Właśnie zaczął się sezon. To jedne z najzdrowszych owoców rosnących w Polsce

Rosną w wielu ogrodach, pojawiają się także na dziko. Doskonale znamy ich smak i często zapraszamy do kuchni. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne są dla naszego organizmu.

Te owoce to skarb dla zdrowiaTe owoce to skarb dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na śliwki rusza wraz z początkiem sierpnia i potrwa nawet do początku października. Fioletowe owoce są dla nas widokiem powszechnym - ich różne odmiany rosną w wielu ogrodach i sadach, często pojawiają się nawet przy drogach. Robimy z nich kompot, powidła czy domowe ciasto, ale zwykle traktujemy je bez większej uwagi, po prostu owoc jak owoc. To jednak nasz swojski, polski i tani skarb, który skrywa w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Właściwości śliwek

to jedne z najpopularniejszych owoców w polskich sadach, choć nie zawsze doceniane. Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają mnóstwo witamin, takich jak C, A, K, B6, E, oraz minerały: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Są niskokaloryczne (około 45 kcal w 100 g) i mają niewiele cukru. To smaczne i zdrowe urozmaicenie diety.

Dzięki zawartości błonnika, a także kwasu sorbowego i sorbitolu, śliwki skutecznie wspomagają trawienie i zapobiegają zaparciom. To właśnie sorbitol i błonnik działają jak łagodny środek przeczyszczający, stymulując perystaltykę jelit. Śliwki są również bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości potasu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a zawarty w nich błonnik wiąże nadmiar cholesterolu w jelitach, tym samym obniżając jego poziom we krwi.

Śliwki w codziennej diecie
Śliwki w codziennej diecie © Adobe Stock | Sunny_Smile

Dzięki dużej zawartości beta-karotenu (prowitaminy A), śliwki wspierają zdrowie oczu i skóry. Witamina K z kolei odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz w utrzymaniu zdrowych kości. Śliwki, zwłaszcza suszone, są świetnym źródłem tego składnika, co może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Warto pamiętać, że najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej jest spożywać je w całości, po dokładnym umyciu.

Śliwka śliwce nierówna

W Polsce uprawiamy wiele odmian śliwek. Do najpopularniejszych należą węgierki, które idealnie nadają się na powidła, ze względu na wysoką zawartość cukrów i łatwość odchodzenia pestki.

śliwki węgierki
śliwki węgierki © Pixabay

Inne odmiany to renklody, charakteryzujące się słodkim smakiem i soczystym miąższem, doskonałe do jedzenia na surowo, oraz mirabelki – małe, żółte owoce idealne na dżemy i kompoty. Warto pamiętać, że najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej jest spożywać śliwki w całości, po dokładnym umyciu.

Przepis na proste śliwki pod kruszonką

To deser ekspresowy, a przy tym naprawdę smaczny. Świetnie sprawdzi się zarówno latem, jak i w jesienne, nieco chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 500 g świeżych śliwek (najlepiej węgierek),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta cynamonu.

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
  3. W misce wymieszaj śliwki z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  4. Przełóż śliwki do naczynia żaroodpornego.
  5. W osobnej misce przygotuj kruszonkę: połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie gruboziarnista kruszonka.
  6. Posyp kruszonką śliwki.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Podawaj na ciepło, opcjonalnie z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę