Wiele osób pije wodę w ten sposób. Nie mają świadomości, jak bardzo sobie szkodzą

W upalne dni sięgasz po wodę częściej niż zwykle. Wydaje się, że trudno o coś bardziej bezpiecznego i naturalnego. A jednak wielu z nas nieświadomie popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne skutki – zwłaszcza latem.

Zasady picia wody butelkowanej nie są dla każdego oczywisteZasady picia wody butelkowanej nie są dla każdego oczywiste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | methaphum
Paulina Hermann

Woda to podstawowy składnik diety i podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Latem pijemy jej więcej, ale niewiele osób wie, że sposób jej przechowywania i picia ma ogromne znaczenie. Picie prosto z butelki może skończyć się dla ciebie niezbyt dobrze. To samo, jeśli będziesz źle wodę przechowywać. Jak więc pić wodę bezpiecznie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Czy picie wody prosto z butelki jest bezpieczne?

Większość z nas tak pije wodę, szczególnie podczas spaceru lub biegania. Tymczasem to jeden z najczęstszych błędów. Dlaczego? Kontakt ust z butelką powoduje, że do wnętrza dostaje się ślina, a wraz z nią bakterie. Wilgotne i ciepłe środowisko sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów, które mogą doprowadzić do problemów trawiennych, bólu brzucha czy infekcji układu pokarmowego. Jeśli wypijesz tę wodę od razu, to w sumie nic złego się nie stanie. Problem pojawia się, gdy ona dłużej stoi.

Producenci zalecają, aby po otwarciu butelki wodę przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu 1-3 dni. Jeśli trzymasz ją w temperaturze pokojowej, ten czas skraca się nawet do 24 godzin.

Pice wody prosto z butelki nie jest dobrym pomysłem

Kolejnym problemem jest sam materiał, z którego wykonana jest większość butelek, czyli PET (politereftalan etylenu). Mimo że jest powszechnie uznawany za bezpieczny, w określonych warunkach może uwalniać szkodliwe związki chemiczne, a zwłaszcza pod wpływem ciepła i światła. A to oznacza, że zostawiając butelkę na słońcu, ryzykujesz, że do wody przedostaną się ftalany, aldehydy czy inne szkodliwe związki.

Niektóre z tych substancji mogą mieć działanie zaburzające gospodarkę hormonalną i niekorzystnie wpływać na organizm. Owszem, producenci coraz częściej oznaczają swoje opakowania jako "BPA free", ale to nie gwarantuje całkowitego bezpieczeństwa, zwłaszcza jeśli butelka długo leży w nieodpowiednich warunkach.

Zmiana smaku lub zapachu? Lepiej nie ryzykuj

Woda sama w sobie nie psuje się szybko, bo nie zawiera cukrów ani białek, ale nieprawidłowe przechowywanie i kontakt z bakteriami może ją całkowicie zanieczyścić. Tego nie da się zauważyć gołym okiem, dlatego jest to tak niebezpieczne. Jeśli więc poczujesz, że woda ma dziwny zapach albo smak, od razu ją wylej!

Warto też zwracać uwagę na datę ważności i to nie tylko samej wody, ale także materiału opakowania. Wraz z upływem czasu nawet plastik może się rozkładać i tracić swoje właściwości ochronne. A to oznacza jedno: jakość wody również spada.

Jak bezpiecznie pić wodę butelkowaną?

Jeśli chcesz uniknąć problemów zdrowotnych i zadbać o jakość tego, co pijesz, trzymaj się kilku prostych zasad.

  1. Wodę najlepiej przelać do szklanki lub bidonu.
  2. Po otwarciu przechowuj wodę w lodówce i wypij w ciągu maksymalnie 1-2 dni.
  3. Nie zostawiaj otwartej butelki na słońcu, w aucie ani przy grzejniku.
  4. Zawsze sprawdzaj datę ważności, szczególnie jeśli butelka długo leży.
  5. Jeśli zauważysz zmianę smaku, zapachu lub wyglądu, wyrzuć butelkę z jej zawartością.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"