Większość wyrzuca, a ja zalewam wodą i piję. Pomaga pozbyć się oponki
Kiedy już zjemy owoc, ta twarda skórka ląduje w śmietniku. Nie musisz jej jeść, ale warto wrzucić ją do dzbanka lub szklanki i zaparzyć. To nie tylko tani, ale przede wszystkim zdrowy napar.
Świeże ananasy kuszą soczystością i słodkim, egzotycznym smakiem. O ile z ich pióropuszem za wiele nie da się zrobić, o tyle sama skórka sprawdzi się jako baza do przygotowania niecodziennego naparu. To nie tylko przepis zgodny z modnym ostatnio nurtem zero waste, ale również naturalny sposób na wsparcie organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny
Napar ze skórki ananasa
Obierki ziemniaków można zamienić na chipsy, te z marchewki dorzucić do zupy, podobnie zresztą jak zdrewniałe końcówki zielonych szparagów. Na uwagę zasługuje również skórka ananasa, która po zalaniu wrzątkiem zamieni się w zdrowy i całkiem smaczny napój.
Skórka ananasa, podobnie jak sam miąższ, zawiera bromelainę, enzym o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych i wspomagających trawienie. Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem w walce z nadprogramowymi kilogramami, może również zmniejszać stany zapalne i obrzęki. Zawiera również witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale również jest ważna dla syntezy kolagenu. Uczucie sytości po wypiciu napoju w połączeniu ze słodkawym smakiem mogą sprawić, że przejdzie chęć na słodycze.
Jak przygotować napar
Zaleca się picie dwóch filiżanek naparu dziennie – rano i wieczorem. Można go pić samodzielnie lub wzbogacić napój o kwaśny sok z cytryny lub słodki miód.
Składniki:
- skórki ananasa,
- 1,5-2 litry wody,
- kawałek imbiru,
- 2 laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj skórki ananasa.
- Przełóż je do dużego garnka i zalej wodą.
- Dodaj plasterki imbiru, laskę cynamonu i goździki. Te przyprawy wzbogacą smak naparu i dodadzą mu właściwości rozgrzewających i przeciwzapalnych.
- Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Im dłużej będziesz gotować, tym intensywniejszy będzie smak naparu.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw napar do przestygnięcia na około 10-15 minut.
- Następnie przecedź napar przez sitko.
Po przestygnięciu możesz dodać sok z cytryny lub limonki dla orzeźwienia oraz miód lub inny słodzik do smaku. Pamiętaj, że napar z ananasa to dodatek do zdrowej diety i aktywności fizycznej.