Wrzuć do słoika z kawą. Kiedy poznasz powód, podziękujesz sobie

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie, który z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki mocnej, aromatycznej kawy. Czasem jednak traci swoje właściwości. Co wtedy zrobić?

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niestety, zdarza się, że kawa traci swój charakterystyczny zapach i smak, stając się zwietrzała. W takim przypadku najczęściej wyrzucamy opakowanie do śmieci i kupujemy nowe. Czy jednak na pewno musi tak być? Oczywiście, że nie. Istnieje bowiem doskonałe panaceum na zwietrzałą kawę, które jest w zasięgu naszej ręki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Dlaczego kawa traci swój aromat?

Przyczyn może być kilka. Najczęściej wskazuje się na:

  • mocne promienie słoneczne,
  • wysoką temperaturę, która niekorzystnie wpływa na kawę i jej jakość,
  • nadmierny kontakt z powietrzem, prowadzący do wyparowania charakterystycznego zapachu kawy i utraty jej specyficznego smaku,
  • wysoką wilgotność, która powoduje, że kawa zaczyna wydzielać woń stęchlizny,
  • intensywne zapachy innych przypraw przechowywanych w pobliżu kawy, które mogą osłabiać aromat czarnego proszku.

Kawa utraciła smak? Musisz zrobić jedną rzecz

Jeśli zauważysz, że Twoja kawa straciła swój zapach, nie musisz od razu jej wyrzucać. Istnieje bowiem sposób, aby przywrócić jej dawną moc. Wystarczy wrzucić do opakowania kilka kostek ciemnej czekolady i zamknąć je na około dwa dni. Po tym czasie kawa powinna odzyskać swój aromat i smak.

Kawa
Kawa © flickr

Aby uniknąć powtórzenia takiej sytuacji w przyszłości, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania kawy. Zamiast dużych paczek, lepiej wybierać te mniejsze, które zużyjemy szybciej. Kawa w małych opakowaniach dłużej zachowuje swój aromat.

Kluczowe jest również to, aby opakowanie z kawą zawsze dokładnie zamykać, najlepiej za pomocą klipsa, i przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. Kawę w ziarnach powinniśmy mielić bezpośrednio przed parzeniem, unikając robienia zapasów

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej