Wiele osób o nich zapomniało. Mój dziadek robił je w każdy weekend

Pyszne kluski kładzione łyżką to specjalność mojego dziadka. Przygotowuje je za każdym razem, gdy odwiedzam go w weekend. Są proste, smaczne i tanie.

Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

22.09.2023 15:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są takie dania, które od razu kojarzą się z dzieciństwem i powodują, że na twarzach pojawia się uśmiech. U mnie w domu są to kładzione kluski, które zawsze szykował mój dziadek. Świetnie sprawdzają się jako samodzielne danie. Na słodko można serwować je ze śmietaną, cukrem lub cynamonem albo postawić na wytrawną wersję z podsmażoną z boczkiem i cebulą. Kluski wzbogacą również zupę ogórkową, jarzynową, pomidorową i rosół.

Kluski kładzione łyżką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 2 szczypty soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę i mieszam ją z solą.
  2. Wbijam jajka, wlewam wodę i wyrabiam ciasto.
  3. W garnku zagotowuję 2,5 litra wody wraz z 2 łyżeczkami soli.
  4. Nad wrzącą wodą przechylam miskę z ciastem i przy pomocy łyżki odrywam kawałki ciasta, tworząc tym samym kluseczki. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, każdorazowo zanurzam ją we wrzątku.
  5. Gotuję kluski do momentu, aż woda ponownie się zagotuje, a one wypłyną na powierzchnię.
  6. Kluski przelewam na sitko i czekam chwilę, aż pozbędę się nadmiaru wody.


Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności© Canva

Okrasa z boczku czy na słodko?

Aby przygotować okrasę z boczku, wystarczy podsmażyć pokrojone mięso wraz z cebulą. Nie dodaję nigdy tłuszczu, wytapia się on na patelni z boczku. Pod koniec smażenia wrzucam też gotowe kluski, aby lekko się zarumieniły i złapały smak i aromat wędzonki. Po przełożeniu na talerz dekoruję całość posiekanym szczypiorkiem. Zamiast boczkowej okrasy możesz przygotować również zasmażkę z bułki tartej. Podsmaż ją na patelni wraz z masłem i szczyptą soli i posyp kluseczki.

Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności© YouTube

Kluski można podać również na słodko. Wystarczy po ugotowaniu polać je kwaśną śmietaną i posypać cukrem. Świetnie będzie pasował również cynamon, który wprowadzi jesienny, korzenny smak do całego dania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złkluski