Weź łyk wody przed piciem kawy. Nawet nie wiesz, jak to ważne

Woda to niezbędny składnik naszego jadłospisu. Powinniśmy sięgać po nią możliwie jak najczęściej. Czy wiecie jednak, że Włosi zawsze wypijają jej łyk przed kawą? Mają do tego bardzo ważny powód. Spróbujcie sami, a szybko stanie się to waszym nawykiem. Dzięki temu odkryjecie nowe smakowe doznania.

ObrazekWoda do kawy (ADOBE)
Paulina Hermann

Często zamawiacie espresso w restauracji? Na pewno zauważyliście, że za każdym razem dostajecie szklankę wody. Ten zestaw serwuje się za każdym razem i nie powinien być rozłączony. Mało kto pewnie się zastanawiał, dlaczego tak jest. Mieszkańcy Italii robili tak od zawsze, bo to połączenie ma ogromną zaletę. Jeśli zaczniecie postępować według włoskich instrukcji, pokochacie kawę jeszcze bardziej.

Woda do kawy. Włosi wiedzą, co jest dobre

Szklanka wody do espresso nie jest żadnym przypadkiem. Poleca się nawet, by zanim sięgniemy po kawę, wziąć łyka przezroczystego płynu. Powód jest bardzo prosty. W wodzie znajdziemy mnóstwo minerałów, które pobudzają kubki smakowe. Dzięki czemu będziemy zdolni jeszcze bardziej wyczuć aromat kawy i jej nuty smakowe. Czarny napar jest wtedy tak wyrazisty, że aż chcemy się nim delektować.

Istnieje jeszcze jedna teoria, ale ta ma o wiele mniej zwolenników. Chodzi o to, że woda jest taką ochroną, która sprawia, że nie pijemy kawy na pusty żołądek. W niektórych przypadkach napar ten może działać drażniąco.

Obrazek
Woda jest dobra przed kawą (pexels)

Jak prawidłowo pić espresso?

Tu zasada "rób, jak uważasz" nie pasuje. Niektórzy wypijają szklankę przezroczystego płynu od razu. Tego  Włosi nie pochwalają. Idealny sposób picia tego napoju prezentuje się tak: zaczynamy od wzięcia łyka wody, potem sięgamy po kawę. Robimy tak na przemian. W ten sposób odkryjemy poezję smakową czarnego naparu.

Jaka woda będzie odpowiednia do espresso? Dobrym wyborem jest zwykła kranówka. Warto jednak wcześniej ją przefiltrować. Wiele restauracji podaje niegazowaną i mineralizowaną (taką z butelki). Napój nie powinien być ani zimny, ani gorący. Najlepsza więc będzie woda o temperaturze pokojowej, czyli mająca między 15 a 25 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej