PoradyWrzuć do słoika z kawą. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Wrzuć do słoika z kawą. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Kawa
Kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.10.2023 09:46

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie, który z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki mocnej, aromatycznej kawy. Czasem jednak traci swoje właściwości. Co wtedy zrobić?

Niestety, zdarza się, że kawa traci swój charakterystyczny zapach i smak, stając się zwietrzała. W takim przypadku najczęściej wyrzucamy opakowanie do śmieci i kupujemy nowe. Czy jednak na pewno musi tak być? Oczywiście, że nie. Istnieje bowiem doskonałe panaceum na zwietrzałą kawę, które jest w zasięgu naszej ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego kawa traci swój aromat?

Przyczyn może być kilka. Najczęściej wskazuje się na:

  • mocne promienie słoneczne,
  • wysoką temperaturę, która niekorzystnie wpływa na kawę i jej jakość,
  • nadmierny kontakt z powietrzem, prowadzący do wyparowania charakterystycznego zapachu kawy i utraty jej specyficznego smaku,
  • wysoką wilgotność, która powoduje, że kawa zaczyna wydzielać woń stęchlizny,
  • intensywne zapachy innych przypraw przechowywanych w pobliżu kawy, które mogą osłabiać aromat czarnego proszku.

Kawa utraciła smak? Musisz zrobić jedną rzecz

Jeśli zauważysz, że Twoja kawa straciła swój zapach, nie musisz od razu jej wyrzucać. Istnieje bowiem sposób, aby przywrócić jej dawną moc. Wystarczy wrzucić do opakowania kilka kostek ciemnej czekolady i zamknąć je na około dwa dni. Po tym czasie kawa powinna odzyskać swój aromat i smak.

Kawa
Kawa© flickr

Aby uniknąć powtórzenia takiej sytuacji w przyszłości, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania kawy. Zamiast dużych paczek, lepiej wybierać te mniejsze, które zużyjemy szybciej. Kawa w małych opakowaniach dłużej zachowuje swój aromat.

Kluczowe jest również to, aby opakowanie z kawą zawsze dokładnie zamykać, najlepiej za pomocą klipsa, i przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. Kawę w ziarnach powinniśmy mielić bezpośrednio przed parzeniem, unikając robienia zapasów

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także