Wiele osób o nich zapomniało. Mój dziadek robił je w każdy weekend
Pyszne kluski kładzione łyżką to specjalność mojego dziadka. Przygotowuje je za każdym razem, gdy odwiedzam go w weekend. Są proste, smaczne i tanie.
22.09.2023 15:03
Są takie dania, które od razu kojarzą się z dzieciństwem i powodują, że na twarzach pojawia się uśmiech. U mnie w domu są to kładzione kluski, które zawsze szykował mój dziadek. Świetnie sprawdzają się jako samodzielne danie. Na słodko można serwować je ze śmietaną, cukrem lub cynamonem albo postawić na wytrawną wersję z podsmażoną z boczkiem i cebulą. Kluski wzbogacą również zupę ogórkową, jarzynową, pomidorową i rosół.
Kluski kładzione łyżką
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 2 szczypty soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę i mieszam ją z solą.
- Wbijam jajka, wlewam wodę i wyrabiam ciasto.
- W garnku zagotowuję 2,5 litra wody wraz z 2 łyżeczkami soli.
- Nad wrzącą wodą przechylam miskę z ciastem i przy pomocy łyżki odrywam kawałki ciasta, tworząc tym samym kluseczki. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, każdorazowo zanurzam ją we wrzątku.
- Gotuję kluski do momentu, aż woda ponownie się zagotuje, a one wypłyną na powierzchnię.
- Kluski przelewam na sitko i czekam chwilę, aż pozbędę się nadmiaru wody.
Okrasa z boczku czy na słodko?
Aby przygotować okrasę z boczku, wystarczy podsmażyć pokrojone mięso wraz z cebulą. Nie dodaję nigdy tłuszczu, wytapia się on na patelni z boczku. Pod koniec smażenia wrzucam też gotowe kluski, aby lekko się zarumieniły i złapały smak i aromat wędzonki. Po przełożeniu na talerz dekoruję całość posiekanym szczypiorkiem. Zamiast boczkowej okrasy możesz przygotować również zasmażkę z bułki tartej. Podsmaż ją na patelni wraz z masłem i szczyptą soli i posyp kluseczki.
Kluski można podać również na słodko. Wystarczy po ugotowaniu polać je kwaśną śmietaną i posypać cukrem. Świetnie będzie pasował również cynamon, który wprowadzi jesienny, korzenny smak do całego dania.