Wkładam ząbki do słoika i zalewam miodem. Naturalne remedium na choroby
Marynowany w miodzie czosnek będzie nie tylko wspaniały dodatkiem do wielu dań, ale również naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności. Od kiedy włączyłam go do swojej diety, rzadziej i krócej choruję.
14.11.2023 15:44
W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku słoiczków czosnku w aromatycznej marynacie z dodatkiem miodu. Czosnek, jak wszyscy doskonale wiemy, ma niesamowite właściwości zdrowotne. W połączeniu z miodem staje się prawdziwym eliksirem zdrowia, idealnym na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowotne właściwości czosnku
Czosnek to prawdziwe bogactwo zdrowia. Zawiera w sobie związki siarki, które nie tylko odpowiadają za charakterystyczny, ostry zapach, ale również mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczny. Odpowiedzialna jest za to głównie allicyna, którą uwalniamy podczas rozgniatania ząbków. Niepozorne, białe ząbki to naturalny sposób na walkę z przeziębieniem i codzienne wzmocnienie odporności.
Dodatkowo czosnek wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy poprzez stymulację wydzielania soków trawiennych, zwiększenie przyswajania składników pokarmowych oraz hamowanie nadmiernej fermentacji. Pomaga również w pracy układu oddechowego, redukując duszności i ułatwiając odkrztuszanie. Czosnek działa łagodząco na skurcze i zmniejsza stany zapalne. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi i wpływa na normalizację funkcji dynamicznych serca.
Czosnek w miodzie
Składniki:
- czosnek (ilość dowolna).
Do przygotowania zalewy:
- 1 szklanka octu jabłkowego,
- 1 szklanka wody,
- 2-3 łyżeczki miodu,
- łyżeczka soli,
- sok z połowy cytryny.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Czosnek dokładnie obieram z łupiny. Zawsze wybieram ten pochodzący z Polski - jego smak nie ma sobie równych.
- Obrane ząbki czosnku zalewam na minutę wrzątkiem i wylewam wodę.
- Każdy ząbek lekko rozgniatam szerokim nożem, aby uwolnił allicynę, substancję bakteriobójczą.
- Ząbki czosnku przekładam do czystych, wyparzonych słoików.U
- W rondelku umieszczam wszystkie składniki zalewy i zagotowuję na małym ogniu. Ilość zwiększam proporcjonalnie do tego, ile słoików chcę przygotować.
- Powstałą zalewę wlewam do słoików z czosnkiem.
- Zakręcam i pasteryzuję przez 5 minut.