Większość myśli, że to mandarynki. Duży błąd, są od nich zdrowsze i słodsze

Wyglądają niemal identycznie, ale w rzeczywistości znacznie się od siebie różnią. Mandarynki i klementynki to dwa odmienne owoce, chociaż blisko spokrewnione. Właściwie to można by rzec, że jedna jest "córką" drugiej. W tle tych rodzinnych wydarzeń odbywały się natomiast fascynujące eksperymenty botaniczne...

Klementynki. Czym są i skąd pochodzą?Klementynki. Czym są i skąd pochodzą?
Źródło zdjęć: © Canva | dotshock

Biada wszystkim mężczyznom, którzy zostali wysłani do sklepu po mandarynki, a wrócili z klementynkami. Albo odwrotnie. Prawdopodobnie większość z nas na pierwszy rzut oka rzeczywiście nie rozróżni od siebie tych dwóch owoców. Są prawie identyczne, ale smakują inaczej i mają odmienne wartości odżywcze. Jakie? Zaraz wszystko wyjaśnimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger Cordon Bleu po prostu wymiata. Lepszego połączenia smaków nie jadłeś

Algierski sierociniec, francuski misjonarz i pierwsza na świecie klementynka

Jeszcze w XIX wieku świat nie znał klementynek. Z jakiego to powodu? To proste: te małe owoce wtedy jeszcze nie istniały. Dopiero pod koniec stulecia pewien francuski misjonarz imieniem Clement Rodier, pracujący na co dzień w algierskim sierocińcu w Misserghin, postanowił wcielić w życie swój długo planowany zamysł. Pracując na podstawie rosnących licznie w ogrodzie sierocińca cytrusów, dokonał rewolucyjnego skrzyżowania mandarynek i pomarańczy.

Tym sposobem powstały pierwsze klementynki. Dzisiaj możemy się już cieszyć ich trzema odmianami: bezpestkowymi, o nielicznych nasionach i Monreal, o największej ilości nasion. Najlepsze klementynki pochodzą z ciepłych rejonów i do dziś największym ich producentem pozostała właśnie Algieria.

Klementynki lubią ciepło, dlatego hoduje się je m.in. w Afryce i Kalifornii
Klementynki lubią ciepło, dlatego hoduje się je m.in. w Afryce i Kalifornii © Canva | Adriana Cernei

Mandarynka a klementynka. Czym się różnią?

Słodsza od mandarynek, ale mniej kwaśna niż pomarańcze klementynka jest pysznym i zdrowym owocem, który według niektórych danych przewyższa nawet właściwości odżywcze innych cytrusów. Już 1-2 owoce dziennie znacznie poprawiają nastrój i odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawierają mnóstwo składników potrzebnych nam podczas okresu wzmożonej zachorowalności na przeziębienia: beta-karotenu, witaminy C i przeciwutleniaczy takich jak hesperydyna czy narirutyna.

Co ciekawe, klementynka, ze względu na swoje pokrewieństwo ze słodką mandarynką, zawiera więcej witaminy C niż mandarynka. To oczywiście nie znaczy, że ten drugi owoc jest w jakimś dużym stopniu mniej zdrowy. Oba pozytywnie wpływają na kondycję organizmu i doskonale smakują. Warto więc próbować obu, zwłaszcza wtedy, gdy jest do tego dobra okazja — na przykład wynikająca ze świąt Bożego Narodzenia.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom