Wiele osób o nich zapomniało. Mój dziadek robił je w każdy weekend

Pyszne kluski kładzione łyżką to specjalność mojego dziadka. Przygotowuje je za każdym razem, gdy odwiedzam go w weekend. Są proste, smaczne i tanie.

Kluski kładzione łyżką- PysznościKluski kładzione łyżką- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Są takie dania, które od razu kojarzą się z dzieciństwem i powodują, że na twarzach pojawia się uśmiech. U mnie w domu są to kładzione kluski, które zawsze szykował mój dziadek. Świetnie sprawdzają się jako samodzielne danie. Na słodko można serwować je ze śmietaną, cukrem lub cynamonem albo postawić na wytrawną wersję z podsmażoną z boczkiem i cebulą. Kluski wzbogacą również zupę ogórkową, jarzynową, pomidorową i rosół.

Kluski kładzione łyżką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 2 szczypty soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę i mieszam ją z solą.
  2. Wbijam jajka, wlewam wodę i wyrabiam ciasto.
  3. W garnku zagotowuję 2,5 litra wody wraz z 2 łyżeczkami soli.
  4. Nad wrzącą wodą przechylam miskę z ciastem i przy pomocy łyżki odrywam kawałki ciasta, tworząc tym samym kluseczki. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, każdorazowo zanurzam ją we wrzątku.
  5. Gotuję kluski do momentu, aż woda ponownie się zagotuje, a one wypłyną na powierzchnię.
  6. Kluski przelewam na sitko i czekam chwilę, aż pozbędę się nadmiaru wody.


Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności © Canva

Okrasa z boczku czy na słodko?

Aby przygotować okrasę z boczku, wystarczy podsmażyć pokrojone mięso wraz z cebulą. Nie dodaję nigdy tłuszczu, wytapia się on na patelni z boczku. Pod koniec smażenia wrzucam też gotowe kluski, aby lekko się zarumieniły i złapały smak i aromat wędzonki. Po przełożeniu na talerz dekoruję całość posiekanym szczypiorkiem. Zamiast boczkowej okrasy możesz przygotować również zasmażkę z bułki tartej. Podsmaż ją na patelni wraz z masłem i szczyptą soli i posyp kluseczki.

Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności © YouTube

Kluski można podać również na słodko. Wystarczy po ugotowaniu polać je kwaśną śmietaną i posypać cukrem. Świetnie będzie pasował również cynamon, który wprowadzi jesienny, korzenny smak do całego dania.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej