Woda po gotowaniu kiełbasy to cenny składnik. Nie wylewaj jej do zlewu
Woda po gotowaniu kiełbasy niepotrzebnie ląduje w kuchennym zlewie. Na jej bazie możesz wyczarować wiele innych pyszności.
11.03.2023 | aktual.: 11.03.2023 20:57
Gotowana kiełbasa to jedno ze śniadań lub też kolacji na ciepło, które chętnie wybierają Polacy. Szczególnie popularna jest w okresie Wielkanocy, kiedy to obowiązkowo gości na świątecznym stole. Woda, w której była gotowana, najczęściej ląduje w zlewie. Nie wylewaj jej jednak - ma praktyczne zastosowanie, z którego nie każdy zdaje sobie sprawę.
Zobacz także
Woda po gotowaniu kiełbasy
Przede wszystkim, woda z kiełbasy jest doskonałym dodatkiem do zup i gulaszy, nadając im wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie zupy fasolowej, grochowej, szczawiowej czy też żurku. Na bazie wody po kiełbasie możesz przygotować również gęsty sos pieczeniowy lub grzybowy. Wlej ją zamiast zwykłej wody - nic się nie zmarnuje, a jedynie zyskasz sporo na smaku.
Dodaj wodę do mięsnego farszu
Przygotowując farsz do krokietów, ziemniaczanych pyz czy pasztetu w przepisach przeczytasz o dodaniu wody, aby nadać masie odpowiednią konsystencję. To następny sposób, żeby sięgnąć po wodę po gotowaniu białej kiełbasy. Wzbogaci ona smak i aromat, a także zadba o odpowiedni poziom wilgoci przygotowanego przez nas farszu. Ugotuj w niej również pierogi oraz kluski, aby były jeszcze bardziej mięsne w smaku.
Woda z kiełbasy to doskonały dodatek do wielu potraw, który pozwala nadać im wyjątkowego smaku i aromatu. Zamiast wylać ją po ugotowaniu kiełbasy, warto ją zachować i wykorzystać w kuchni do przygotowania innych dań.
Jak gotować białą kiełbasę?
Dobrej jakości białą kiełbasę opłucz pod bieżącą wodą i nakłuj w kilku miejscach widelcem, aby ochronić ją przed popękaniem. Włóż ją do garnka z zimną wodą i gotuj ma małym ogniu przez około 20-25 minut. Pamiętaj, że im grubsza jest kiełbasa, tym więcej czasu potrzebuje. Do wywaru możesz dorzucić również ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, pokrojoną marchewkę lub cebulę, aby uzyskać bogatszy i jeszcze ciekawszy smak. Najlepszy wywar powstanie z surowej białej kiełbasy.
Przepis na pyszną białą kiełbasę w piwnej marynacie znajdziesz na naszym kanale YouTube