Wkładam ząbki do słoika i zalewam miodem. Naturalne remedium na choroby

Marynowany w miodzie czosnek będzie nie tylko wspaniały dodatkiem do wielu dań, ale również naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności. Od kiedy włączyłam go do swojej diety, rzadziej i krócej choruję.

Kiszony czosnek - PysznościKiszony czosnek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures
Ewa Malinowska

W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku słoiczków czosnku w aromatycznej marynacie z dodatkiem miodu. Czosnek, jak wszyscy doskonale wiemy, ma niesamowite właściwości zdrowotne. W połączeniu z miodem staje się prawdziwym eliksirem zdrowia, idealnym na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Zdrowotne właściwości czosnku

Czosnek to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawiera w sobie związki siarki, które nie tylko odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach, ale również mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczny. Odpowiedzialna jest za to głównie allicyna, którą uwalniamy podczas rozgniatania ząbków. Niepozorne, białe ząbki to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem i codzienne wzmocnienie odporności.

Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca
Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca © Adobe Stock

Dodatkowo czosnek wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych, zwiększenie przyswajania składników pokarmowych oraz hamowanie nadmiernej fermentacji. Pomaga również w pracy układu oddechowego, redukując duszności i ułatwiając odkrztuszanie. Czosnek działa łagodząco na skurcze i zmniejsza stany zapalne. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i wpływa na normalizację funkcji dynamicznych serca.

Czosnek w miodzie

Składniki:

  • czosnek (ilość dowolna).

Do przygotowania zalewy:

  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soli, 
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek dokładnie obieram z łupiny. Zawsze wybieram ten pochodzący z Polski - jego smak nie ma sobie równych.
  2. Obrane ząbki czosnku zalewam na minutę wrzątkiem i wylewam wodę.
  3. Każdy ząbek lekko rozgniatam szerokim nożem, aby uwolnił allicynę, substancję bakteriobójczą.
  4. Ząbki czosnku przekładam do czystych, wyparzonych słoików.U
  5. W rondelku umieszczam wszystkie składniki zalewy i zagotowuję na małym ogniu. Ilość zwiększam proporcjonalnie do tego, ile słoików chcę przygotować.
  6. Powstałą zalewę wlewam do słoików z czosnkiem.
  7. Zakręcam i pasteryzuję przez 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste