Widzisz czarne kropki na kapuście? Nie każdy wie, co oznaczają
Pozornie wygląda ładnie, liście są jędrne i zielone. Po przekrojeniu kapusty pekińskiej pokazać się mogą jednak ciemne, nieapetyczne kropki. Nie zawsze jest to oznaka zepsucia.
Kapusta pekińska to składnik wielu pysznych surówek i ciekawy zamiennik dla białej kapusty do gołąbków. Dostać ją można w każdym sklepie przez cały rok, więc chętnie wrzucamy ją do koszyka. Nawet najpiękniej wyglądająca z zewnątrz kapusta może okazać się nakrapiana czarnymi punktami. Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale po przekrojeniu wszystko staje się doskonale widocznie. Wiele osób od razu wyrzuca ją do śmieci, pod nosem narzekając na sklep, w którym kupił felerną kapustę. Nie trzeba jej jednak od razu skazywać na straty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół
Co oznaczają czarne kropki na kapuście?
Czarne i czarno-brązowe plamki na kapuście pekińskiej są najczęściej wynikiem fizjologicznej choroby roślin, znanej jako pieprzowa plamistość. Główną przyczyną jej występowania jest zbyt długie przechowywanie kapusty, szczególnie w niskich temperaturach. Dodatkowo, na pojawianie się plamistości ma wpływ termin zbioru kapusty (niedojrzałe egzemplarze są bardziej podatne), warunki uprawy (okresy suszy) oraz nieprawidłowe nawożenie (nadmiar azotu).
Plamy są powierzchniowe, ciemne i niewielkie. Choroba nie jest spowodowana przez patogeny (grzyby, bakterie), więc taka kapusta nie jest groźna. Inaczej jest w przypadku czerni krzyżowych. Jest to choroba grzybicza, wywoływana przez grzyby z rodzaju Alternaria. Plamy na liściach są wtedy większe, nieregularne, ciemnobrązowe lub czarne plamy na liściach. Mogą być duże i prowadzić do gnicia liści i dostrzec na nich można często nalot grzybni. Kapusty z objawami tej choroby nie powinno się spożywać.
Jeść czy nie jeść?
Pieprzowa plamistość, która objawia się czarnymi kropkami, jest problemem fizjologicznym związanym głównie z nieprawidłowym przechowywaniem kapusty. Natomiast czerń krzyżowych to choroba grzybicza, która stanowi znacznie większe zagrożenie dla zdrowia i w przypadku jej wystąpienia, kapustę należy bezwzględnie wyrzucić.
Opinie naukowców na temat spożywania kapusty pekińskiej z czarnymi plamkami są podzielone. Część ekspertów uważa, że po usunięciu wierzchnich liści i poddaniu kapusty obróbce termicznej, można ją bezpiecznie spożyć, szczególnie w potrawach gotowanych, takich jak zupy czy gulasze. Inni radzą ją wyrzucić, by nie ryzykować pomyłki przy identyfikacji plamek. Najważniejsze jest to, by zachować ostrożność. Jeśli nie jesteś pewien, lepiej nie ryzykuj zdrowiem.