Włoska panuozzo wkracza na salony. Wygodniejsza do zjedzenia "w biegu" niż pizza

Jeśli myślisz, że to, co najlepsze we włoskiej kuchni to pizza i focaccia, to czas na spróbowanie panuozzo. Wyjątkowych rozmiarów i konsystencji kanapka naprawdę robi wrażenie. I sprytnie możesz odtworzyć ten przysmak w domowym zaciszu.

Panuozzo - włoska kanapka, która kusi samym wyglądemPanuozzo - włoska kanapka, która kusi samym wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Panuozzo to tradycyjna włoska kanapka, która pochodzi z regionu Kampania. Jej historia sięga czasów, gdy piekarze zaczęli eksperymentować z ciastem na pizzę, tworząc z niego długie, chrupiące bułki. Panuozzo szybko stało się popularne dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

W czym tkwi sekret panuozzo

Panuozzo to nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Dzięki świeżym składnikom i możliwości dostosowania dodatków do własnych preferencji, Panuozzo może stać się ulubionym daniem całej rodziny. Włoska kuchnia, znana z prostoty i jakości składników, w Panuozzo pokazuje swoje najlepsze oblicze. Podstawą panuozzo jest ciasto podobne do tego, które używa się do pizzy. Wypiekane jest w piecu opalanym drewnem, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Składniki panuozzo to najczęściej mozzarella, pomidory, szynka parmeńska i świeże zioła. Można je jednak modyfikować według własnych upodobań, dodając np. oliwki czy karczochy.

Jak zrobić ciasto na panuozzo w domu?

Do zrobienia kanapki panuozzo nie potrzebujesz specjalnych sprzętów, a tak naprawdę nie będzie potrzebny też profesjonalny piec do pizzy czy kamień to wypieku tego specjału. Dla ułatwienia wyrabiania ciasta drożdżowego możesz użyć robota planetarnego, ale poradzisz sobie też robiąc to ręcznie.

Składniki:

  • 500 g mąki typu 00,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 10 g soli,
  • 5 g drożdży,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z wodą, solą i drożdżami, a następnie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie.
  2. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  3. Uformuj z ciasta długie bułki i piecz w piecu opalanym drewnem lub w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 10 minut.
  4. Po upieczeniu przekrój bułki na pół i wypełnij ulubionymi składnikami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej