Właśnie zaczął się sezon. To jedne z najzdrowszych owoców rosnących w Polsce
Rosną w wielu ogrodach, pojawiają się także na dziko. Doskonale znamy ich smak i często zapraszamy do kuchni. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne są dla naszego organizmu.
Sezon na śliwki rusza wraz z początkiem sierpnia i potrwa nawet do początku października. Fioletowe owoce są dla nas widokiem powszechnym - ich różne odmiany rosną w wielu ogrodach i sadach, często pojawiają się nawet przy drogach. Robimy z nich kompot, powidła czy domowe ciasto, ale zwykle traktujemy je bez większej uwagi, po prostu owoc jak owoc. To jednak nasz swojski, polski i tani skarb, który skrywa w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa
Właściwości śliwek
to jedne z najpopularniejszych owoców w polskich sadach, choć nie zawsze doceniane. Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają mnóstwo witamin, takich jak C, A, K, B6, E, oraz minerały: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Są niskokaloryczne (około 45 kcal w 100 g) i mają niewiele cukru. To smaczne i zdrowe urozmaicenie diety.
Dzięki zawartości błonnika, a także kwasu sorbowego i sorbitolu, śliwki skutecznie wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. To właśnie sorbitol i błonnik działają jak łagodny środek przeczyszczający, stymulując perystaltykę jelit. Śliwki są również bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości potasu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a zawarty w nich błonnik wiąże nadmiar cholesterolu w jelitach, tym samym obniżając jego poziom we krwi.
Dzięki dużej zawartości beta-karotenu (prowitaminy A), śliwki wspierają zdrowie oczu i skóry. Witamina K z kolei odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz w utrzymaniu zdrowych kości. Śliwki, zwłaszcza suszone, są świetnym źródłem tego składnika, co może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Warto pamiętać, że najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej jest spożywać je w całości, po dokładnym umyciu.
Śliwka śliwce nierówna
W Polsce uprawiamy wiele odmian śliwek. Do najpopularniejszych należą węgierki, które idealnie nadają się na powidła, ze względu na wysoką zawartość cukrów i łatwość odchodzenia pestki.
Inne odmiany to renklody, charakteryzujące się słodkim smakiem i soczystym miąższem, doskonałe do jedzenia na surowo, oraz mirabelki – małe, żółte owoce idealne na dżemy i kompoty. Warto pamiętać, że najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej jest spożywać śliwki w całości, po dokładnym umyciu.
Przepis na proste śliwki pod kruszonką
To deser ekspresowy, a przy tym naprawdę smaczny. Świetnie sprawdzi się zarówno latem, jak i w jesienne, nieco chłodniejsze dni.
Składniki:
- 500 g świeżych śliwek (najlepiej węgierek),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu.
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g zimnego masła,
- 50 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- W misce wymieszaj śliwki z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
- Przełóż śliwki do naczynia żaroodpornego.
- W osobnej misce przygotuj kruszonkę: połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie gruboziarnista kruszonka.
- Posyp kruszonką śliwki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Podawaj na ciepło, opcjonalnie z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.