Większość Polaków ma ciarki na myśl o takiej kawie. W Szwecji piją litrami
Dziś po raz kolejny zabiorę cię w kulinarną podróż. Tym razem wybierzemy się do Szwecji, gdzie pije się dość nietypową kawę. To będzie prawdziwe zaskoczenie!
17.09.2023 19:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli myślisz, że słyszałeś już o najróżniejszych i najbardziej nietypowych przepisach, mam dla ciebie prawdziwą niespodziankę. Z taką kawą na pewno nie miałeś jeszcze do czynienia. A jak się okazuje to prawdziwy rarytas w Szwecji.
Jak się pije kawę w tym kraju? I dlaczego jest, aż tak wyjątkowa? Jeśli chcesz poznać szczegóły, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Co więcej, czeka na ciebie gotowa receptura jak zrobić oryginalną kawę. Możesz więc przetestować ją samodzielnie jeszcze dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co wyróżnia szwedzką kawę?
Myśląc o kawie i dodatkach, jakie można do niej dołączyć, mogą pojawić się w głowie różnego rodzaju mleka, śmietanka, czy przyprawy. A co jeśli powiem ci, że do ukochanego napoju możesz dodać też jajko? Uwierz mi, naprawdę nie żartuje. W Szwecji właśnie tak pije się kawę.
Podobno kawa z jajecznym dodatkiem jest dużo bardziej delikatna w smaku. Co więcej, jest też idealnie kremowa, a jej niesamowity aromat pozostanie z tobą znacznie dłużej.
Przepis na szwedzką kawę
Już wiesz, jakie korzyści możesz mieć z dodania jajka do swojej kawy. Czas więc skupić się na dokładnej instrukcji na szwedzką kawę. Co zrobić, aby wszystko poszło zgodnie z planem?
Składniki:
- 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
- 1 jajko,
- 500 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od zmielenia kawy.
- Następnie przesyp ją do miseczki.
- Do kawy w takiej formie dodaj roztrzepane jajko i połącz dokładnie oba składniki.
- W międzyczasie zagotuj 250 ml wody w rondelku.
- Kiedy już do tego dojdzie, dodaj mieszankę kawy i jajka.
- Po kilku minutach dolej do garnka 250 ml wody, po czym gotuj całość jeszcze przez kilka minut.
- Przed podaniem kawy przelej zawartość garnka przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych fusów. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, mogę cię uspokoić. Jeśli obawiasz się, że smak jajka jest wyczuwalny w takiej kawie, nie masz się o co bać. Nie poczujesz go w ogóle. Przetestujesz nietypowy przepis na kawę? Jeśli tak, nie zapomnij podzielić się swoimi przemyśleniami na ten temat w komentarzach poniżej. Czekam na twoją relację z niecierpliwością.