Wrzuć do słoika z kawą. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie, który z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki mocnej, aromatycznej kawy. Czasem jednak traci swoje właściwości. Co wtedy zrobić?

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Niestety, zdarza się, że kawa traci swój charakterystyczny zapach i smak, stając się zwietrzała. W takim przypadku najczęściej wyrzucamy opakowanie do śmieci i kupujemy nowe. Czy jednak na pewno musi tak być? Oczywiście, że nie. Istnieje bowiem doskonałe panaceum na zwietrzałą kawę, które jest w zasięgu naszej ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dlaczego kawa traci swój aromat?

Przyczyn może być kilka. Najczęściej wskazuje się na:

  • mocne promienie słoneczne,
  • wysoką temperaturę, która niekorzystnie wpływa na kawę i jej jakość,
  • nadmierny kontakt z powietrzem, prowadzący do wyparowania charakterystycznego zapachu kawy i utraty jej specyficznego smaku,
  • wysoką wilgotność, która powoduje, że kawa zaczyna wydzielać woń stęchlizny,
  • intensywne zapachy innych przypraw przechowywanych w pobliżu kawy, które mogą osłabiać aromat czarnego proszku.

Kawa utraciła smak? Musisz zrobić jedną rzecz

Jeśli zauważysz, że Twoja kawa straciła swój zapach, nie musisz od razu jej wyrzucać. Istnieje bowiem sposób, aby przywrócić jej dawną moc. Wystarczy wrzucić do opakowania kilka kostek ciemnej czekolady i zamknąć je na około dwa dni. Po tym czasie kawa powinna odzyskać swój aromat i smak.

Kawa
Kawa © flickr

Aby uniknąć powtórzenia takiej sytuacji w przyszłości, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania kawy. Zamiast dużych paczek, lepiej wybierać te mniejsze, które zużyjemy szybciej. Kawa w małych opakowaniach dłużej zachowuje swój aromat.

Kluczowe jest również to, aby opakowanie z kawą zawsze dokładnie zamykać, najlepiej za pomocą klipsa, i przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. Kawę w ziarnach powinniśmy mielić bezpośrednio przed parzeniem, unikając robienia zapasów

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku