Wielu Polaków codziennie wlewa takie mleko do kawy. Najgorszy wybór

Dzień bez kawy to dzień stracony. Chyba żaden napój tak nie pobudza po tym, jak otworzysz oczy o 6 rano i zastanawiasz się nad sensem swojego istnienia. Najlepiej, jeśli pije się małą czarną, ale nie każdy lubi ten smak. Jednak musisz uważać na dodatki, bo mogą zmienić twoją kawę w coś, co ma więcej kalorii niż duży kawałek pizzy.

Kawa z mlekiemTo mleko sprawi, że kawa stanie się deserem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Trzeba to powiedzieć raz na zawsze: kawa jest zdrowa. Ma wiele wspaniałych właściwości, które wspierają organizm, a wypłukiwanie ogromnych ilości magnezu z organizmu jest mitem. Picie kawy korzystnie wpływa na metabolizm, zapobiega starzeniu się komórek, pobudza organizm i wspiera koncentrację. Tych zalet jest o wiele więcej i można wymieniać je godzinami. Ba, niektóre badania mówią wprost o tym, że kawa może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na choroby neurodegeneracyjne mózgu. Trzeba tylko wiedzieć, jak ją pić. Dietetyk Bartek Kulczyński podpowiada, w jaki sposób dodatki mogą zmienić zdrową kawę w szkodliwą bombę kaloryczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Taka kawa to nic dobrego. Tych dodatków unikaj

Mogłoby się wydawać, że najgorszym dodatkiem będzie cukier i może jeszcze syropy do kawy. Tyle się mówi o jego szkodliwości i tym, że powinniśmy go unikać. Ale są jeszcze bardziej szkodliwe produkty, jak mleko skondensowane słodzone. Nie dość, że zawiera cukier w cukrze, to jeszcze ma mnóstwo innych składników w sobie. Przez nie kawa staje się deserem. Dietetyk podkreśla, że ten dodatek jest szkodliwy przede wszystkim dla cukrzyków. O wiele lepiej wlać mleko skondensowane niesłodzone.

Kolejny produkt to zabielacz w proszku. I może jet smaczny, ale za to niezbyt zdrowy. Choć na opakowaniu często widnieje napis "z mlekiem", zawartość produktu mówi coś innego. Większość składa się głównie z syropu glukozowego, utwardzonych tłuszczów roślinnych, emulgatorów i fosforanów. Te wszystkie dodatki nie mają żadnych właściwości odżywczych, a ich regularne spożycie może zaburzać pracę układu pokarmowego i sprzyjać stanom zapalnym. Mimo kremowej konsystencji i delikatnego smaku są to produkty przetworzone, które warto całkowicie wyeliminować z diety.

Jaką kawę pić, żeby nie szkodzić zdrowiu?

Najlepszym wyborem będzie czarna kawa, czyli bez dodatku cukru, mleka zagęszczonego czy zabielaczy. Jeżeli ktoś nie wyobraża sobie napoju bez mlecznej nuty, warto sięgnąć po mleko roślinne (bez cukru) albo klasyczne mleko. Dobrą alternatywą są też przyprawy: cynamon, kardamon lub gałka muszkatołowa, które nie tylko wzbogacają smak, ale też wspomagają trawienie i regulację poziomu cukru we krwi.

Warto pamiętać, że każdy dodatek to dodatkowe kalorie, tłuszcz i węglowodany. W dłuższej perspektywie może się to odbić na wadze, samopoczuciu i wynikach badań. Zamiast bezrefleksyjnie sięgać po śmietankowy proszek, lepiej postawić na minimalizm i cieszyć się smakiem kawy w jej najczystszej postaci.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki