Widzisz czarne kropki na kapuście? Nie każdy wie, co oznaczają

Pozornie wygląda ładnie, liście są jędrne i zielone. Po przekrojeniu kapusty pekińskiej pokazać się mogą jednak ciemne, nieapetyczne kropki. Nie zawsze jest to oznaka zepsucia.

Czarne kropki na kapuścieCzarne kropki na kapuście
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kapusta pekińska to składnik wielu pysznych surówek i ciekawy zamiennik dla białej kapusty do gołąbków. Dostać ją można w każdym sklepie przez cały rok, więc chętnie wrzucamy ją do koszyka. Nawet najpiękniej wyglądająca z zewnątrz kapusta może okazać się nakrapiana czarnymi punktami. Na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale po przekrojeniu wszystko staje się doskonale widocznie. Wiele osób od razu wyrzuca ją do śmieci, pod nosem narzekając na sklep, w którym kupił felerną kapustę. Nie trzeba jej jednak od razu skazywać na straty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Co oznaczają czarne kropki na kapuście?

Czarne i czarno-brązowe plamki na kapuście pekińskiej są najczęściej wynikiem fizjologicznej choroby roślin, znanej jako pieprzowa plamistość. Główną przyczyną jej występowania jest zbyt długie przechowywanie kapusty, szczególnie w niskich temperaturach. Dodatkowo, na pojawianie się plamistości ma wpływ termin zbioru kapusty (niedojrzałe egzemplarze są bardziej podatne), warunki uprawy (okresy suszy) oraz nieprawidłowe nawożenie (nadmiar azotu).

Drobne czarne plamki nie muszą być groźne
Drobne czarne plamki nie muszą być groźne © Pyszności

Plamy są powierzchniowe, ciemne i niewielkie. Choroba nie jest spowodowana przez patogeny (grzyby, bakterie), więc taka kapusta nie jest groźna. Inaczej jest w przypadku czerni krzyżowych. Jest to choroba grzybicza, wywoływana przez grzyby z rodzaju Alternaria. Plamy na liściach są wtedy większe, nieregularne, ciemnobrązowe lub czarne plamy na liściach. Mogą być duże i prowadzić do gnicia liści i dostrzec na nich można często nalot grzybni. Kapusty z objawami tej choroby nie powinno się spożywać.

Jeść czy nie jeść?

Pieprzowa plamistość, która objawia się czarnymi kropkami, jest problemem fizjologicznym związanym głównie z nieprawidłowym przechowywaniem kapusty. Natomiast czerń krzyżowych to choroba grzybicza, która stanowi znacznie większe zagrożenie dla zdrowia i w przypadku jej wystąpienia, kapustę należy bezwzględnie wyrzucić.

Opinie naukowców na temat spożywania kapusty pekińskiej z czarnymi plamkami są podzielone. Część ekspertów uważa, że po usunięciu wierzchnich liści i poddaniu kapusty obróbce termicznej, można ją bezpiecznie spożyć, szczególnie w potrawach gotowanych, takich jak zupy czy gulasze. Inni radzą ją wyrzucić, by nie ryzykować pomyłki przy identyfikacji plamek. Najważniejsze jest to, by zachować ostrożność. Jeśli nie jesteś pewien, lepiej nie ryzykuj zdrowiem.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji