PoradySama woda nie wystarczy. Truskawki mogą zawierać pestycydy

Sama woda nie wystarczy. Truskawki mogą zawierać pestycydy

Sezon na gruntowe truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już w czerwcu będziemy mogli zajadać się najsłodszymi odmianami tych owoców. Zanim jednak poczujemy ich smak, będziemy musieli je oczyścić z resztek brudu, pestycydów i pasożytów. Niestety, samo opłukanie ich wodą nie wystarczy. Trzeba wykonać trochę więcej kroków.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

18.05.2023 11:00

Chociaż owoce te możemy jeść przez cały rok, to musimy pamiętać, że są one sprowadzane zza granicy. Za każdym razem trzeba je bardzo dokładnie myć, ze względu na to, że osadzają się na nich resztki nawozu oraz bród. Podobnie trzeba czynić z polskimi truskawkami. Na szczególną uwagę zasługują te gruntowe, które już niedługo trafią do sklepów.

Jak myć truskawki? Zimna woda to tylko początek

Kupując owoce, musimy zdać sobie sprawę z tego, że przebyły one długą drogę. Są często brudne i spryskane z chemią, co jest szkodliwe dla zdrowia. Wydaje się, że samo opłukanie ich wodą jest wystarczającą praktyką. Okazuje się, że nie do końca. Płyn może zmyje bród, ale pestycydom w żaden sposób nie zaszkodzi. Co więc musimy zrobić? Z pomocą przyjdą nam produkty, które mamy w domu, czyli ocet oraz soda oczyszczona.

Chcesz mieć czyste truskawki? Musisz użyć sody i octu (pexels)
Chcesz mieć czyste truskawki? Musisz użyć sody i octu (pexels)

W ten sposób pozbędziesz się chemii z owoców

Jeśli woda, w której moczyliśmy owoce, jest mętna, znaczy to, że na pewno były one pryskane. Dlatego też musimy działać dalej. Pierwszy krok to moczenie truskawek w wodzie z octem (proporcje 3:1) przez pięć minut. Po tym czasie przekładamy owoce do roztworu sody z wodą (łyżeczka na litr). Tam również chwilę powinny spędzić. Na samym końcu należy je dokładnie opłukać i osuszyć.

Powinniśmy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Nie możemy zrywać szypułek przed myciem. Chronią one wnętrze truskawek przed brudem i środkami chemicznymi. Ponadto pozwalają zachować truskawkom ich słodki smak.