PoradyWeź łyk wody przed piciem kawy. Nawet nie wiesz, jak to ważne

Weź łyk wody przed piciem kawy. Nawet nie wiesz, jak to ważne

Woda do kawy (ADOBE)
Woda do kawy (ADOBE)
15.06.2023 09:27, aktualizacja: 15.06.2023 09:42

Woda to niezbędny składnik naszego jadłospisu. Powinniśmy sięgać po nią możliwie jak najczęściej. Czy wiecie jednak, że Włosi zawsze wypijają jej łyk przed kawą? Mają do tego bardzo ważny powód. Spróbujcie sami, a szybko stanie się to waszym nawykiem. Dzięki temu odkryjecie nowe smakowe doznania.

Często zamawiacie espresso w restauracji? Na pewno zauważyliście, że za każdym razem dostajecie szklankę wody. Ten zestaw serwuje się za każdym razem i nie powinien być rozłączony. Mało kto pewnie się zastanawiał, dlaczego tak jest. Mieszkańcy Italii robili tak od zawsze, bo to połączenie ma ogromną zaletę. Jeśli zaczniecie postępować według włoskich instrukcji, pokochacie kawę jeszcze bardziej.

Woda do kawy. Włosi wiedzą, co jest dobre

Szklanka wody do espresso nie jest żadnym przypadkiem. Poleca się nawet, by zanim sięgniemy po kawę, wziąć łyka przezroczystego płynu. Powód jest bardzo prosty. W wodzie znajdziemy mnóstwo minerałów, które pobudzają kubki smakowe. Dzięki czemu będziemy zdolni jeszcze bardziej wyczuć aromat kawy i jej nuty smakowe. Czarny napar jest wtedy tak wyrazisty, że aż chcemy się nim delektować.

Istnieje jeszcze jedna teoria, ale ta ma o wiele mniej zwolenników. Chodzi o to, że woda jest taką ochroną, która sprawia, że nie pijemy kawy na pusty żołądek. W niektórych przypadkach napar ten może działać drażniąco.

Woda jest dobra przed kawą (pexels)
Woda jest dobra przed kawą (pexels)

Jak prawidłowo pić espresso?

Tu zasada "rób, jak uważasz" nie pasuje. Niektórzy wypijają szklankę przezroczystego płynu od razu. Tego  Włosi nie pochwalają. Idealny sposób picia tego napoju prezentuje się tak: zaczynamy od wzięcia łyka wody, potem sięgamy po kawę. Robimy tak na przemian. W ten sposób odkryjemy poezję smakową czarnego naparu.

Jaka woda będzie odpowiednia do espresso? Dobrym wyborem jest zwykła kranówka. Warto jednak wcześniej ją przefiltrować. Wiele restauracji podaje niegazowaną i mineralizowaną (taką z butelki). Napój nie powinien być ani zimny, ani gorący. Najlepsza więc będzie woda o temperaturze pokojowej, czyli mająca między 15 a 25 stopni Celsjusza.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także