Weź z lodówki drożdże i wymieszaj z ryżem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Takiego przepisu prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Nie uwierzysz, ale gdy zmieszasz ryż z drożdżami, to uzyskasz najlepszy chleb, jaki kiedykolwiek jadłeś. Wystarczy, że raz go spróbujesz, a idziemy o zakład, że receptura od razu zawiśnie na drzwiach twojej lodówki. Będziesz do niej wracał kilka razy w miesiącu!

ObrazekRyż z drożdżami wymieszaj a powstanie chleb, fot. Adobe Stock

Kiedy koronawirus dotarł do Polski, świat konsumentów stanął na głowie. Panika, krótsze godziny otwarcia sklepów i natychmiastowo znikające ze sklepowych półek artykuły pierwszej potrzeby sprawiły, że ciężko było wtedy o bochenek świeżego, chrupkiego pieczywa. To właśnie w tym czasie domowe wypiekanie tego produktu wróciło do łask i zyskało na olbrzymiej popularności, nawet wśród tych, którzy nigdy wcześniej tego nie robili.

Obrazek
Ryż i drożdże stworzą pyszny chlebek - Pyszności; foto: Canva

W ten sposób wiele osób dowiedziało się w ogóle, jak powstaje chleb. Dzisiaj chcemy im nieco zamącić w głowie. Serwujemy więc unikatowy, wymyślny przepis na chleb z ryżu i drożdży, jakiego jeszcze nie widziałeś. Naprawdę ciężko uwierzyć, że z tej mieszanki może wyjść coś równie pysznego. Czyż to nie idealny dowód na trafność porzekadła, że w szaleństwie jest metoda?

Chleb z ryżu

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 350 ml wody,
  • 100 ml mleka,
  • 10 g cukru,
  • 6 g drożdży,
  • 3 g soli,
  • 300 g mąki,
  • 30 ml oleju.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Pamiętaj, że ryż musi być dobrze wypłukany ze skrobii - Pyszności; foto: Canva
  1. Surowy ryż dokładnie wypłucz. Następnie ugotuj go do miękkości. Powinno to zająć nie więcej niż 15 minut.
  2. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem zaczynu. Do miski wlej podgrzane mleko, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 10 minut.
  3. Następnie raz jeszcze wymieszaj zaczyn i dodaj go do ugotowanego i odcedzonego ryżu. Do tej mieszanki dosyp jeszcze szczyptę soli i całość wymieszaj.
  4. Do powyższych składników dodaj przesianą mąkę. Ciasto zagnieć, w międzyczasie wlewając do niego olej. Kiedy masa zrobi się zwarta, przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku wyrobione ciasto. Daj mu jeszcze poleżakować 20 minut pod ściereczką, a następnie piecz przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety