Sama woda nie wystarczy. Truskawki mogą zawierać pestycydy

Sezon na gruntowe truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już w czerwcu będziemy mogli zajadać się najsłodszymi odmianami tych owoców. Zanim jednak poczujemy ich smak, będziemy musieli je oczyścić z resztek brudu, pestycydów i pasożytów. Niestety, samo opłukanie ich wodą nie wystarczy. Trzeba wykonać trochę więcej kroków.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Chociaż owoce te możemy jeść przez cały rok, to musimy pamiętać, że są one sprowadzane zza granicy. Za każdym razem trzeba je bardzo dokładnie myć, ze względu na to, że osadzają się na nich resztki nawozu oraz bród. Podobnie trzeba czynić z polskimi truskawkami. Na szczególną uwagę zasługują te gruntowe, które już niedługo trafią do sklepów.

Jak myć truskawki? Zimna woda to tylko początek

Kupując owoce, musimy zdać sobie sprawę z tego, że przebyły one długą drogę. Są często brudne i spryskane z chemią, co jest szkodliwe dla zdrowia. Wydaje się, że samo opłukanie ich wodą jest wystarczającą praktyką. Okazuje się, że nie do końca. Płyn może zmyje bród, ale pestycydom w żaden sposób nie zaszkodzi. Co więc musimy zrobić? Z pomocą przyjdą nam produkty, które mamy w domu, czyli ocet oraz soda oczyszczona.

Obrazek
Chcesz mieć czyste truskawki? Musisz użyć sody i octu (pexels)

W ten sposób pozbędziesz się chemii z owoców

Jeśli woda, w której moczyliśmy owoce, jest mętna, znaczy to, że na pewno były one pryskane. Dlatego też musimy działać dalej. Pierwszy krok to moczenie truskawek w wodzie z octem (proporcje 3:1) przez pięć minut. Po tym czasie przekładamy owoce do roztworu sody z wodą (łyżeczka na litr). Tam również chwilę powinny spędzić. Na samym końcu należy je dokładnie opłukać i osuszyć.

Powinniśmy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Nie możemy zrywać szypułek przed myciem. Chronią one wnętrze truskawek przed brudem i środkami chemicznymi. Ponadto pozwalają zachować truskawkom ich słodki smak.

Wybrane dla Ciebie

Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki