Woda z kurkumą. Ekspertka wyjaśnia, jak naprawdę wpływa na organizm

Picie wody z kurkumą staje się coraz popularniejsze. Prosty napój ma mieć liczne właściwości zdrowotne i naturalnie wspierać organizm. Włoska ekspertka z Instytutu Nauk o Żywności CNR postanowiła rozwiać wątpliwości.

Woda z kaktusemWoda z kaktusem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kurkuma, znana również jako ostryż długi, od wieków ceniona jest za swoje właściwości lecznicze. Zawiera kurkuminę, silny przeciwutleniacz, który wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Regularne spożywanie napojów z kurkumą może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, wspierać pracę wątroby oraz chronić komórki mózgowe przed uszkodzeniami. Nic więc dziwnego, że przyciąga uwagę osób na diecie i miłośników zdrowego stylu życia. Dodaje się ją nie tylko do owsianki, curry i gulaszów, ale coraz więcej osób dorzuca także do wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gniazdka z ciasta francuskiego w 10 minut. Resztę zrobi za ciebie piekarnik

Woda z kurkumą

Concetta Montagenese to badaczka z włoskiego Instytutu Nauk o Żywności CNR. Przyjrzała się ona trendowi wypijania wody z kurkumą, by rozwiać wszystkie wątpliwości. Przyznała, że regularne spożywanie tej przyprawy może korzystnie wpłynąć na zdrowie. . Może między innymi zmniejszać dolegliwości związane z zapaleniem stawów, wspierać kontrolę cukru u osób z cukrzycą oraz chronić komórki wątroby. Naukowcy analizują również potencjał przeciwnowotworowy kurkumy, jednak zaznaczają, że konieczne są dalsze badania w tej kwestii.

Kurkuma
Kurkuma © Pixabay

Dodanie kurkumy do wody nie okazuje się być jednak najlepszym rozwiązaniem. Spożywanie takiego napoju nie będzie niczym złym, ale ma mniej korzyści zdrowotnych, jakich można byłoby się spodziewać. Aby organizm mógł efektywnie przyswoić cenne składniki kurkumy, niezbędna jest obecność tłuszczów (np. oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego) oraz czarnego pieprzu. Ten ostatni może zwiększyć przyswajalność kurkumy nawet dwudziestokrotnie. Przyprawa będzie świetnym uzupełnieniem posiłków i sposobem na podkręcenie smaku oraz koloru.

Kurkuma z wodą na czczo

Jak podkreśla Concetta Montagenese, picie wody z kurkumą na czczo ma jedynie sens, jeśli chcemy po prostu się nawodnić. Nie jest to jednak remedium na dolegliwości i magiczną różdżką, która rozwiąże problemy zdrowotne. Poza tym na samą kurkumą powinny w szczególności uważać osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, bo przyprawa może zwiększyć ich wchłanianie. To z kolei skutkować może zwiększonym ryzykiem krwawień. Najważniejsze jest zachowanie umiaru oraz zdrowego rozsądku, a w razie problemów i wątpliwości konsultacja z lekarzem.

Podstawą zdrowia jest zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i odpowiedni sen, a nie picie wody z kurkumą. To przyprawa z potencjałem, ale pełni jedynie rolę uzupełniającą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne