. Rozkładam je w kuchennych szafkach i uciążliwy problem znika

Zawsze mam zapas liści laurowych. Rozkładam je w kuchennych szafkach i uciążliwy problem znika

Liść laurowy to skuteczna broń na mole spożywcze
Liść laurowy to skuteczna broń na mole spożywcze
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

21.10.2023 18:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najgorszy koszmar kuchenny się ziścił i w twojej kuchni pojawiły się mole spożywcze? Nie martw się na zapas, to nie koniec świata. Znam skuteczne, szybkie i mega proste rozwiązanie, które ci pomoże.

Zawsze powtarzam, że w kuchni dzieje się najwięcej. To w końcu tu nie tylko przygotowujemy, ale i spożywamy też posiłki. Z tego typu czynnościami nierozerwalnie łączy się również przechowywanie sporej ilości produktów spożywczych

A skoro o przechowywaniu jedzenia już mowa, to dziś podpowiem ci, jak poradzić sobie z nieproszonymi gośćmi w kuchni. Oczywiście chodzi mi tu o mole spożywcze, które potrafią narobić sporych szkód. Nie martw się jednak na zapas, bo po przeczytaniu tego artykułu i zastosowaniu opisanego poniżej schematu, mole przestaną cię nękać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co warto wiedzieć o molach spożywczych?

Zanim pójdziemy na kuchenną wojnę ze szkodnikami, warto lepiej poznać ich sposób działania. Mole spożywcze uwielbiają atakować produkty spożywcze w sypkiej i suchej postaci. Mogą zadomowić się w mące, ryżu, a nawet makaronach. 

Dlatego tak ważne jest regularne kontrolowanie stanu produktów spożywczych, aby upewnić się, że mole na pewno ich nie zaatakowały. Dobrze też przechowywać narażone produkty w szczelnych pojemnikach. Jednocześnie nie można zapomnieć też o regularnych porządkach. Jeśli na kuchennej szafce lub w spiżarni zostaną jakieś resztki jedzenia, prędzej czy później pojawią się tam mole. 

Suche i sypkie produkty przechowuj w szczelnych pojemnikach
Suche i sypkie produkty przechowuj w szczelnych pojemnikach© Adobe Stock | Anne Richard

Co zrobić, jeśli mole już zaatakowały kuchnię?

Choć jest to najgorszy scenariusz, nie oznacza wcale, że nie możesz sobie z nim poradzić. Ten problem oczywiście da się rozwiązać, trzeba tylko wiedzieć jak. 

Po pierwsze czeka cię dokładne przejrzenie wszystkich sypkich i suchych produktów, aby sprawdzić, na jak dużą skalę mole spożywcze zaatakowały twoją kuchnię. Produkty, w których są mole, od razu wyrzuć. Rzeczy, gdzie nie będzie moli, możesz spokojnie używać, ale dobrze je zabezpiecz. Następnie dokładnie przemyj wszystkie półki, na których trzymasz produkty spożywcze. 

To jednak nie koniec. Aby pozbyć się moli spożywczych na dobre i jednocześnie skutecznie je odstraszyć przed ponownym atakiem, wypróbuj domowy patent z liściem laurowym w roli głównej. Stosowały go nasze babcie, które doskonale wiedziały, że mole spożywcze nie przepadają za jego zapachem. 

Liść laurowy to skuteczna broń przeciwko molom spożywczym
Liść laurowy to skuteczna broń przeciwko molom spożywczym© Adobe Stock | chamillew

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku to położyć kilka listków laurowych w pobliżu zagrożonych produktów. Mole spożywcze już więcej się do nich nie zbliżą. Oczywiście, liście co jakiś czas należy wymieniać, bo z czasem stracą swój zapach. To i tak mała cena za święty spokój oraz skuteczną ochronę jednocześnie. Zgadzasz się ze mną?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także