Wkładam ząbki do słoika i zalewam miodem. Naturalne remedium na choroby

Marynowany w miodzie czosnek będzie nie tylko wspaniały dodatkiem do wielu dań, ale również naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności. Od kiedy włączyłam go do swojej diety, rzadziej i krócej choruję.

Kiszony czosnek - PysznościKiszony czosnek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures
Ewa Malinowska

W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku słoiczków czosnku w aromatycznej marynacie z dodatkiem miodu. Czosnek, jak wszyscy doskonale wiemy, ma niesamowite właściwości zdrowotne. W połączeniu z miodem staje się prawdziwym eliksirem zdrowia, idealnym na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Zdrowotne właściwości czosnku

Czosnek to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawiera w sobie związki siarki, które nie tylko odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach, ale również mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczny. Odpowiedzialna jest za to głównie allicyna, którą uwalniamy podczas rozgniatania ząbków. Niepozorne, białe ząbki to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem i codzienne wzmocnienie odporności.

Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca
Czosnek przechowuj w suchym miejscu, z dala od słońca © Adobe Stock

Dodatkowo czosnek wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych, zwiększenie przyswajania składników pokarmowych oraz hamowanie nadmiernej fermentacji. Pomaga również w pracy układu oddechowego, redukując duszności i ułatwiając odkrztuszanie. Czosnek działa łagodząco na skurcze i zmniejsza stany zapalne. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i wpływa na normalizację funkcji dynamicznych serca.

Czosnek w miodzie

Składniki:

  • czosnek (ilość dowolna).

Do przygotowania zalewy:

  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soli, 
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek dokładnie obieram z łupiny. Zawsze wybieram ten pochodzący z Polski - jego smak nie ma sobie równych.
  2. Obrane ząbki czosnku zalewam na minutę wrzątkiem i wylewam wodę.
  3. Każdy ząbek lekko rozgniatam szerokim nożem, aby uwolnił allicynę, substancję bakteriobójczą.
  4. Ząbki czosnku przekładam do czystych, wyparzonych słoików.U
  5. W rondelku umieszczam wszystkie składniki zalewy i zagotowuję na małym ogniu. Ilość zwiększam proporcjonalnie do tego, ile słoików chcę przygotować.
  6. Powstałą zalewę wlewam do słoików z czosnkiem.
  7. Zakręcam i pasteryzuję przez 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥