PrzepisWeź z lodówki drożdże i wymieszaj z ryżem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Weź z lodówki drożdże i wymieszaj z ryżem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Ryż z drożdżami wymieszaj a powstanie chleb, fot. Adobe Stock
Ryż z drożdżami wymieszaj a powstanie chleb, fot. Adobe Stock
10.06.2023 18:55, aktualizacja: 11.06.2023 02:00

Takiego przepisu prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Nie uwierzysz, ale gdy zmieszasz ryż z drożdżami, to uzyskasz najlepszy chleb, jaki kiedykolwiek jadłeś. Wystarczy, że raz go spróbujesz, a idziemy o zakład, że receptura od razu zawiśnie na drzwiach twojej lodówki. Będziesz do niej wracał kilka razy w miesiącu!

Kiedy koronawirus dotarł do Polski, świat konsumentów stanął na głowie. Panika, krótsze godziny otwarcia sklepów i natychmiastowo znikające ze sklepowych półek artykuły pierwszej potrzeby sprawiły, że ciężko było wtedy o bochenek świeżego, chrupkiego pieczywa. To właśnie w tym czasie domowe wypiekanie tego produktu wróciło do łask i zyskało na olbrzymiej popularności, nawet wśród tych, którzy nigdy wcześniej tego nie robili.

Ryż i drożdże stworzą pyszny chlebek - Pyszności; foto: Canva
Ryż i drożdże stworzą pyszny chlebek - Pyszności; foto: Canva

W ten sposób wiele osób dowiedziało się w ogóle, jak powstaje chleb. Dzisiaj chcemy im nieco zamącić w głowie. Serwujemy więc unikatowy, wymyślny przepis na chleb z ryżu i drożdży, jakiego jeszcze nie widziałeś. Naprawdę ciężko uwierzyć, że z tej mieszanki może wyjść coś równie pysznego. Czyż to nie idealny dowód na trafność porzekadła, że w szaleństwie jest metoda?

Chleb z ryżu

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 350 ml wody,
  • 100 ml mleka,
  • 10 g cukru,
  • 6 g drożdży,
  • 3 g soli,
  • 300 g mąki,
  • 30 ml oleju.

Sposób przygotowania:

Pamiętaj, że ryż musi być dobrze wypłukany ze skrobii - Pyszności; foto: Canva
Pamiętaj, że ryż musi być dobrze wypłukany ze skrobii - Pyszności; foto: Canva
  1. Surowy ryż dokładnie wypłucz. Następnie ugotuj go do miękkości. Powinno to zająć nie więcej niż 15 minut.
  2. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem zaczynu. Do miski wlej podgrzane mleko, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 10 minut.
  3. Następnie raz jeszcze wymieszaj zaczyn i dodaj go do ugotowanego i odcedzonego ryżu. Do tej mieszanki dosyp jeszcze szczyptę soli i całość wymieszaj.
  4. Do powyższych składników dodaj przesianą mąkę. Ciasto zagnieć, w międzyczasie wlewając do niego olej. Kiedy masa zrobi się zwarta, przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku wyrobione ciasto. Daj mu jeszcze poleżakować 20 minut pod ściereczką, a następnie piecz przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także