PrzepisPrzekąskiWkładam ząbki do słoika i zalewam miodem. Naturalne remedium na choroby

Wkładam ząbki do słoika i zalewam miodem. Naturalne remedium na choroby

Kiszony czosnek - Pyszności
Kiszony czosnek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures
14.11.2023 15:44

Marynowany w miodzie czosnek będzie nie tylko wspaniały dodatkiem do wielu dań, ale również naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności. Od kiedy włączyłam go do swojej diety, rzadziej i krócej choruję.

W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku słoiczków czosnku w aromatycznej marynacie z dodatkiem miodu. Czosnek, jak wszyscy doskonale wiemy, ma niesamowite właściwości zdrowotne. W połączeniu z miodem staje się prawdziwym eliksirem zdrowia, idealnym na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowotne właściwości czosnku

Czosnek to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawiera w sobie związki siarki, które nie tylko odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach, ale również mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczny. Odpowiedzialna jest za to głównie allicyna, którą uwalniamy podczas rozgniatania ząbków. Niepozorne, białe ząbki to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem i codzienne wzmocnienie odporności.

Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca
Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca© Adobe Stock

Dodatkowo czosnek wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych, zwiększenie przyswajania składników pokarmowych oraz hamowanie nadmiernej fermentacji. Pomaga również w pracy układu oddechowego, redukując duszności i ułatwiając odkrztuszanie. Czosnek działa łagodząco na skurcze i zmniejsza stany zapalne. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i wpływa na normalizację funkcji dynamicznych serca.

Czosnek w miodzie

Składniki:

  • czosnek (ilość dowolna).

Do przygotowania zalewy:

  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soli, 
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek dokładnie obieram z łupiny. Zawsze wybieram ten pochodzący z Polski - jego smak nie ma sobie równych.
  2. Obrane ząbki czosnku zalewam na minutę wrzątkiem i wylewam wodę.
  3. Każdy ząbek lekko rozgniatam szerokim nożem, aby uwolnił allicynę, substancję bakteriobójczą.
  4. Ząbki czosnku przekładam do czystych, wyparzonych słoików.U
  5. W rondelku umieszczam wszystkie składniki zalewy i zagotowuję na małym ogniu. Ilość zwiększam proporcjonalnie do tego, ile słoików chcę przygotować.
  6. Powstałą zalewę wlewam do słoików z czosnkiem.
  7. Zakręcam i pasteryzuję przez 5 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także